За Марк Аврелий, Дуче, Корнелия и ЧЕЗ

Като гиганта Антей Нинова черпи сила от стъпалата на Партийния дом

Светослав Пинтев 

„И в Сената, и с когото и да било говори сдържано и съвсем ясно. Да си служиш със здрава реч“, съветва императорът-философ Марк Аврелий още в началото на нашата ера. От тези думи и днес могат да се поучат много наши политици, които се изживяват като 
народни трибуни и буревестници 
  Най–полезен ще е такъв урок за лидера на БСП Корнелия Нинова, без никакво съмнение. Защо да не прихване и тя някоя и друга древноримска добродетел, по специалността й е. Може, ама надали, както се изразява един приятел.
 Сетих се за цитирания най-горе мъдър съвет на императора-философ, когато съвсем случайно ми попадна една яростна реч на лидера на БСП. Записал съм я на диктофона си, та от него изведнъж взеха да гърмят огнените й слова и да летят из стаята като шрапнели. Стана ми крайно интересно, когато я изслушах отново и се замислих за ораторските й качества. Какъв патос, какъв революционен плам и зле прикрито желание за власт. Неволно си помислих, че тренира за още по яростни речи на тема какво ни е отнела демокрацията, колко много ни е дал комунизЪмът /или православието, според конкретната оперативна задача/, когато Путин й свирне, че вече е време да ни вади от ЕС и НАТО. Пепел ми на езика, нали социалистите ни са чиста проба европейци. «Ама не дотам», би добавил Бай ви Ганьо Балкански.
Замислих се как би коментирала червената водачка въпросното «изявление» на император Марк Аврелий Антонин. Ще я питам някой път, ако ми се изпречи на пътя... Все пак тя е завършила Класическата гимназия, доколкото си спомням, разбира ги тези работи.
 
Дори името й  е римско

 Свързва се с диктатора Луций Корнелий Сула, който гонел като новобранец самия Гай Юлий Цезар, направо го докарвал до делириум тременс. За една бройка не му махнал главата, но после размислил и го накарал да язди муле, за да се смири, доколкото си спомням. Сула бил от патрицианския род на Корнелиите, може да се окаже, че и наша Корни е негова издънка.
В Класическата гимназия  наричали Нинова с прякора Дукс (на латински - вожд, водач), както се е хвалила по медиите. В италианския е станало дуче. Сега се сещам, че Корнелия дели този прякор не с друг, а със създателя на фашизма Бенито Мусолини-Дуче. И веднага разбрах откъде ми е познат специфичния и патос.

Путин, апропо, и на тази идеология не е чужд, може някой ден да й разреши да си лепне тази титла към името.  Мусолини всъщност се сдобива с прозвището Дуче по времето, когато е пламенен социалист, държи яростни речи срещу капитализма и си хортува с Ленин в Швейцария как ще прекроят света.
Въпросната реч на Корнелия Нинова, записана на диктофона ми, беше произнесена на протестния митинг срещу продажбата на ЧЕЗ-България пред Министерски съвет, организизиран от БСП, която го определи като национален. Беше си такъв донякъде, с оглед на това, че представители на всички структури на партията от цялата страна пристигнаха с автобуси, за да се съберат общо 300-400 души, включително откровените комунисти и активистите на  партийките, жадуващи да се влеят в някакъв нов Отечествен фронт, носещи имена като «Възраждане» и «Пролет» и вся...   А рейсовете, кой знае защо, силно ми заприличаха на ония, на които навремето пишеше 
«Комсомолски екипаж» 
С тях през 80-те народната милиция в Созопол масово прибираше комсомолците в районното, за да ги респектира и да им прибере значките, пропагандиращи рок-музиката на гнилия Запад. 
На споменатия «исторически» митинг, черпеща като гиганта Антей сила от стъпалата на Партийния дом, Корнелия Нинова се заканваше  да помете властта. Останах с впечатление, че до няколко  дни ще я отнесе като бръмбар сламка. Тя бойко обеща да има протести до оставка на кабинета, но явно после реши да не се излага с подобни «национални» мероприятия. 
Какви слова само изкрещя там другарката, ще кажеш, че от подземното царство току-що са отвързали  кучето Цербер и са го пуснали да се разходи по жълтите павета, озверяло от глад и ярост. Марк Аврелий щеше да се помисли точно това, да ви кажа.
Корнелия Нинова почти ме умили, когато на Великден се пусна във „Фейсбук” с кошница шарени яйца, като идеята беше да се внуши, че тя лично ги е боядисала. Може даже да е така, колкото и да изглежда съмнително. Зад нея благо гледаше иконата на Божията майка. Несъмнено дело на пиарите й, които са напипали правилната посока.
 „Пожелавам ви здраве, сполука и доброта”, написа Корнелия.  Точно се канех да и пожелая същото, но Нинова 

 пак яхна метлата

Заяви категорично, че електроразпределителното дружество ЧЕЗ иска поскъпване на тока с 51%. и строго  попита: „Стои ли правителството зад продажбата на ЧЕЗ България на Гинка Върбакова и народът ли ще плати сметката на задкулисието?“ Лидер на БСП да говори за задкулисие е изумително нагло, разбира се. Това донякъде важи дори и за снимката с яйцата, та да не придиряме. Точно тук е българската трагедия впрочем. Няма кой да застане срещу властта, защото всеки престъпник ще изглежда като  невинен агнец пред делата на тази партия. 

Каква опозиция, какви пет лева?
 
А Корнелия и лично на Гинка има зъб, откакто посмя да я попита как точно още преди трийсетака се е сдобила с „Техноимпекс”. 
 На лидерd на социалистите трябваше да се обяснява, че не ЕРП-тата определят цената на електрическата енергия, а българският регулатор. Електроразпределителните предприятия и всяко едно енергийно предприятие са в правото си да предявят искания за цена, но тази цена в крайна сметка се определя единствено и само от КЕВР, казаха й. 
„Какво значение има това, че БСП заявява какви са предложенията? Значение има какво решение ще вземем ние. Ако ценовите заявления на ЧЕЗ бъдат приети, би се стигнало до средно увеличение на цената за битовите клиенти на ЧЕЗ с по-малко от 3 стотинки на киловатчас”, каза по този повод шефът на КЕВР Иван Иванов. Не е като 50 и кусур процента, мисля си аз, въпреки слабите ми познания по математика.
 БСП манипулира, заявиха в официално писмо от ЧЕЗ. Всички го казват и всички забелязват, че Корнелия прекалено явно и прекалено настървено се бори за властта, като по този начин 

непрекъснато я отдалечава от себе си

 Дали наистина не разбира, че агресия, проявена от БСП винаги отблъсква българите, защото пуска от бутилката духа на страховитите асоциации от миналото. Особено заплашителни са те в днешния свят, в който кошмарите от миналото се опитват да се завърнат. А Тасковци, Ивохристовци и подобни говорят като през 50-те. И БСП закономерно губи избори след избори, нищо по естествено.
„Получавай, без да се надуваш, и губи, без да ти тежи!”, казвал също Марк Аврелий.  Е, който може...