Вождът Корнелия Нинова разгневи червените мравки

Извади томахавката на войната, но разбуни мравуняка с милиардите

Извади томахавката на войната, но разбуни мравуняка с милиардите

Светослав Пинтев

На Националния съвет в неделя предстои чистка в Изпълнителното бюро на БСП, онзи орган, който навремето наричаха просто ЦК на БКП.  Този с портретите от стената, които понякога биваха светкавично снемани и завирани в миша дупка, нали се сещате?

 Буквичките се сменят през петилетките - БКП-БСП, ЦК-ИБ, Т.Ж-К.Н. , ала нуждата от укрепването  на „здрави сили” е вечна и непреходна.  Тя винаги е била и ще бъде на дневен ред в Столетницата.  Докато я има. Като изобщо не е невъзможно

именно Корнелия Нинова да я взриви

По-голямата част  от депутатите ще бъдат освободени от партийното ръководство, което съвсем не е толкова нормален и плавен процес, както се опитват да ни го представят. Предстои „кървава” битка, от която почти нищо няма да стигне до нас. Само ще видим как „изнасят телата” на поне половината ръководство от „Позитано” 20. После ще чакаме отмъщението.  

Някои червени депутати почти сигурно ще си останат и членове на Изпълнителното бюро, въпреки новите правила - Кирил Добрев, Драгомир Стойнев , Крум Зарков… Някои са по равни сред равните, както забеляза Михаил Миков.

В краткосрочен план тази стратегия изглежда печеливша за Нинова, но в дългосрочен може да й струва главата. По-точно-

главата на БСП да бъде сменена 

Като от мага Астор. Няма да е днес, утре, в неделя, няма навярно да е през настоящата година, но този процес зрее и ферментира все повече с отдалечаването от „триумфа” на президентските избори.

 Бившият партиен шеф Михаил Миков коментира в ефир, че в БСП някои са „по-равни” от другите и  така ясно обяви, че ще бъде на страната на недоволните, които непрекъснато се увеличават.

Колко ли съжалява Георги Гергов, че така чевръсто смениха този толкова сговорчив председател, чудесен събеседник за маса и договаряне на необходимите компромиси.     

 Рокадите, готвени от Корнелия Нинова, генерират огромно напрежение в партията, твърдят отговорни другари.  Зрее бунт на червените мравки, ако трябва да направим аналогия с подобни процеси по време на прехода у нас.   Приликата обаче е само привидна, защото алените мравки не са някакви сини маргинални мравчици.  Не, тези са термити-войници, гигантски супер-мравки, зад които стоят мравуняци-крепости, където грижливо са кътани зрънцата от партийните милиарди. И

може да им се противопостави само друга армия от термити  

Вече е ясно, че другарката председател отстранява най-силните фигури, онези, които я подкрепиха, за да стане тя партиен лидер.

След  чутовната битка с  пловдивското величие Георги Гергов, която още не е приключила,   Корнелия Нинова вече се кани  да воюва на още един фронт , този път с варненския силен човек на БСП.  Интересно ще е  да видим кога ще се включи Бургас, после и други градове….

  На мушката сега е „червеният  фар” на морската столица  Красимир Янков, който също я подкрепи за председател на партията и се надяваше поне на благодарност, но не само.  Младата надежда, в която много задкулисни играчи, малки и големи, виждат своя кандидат за силен лидер, който да стисне с твърда ръка партията, а после и държавата, както се говори.

Нинова ловко преметна най-отговорните другари

Направо ги излъга, ще кажат някои с по-директен изказ. Което не е никаква изненада, струва ми се, даже и прякор си има жената в тази насока. А те демонстрираха, че изобщо не са се поучили от  лекотата, с която тя преметна дори такъв опитен и умен апаратчик като президента Георги Първанов. 

На пловдивския лидер Георги Гергов обещала да й стане заместник, на Красимир Янков дала  надежда да стане организационен секретар. „Да бе, да, на мястото на сивия кардинал и господар на партията  Кирил Добрев”, би се изсмял един доскорошен коалиционен партньор на БСП, който е по-известен като дон Цеци.

  Сега на Красимир Янков  навярно ще му се наложи да  избира – или депутат, или член на ръководството. „Не може да се разделя механично отговорността на човек от ръководството, който е и в Народното събрание”, заяви той, като изобщо не скри недоволството си.

Има много знаци, че томахавката е изровена. Предстои да видим колко време „червенокожите” ще са на пътеката на войната и как ще завърши тя.