Реджеп Ердоган
Провъзгласяването на Ердоган от неговите противници за султан, е незаслужен и необмислен комплимент за него

Иван Сотиров, bulgariaanalytica.org

Провеждането на референдум от един авторитатен режим, само по себе си е абсурд. Прякото допитване до народа е висша форма на демокрация, която предполага пълната свобода на гражданите да изразят своята воля и тя да бъде отчетена честно. Може ли да говорим за свободно изразяване на волята на гражданите в една държава, в която се води фактическа гражданска война, в която има обявено извънредно положение, в която са арестувани по инсцениран опит за преврат десетки хиляди души, включително и опозиционни лидери. Може ли в страна, в която властва цензурата, насилието, терорът и страхът да говорим за честни и свободни избори? Няма по-голям цинизъм от това, да използваш най-висшата форма на демокрацията, за да легитимираш едноличният си режим. По същият начин, след Втората световна война, болшевиките провеждаха в условията на терор и насилие референдуми в някои от окупираните от СССР държави за налагане на промяна на държавното им устройство.

Изумително е, че много хора и лидери с демократични претенции, не само че приемат това, което се случи в Турция за референдум, но дори и говорят за провала на референдума като инструмент на демокрацията. Авторитарният режим в Турция е факт преди провеждането на фарса наречен „референдум“ и е крайно непочтено и лицемерно вината за легализацията на този режим да се стоварва основно и единствено на турския народ. Напротив, това което се случи на 16 април

беше шамар на народа  за диктатора.

Мощният репресивен апарат на режима на Ердоган, чрез насилие, фалшификации и цензура успя да си осигури символична преднина от по-малко от 2%. Въпросът е дали Европа и САЩ ще си затворя очите пред това безобразие и дали ще предадат достойната съпротива на десетки милиони турски граждани за защитата на демократичния и светски характер на Турция. Ще признае ли демократичният свят пародията на референдум срещу демократичните устои на Турция? Ще продължат ли САЩ и ЕС линията на безпринципни компромиси с един самозабравил се диктатор? Либералната демокрация не може да се прилага по целесъобразност, защото така тя се превръща във вредна и цинична пародия по подобие на т.н. „референдум“. Когато либералната демокрация се използва като инструмент за дребни икономически и политически сметки, цената която се плаща в дългосрочен план е много по висока, но за съжаление тя се плаща от народите, а не от политическите елити. През XX век народите на Европа и в целия свят платиха много висока цена заради късогледството и конформизма на лидерите на развитите демокрации. Диктаторите на миналия век и мащабите на престъпленията, които извършиха срещу човечеството бяха немислими без съучастието на демократичните лидери. Премълчаването е една от най-отвратителните форми на съучастие.

Разбира се, може да се  изчака поредният диктатор да се провали закономерно, защото такава е съдбата на всички диктатори. Конфронтацията на режима в Турция с ЕС и САЩ е гаранция за икономически срив и загуба на воененостратегически потенциал. Затоплянето на отношенията с режима в Кремъл е по-скоро ситуационен антизападен пакт отколкото траен съюз. Между Турция и Русия има непреодолимо исторически и географски предопределено стратегическо съперничество за влияние в Близкия изток и на Балканите. Турция има и унаследено тежко съперничество за лидерство в ислямския свят, както с Иран, така и с арабските страни. Войната на режима с кюрдите е минала точката на незавръщане, а разделението между светски ориентираните хора и религиозните фундаменталисти е много тежко. За всеки разумен човек е ясно, че

неоосманистките претенции на Ердоган са не по-малко смехотворни от амбициите на Мусолини

да възстановява римското величие на Италия. Всички опити за връщане на историята и възстановяване на отминало величие са се превръщали във фарс. Провъзгласяването на Ердоган от неговите противници за султан, е незаслужен и необмислен комплимент за него. Султаните са били вярващи хора, а  от 1517 (след обявяването на Селим I за халиф) те са били и духовни водачи, а не  религиозни фанатици. Дори и най слабите владетели на Османската империя, не са си и помисляли да злоупотребят с абсолютната си власт като се отклонят от наследените от Персийската през Римската империи доктрини за прагматично съобразяване с традициите и вярата на народите и общностите в рамките на империята. Отделен е въпросът, дори от формална гледна точка, че е неканонично и  парвенюшко провъзгласяването за султан на човек, който не е кръвно свързан с Османската династия.

Въпросът: дали Ердоган е религиозен фанатик или религиозен спекулант, е въпрос между него и неговия бог. Дали налудничавите му нападки срещу лидери на държави от ЕС бяха предреферендумен цирк или не – не е въпрос от особено значение. Същественото е, че този човек е един опасен диктатор и колкото по-дълго време демократичният свят си затваря очите за това, толкова по-големи ще бъдат пораженията, които той ще нанесе на страната си, на региона и на Европа. Ако спрямо режима на Ердоган бяха наложени твърди санкции, той можеше да загуби дори и собствения си „референдум“. С приемането на  пародията на допитване до народа, този пародиен султан ще бъде окуражен за нови и все по-опасни авантюри. С диктаторите трябва да се действа така, както се действа с терористите – безкомпромисно. Те имат друга ценностна система, те вярват само и единствено в грубата сила и затова те се съобразяват само със силови аргументи. За диктаторите компромисите не са проява на добронамереност, а на слабост, която им дава кураж за ескалация на претенциите. Най-лошата политика на ЕС и САЩ по отношение на режима в Турция ще бъде, ако не се скъса с илюзиите, че със затваряне на очите, тактически ходове и умерен натиск може да се постигне добър резултат. За Едоган Запада винаги ще бъде екзистенциален враг, за катастрофата в която той вкарва страната си пропагандата на режима му ще обвинява либералните демокрации и най-вече САЩ, а на опозицията, която основателно ще се чувства предадена, непрекъснато ще и се повтаря мантрата за меркантилният и егоцентричен Запад.

снимка: twitter

   

8 Коментар(и)

 • Косоротов

  Косоротов(21 April 2017 - 12:04)

  Отговор

  Иване ибрекчийо защо не си гледаш махаленската дружинка си се захванал с непонятни за тебе понятия.Ердоган среща Путин на 3 май.Китайския на 14 май и Тръмп на 16 май.Иди си пий бозичката и излочи помията и в копанката

 • за някои изборни "техники на общуване"

  за някои изборни "техники на общуване"(20 April 2017 - 13:04)

  Отговор

  Сотиров, така е, историята е пълна с подобни примери. Насилие, фалшификация, цензура - познат изборен и предизборен инструментариум и "техники за общуване" при някои тоталитарни режими. Незнам доколко ЕС и САЩ ще се ангажират с проблемите в Труция. Вярно е, че като апетитна и геостратегическа хапка, страната ни винаги е била в устата на по-големите и икономически по-силните от нас, но все пак да внимаваме да не станем проводник и разпространител на "вируса на кремълската пропаганда".

 • Също като у нас

  Също като у нас(19 April 2017 - 19:04)

  Отговор

  В България изборите са мъпет-шоу! При допитването до членове и симпатизанти на БСП, кого искат за Президент, резултатът беше 1. Нинова2. Манолова..................12. Радев. ДОРИ И БСП НЕ ИСКАХА РАДЕВ ЗА ПРЕЗИДЕНТ, а той стана ! Дори и НАЙ -МАЖОРИТАРНИЯ избор у нас е порнография! Всичките ни зомбират медиите-повечето руска собственост, затова и изборите са както в Русия, а не както в ЕС! БСП, ДПС и ГЕРБ не са партии, а една и съща банда! Ако и сега не виждате очовадното- Борисов на ГЕРБ сега стои на същия златен пръст, на който стоеше преди и Орешарски на БСП и ДПС, значи сте слепци и идиоти!!! ("В парламента пак се събраха само представители на олигархията - и в този смисъл е абсолютно безразлично кой управлява", казва бившия германски посланик в София Клаус Шрамайер)

 • Драган

  Драган(19 April 2017 - 18:04)

  Отговор

  Иване ,като не ти стига разлика от един мил. И триста хил гласа.....ти си един смешник и фуклю

  • НИ КРАЧКА НАЗАД! ЗАД НАС Е БЪДЕЩЕТО! И НЯМА ДА ГО ПРЕДАДЕМ!

   НИ КРАЧКА НАЗАД! ЗАД НАС Е БЪДЕЩЕТО! И НЯМА ДА ГО ПРЕДАДЕМ!(19 April 2017 - 19:04)

   "Кураж дружина вярна сговорна! Ний не сме вече рая покорна!" "Кой се интересува от партии като ... ДСБ дето нямат подкрепа даже да влязат в НС ? " А колко бяха Опълченците на Шипка? А колко бяха въстаналите през Априлското въстание? А колко бяха на Майдана в Киев? За да я има свободна и благоденстваща България ! Никаква колаборация с червените московски мекерета от БСП,ГЕРБ и ДПС и техните ОФ-креатури-леви, десни и всякакви! Кураж! Зад нас са ЕС и НАТО!("В парламента пак се събраха само представители на олигархията - и в този смисъл е абсолютно безразлично кой управлява", казва бившия германски посланик в София Клаус Шрамайер). ИЗЧАКАЙТЕ и слепите да видят, че Борисов на ГЕРБ седи на същия златен пръст, на който седеше Орешарски на БСП и ДПС! НЕ ЧАКАЙТЕ , когато чуете сигнала "Грабвайте телата!" ЗА БЪДЕ БОЙ ПОСЛЕДЕН НА ПРЕХОДА! ЗА НАШИТЕ ДЕЦА ! ЗА БЪДЕЩИТЕ ПОКОЛЕНИЯ!ЗА ДА Я ИМА БЪЛГАРИЯ!

 • Драган

  Драган(19 April 2017 - 18:04)

  Отговор

  Иване ,като не ти стига разлика от един мил. И триста хил гласа.....ти си един смешник и фуклю

  • Ясно е...

   Ясно е...(19 April 2017 - 19:04)

   И да няма ни един от " великите седесари" , обикновените граждани никога няма да се примирим със светата троица на БКП : БСП,БПС и ГЕРБ! Никога няма да се примирим България да бъде Задунайска губерния в ЕС! Колкото и да провеждате избори както в Русия- с предизвестен резултат.

  • до Ясно е...

   до Ясно е...(20 April 2017 - 16:04)

   Ей, тролчо, я бегай при рада, че направо ме разплакаА от хитрост. Ти нЕмой да се грижиш за нас-гербаджиите. Ние сме си милион и половина, пък ти си гледай майчицата путинска бкп да не ти резне стотинките. Аре!

Оставете коментарОбнови