Отворено писмо до президента: След „А“ следва „Б“ – осъдете комунизма и възраждането му

Не давайте индулгенция на комунистите, ако сте я дали, поискайте си я обратно

Не давайте индулгенция на комунистите, ако сте я дали, поискайте си я обратно

Отворено писмо до г-н Румен Радев, Президент на Република България 

Уважаеми г-н Президент, 

Вие заявихте категорично: „Миcля, че оcъждането на нацизма тpябва да бъде абcолютно задължително.”  Повод за това изявление бе т.нар. „текуш скандал с нацистки поздрави на представители на „Обединените патриоти”.  Според Вас „през последните години” се наблюдава „пълзяща индулгенция” на нацизма. По-скоро, г-н Президент,  очите ни вади точно обратното наблюдение, а именно: от дълго време у нас е налице 

„пълзяща индулгенция” на комунизма,

 „индулгенция” на бивши комунисти и на техните наследници. Те не само „изпълзяха”, но направо се метнаха върху гърба на демократична България. Яхнаха отново народа ни. Открито, въпреки че се другаросват, те не се наричат комунисти. Както и позьорът  с нацисткия поздрав не се нарича  открито нацист. Но, нима не сте обърнал внимание, г-н Президент, на една странна прилика.  Същите лица и обществени среди, които от известно време афишират нацистки поздрави или символи, подкрепят единодушно политиката на Кремъл днес.  Те ,„филят”  чуждата руска държав и все по-малко уважават страната на която Вие сте президент. Ще ги чуете често да говорят срещу  български политици или политики, особено срещу политикатка произтичаща от членството ни в НАТО и ЕС, но никога няма да ги чуете да говорят срещу политиката на днешна Русия. Нещо повече. Тези ненагледни образи с „нацистките поздрави” подкрепиха агресията на Кремъл срещу независима Украйна.  Пак те се обявяват категорично за сваляне на европейските, т.е. на нашите, санкции срещу Русия наложени на Кремъл заради арогантното нарушаване на международното право при анексирането на Крим.  А  вероятно си спомняте, г-н Президент, че и Вие се обявихте за сваляне на санкциите срещу Москва. Означава ли това, че 

„пеете” в един хор с „нацистките” момчета

 Странна история е това, г-н Президент. Според вашите думи индулгенция получава „нацизма”,  а  получилите тази „индулгенция” припадат от любов към всичко съветско, към днешна Русия на Путин, към днешната антиевропейска, антинатовска руска политика. Защо е така, според Вас, г-н Президент!  Как си обяснявате този феномен? Уж „националисти”, уж „патриоти”,  пък сърцето им „фили” чуждата държава.  И това не са голи думи. От години наред на публични шествия наши „патриотични” партии и организации  развяват не германски, а руски знамена, носят портрети на Сталин и Путин, а не на Хитлер и Меркел?  Не мога да повярвам, че с Вашия  „орлов поглед” не сте забелязали това. Каква е Вашата реакция, г-н президент?  

Уважаеми г-н Президент, 

след разпадането на СССР част от бившите комунисти се вапцаха с националистическа боя. Национализмът стана тяхно убежище. Знак за тази промяна даде Москва. Друга част от „бившите” се маскираха като „социалисти”, макар ако си спомняте преди 1989 година  точно западните социалдемократически партии  бяха за комунистите „най-опасните”, „най-голямата заплаха”.  Защото най-лесно демаскираха лъжата, че нашите комунисти строят „социализъм”. Затова и когато хората в Чехословакия поискаха „социализъм с човешко лице”  войските на СССР и за наш национален срам, и българската армия, смаза  една нормална човешка мечта. Но не задълго. Защото мечтите никога не могат да бъдат премазани. Дори и от днешните военнолюбци в Москва. 

Г-н Президент, вицепремиерът Валери Симеонов е прав, когато заяви, че колкото и да обикаля България нацист и фашист не е срещнал. Нашите „нацисти” и „фашисти”,  г-н Президент, са менте, фалшименто са те, опит за отклоняване на общественото мнение от 

истинските „фашисти” у нас – бившите комунисти

 Нима това не ви е ясно на Вас, президентът на България? 
И тук вече стигам и до азбуката наша. 

След като осъждането на нацизма е „общозадължително”, както справедливо заявявате, то какво трябва да бъде, г-н Президент, ОСЪЖДАНЕТО НА КОМУНИЗМА, който извърши АБСОЛЮТНО СЪЩИТЕ,  ДОРИ ПО-ГОЛЕМИ ОТ ТЕЗИ НА НАЦИЗМА, ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ И СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО.  Не трябва ли и това осъждане да бъде ОБЩОЗАДЪЛЖИТЕЛНО.  
Г-н президент, проблем „нацизъм” у нас не съществува.  Съществува проблем „комунизъм”  надянал през последните десетилетия и маската на национализъм, на псевдопатриотизъм. Но това е маска. Същността е комунистическа и задължително проруска, т.е. чужда. 
Г-н Президент, както отлично знаете, в началото на септември 1944 г. България е била окупирана от болшевишкия Съветски съюз. СССР много малко се е  различавал като държавно устройство от нацистка Германия. Разликата е може би само в това, че в нацистка Германия има частна собственост, а в болшевишкия СССР тя е почти 100% ликвидирана. Ликвидирани са и защитниците й. Не случайно Сталин и Хитлер започват Втората световна война като съюзници.  Не случайно години наред СССР доставя зърно и петрол на нацистка Германия, включително и тогава, когато собственото му население умира от глад. Нацистка Германия и болшевишкият СССР прилагат едни и същи методи на репресии срещу демокрацията, свободата и правата на човека.  И нацистите и комунистите преследват и унищожават хора заради убежденията им. И едните и другите изграждат концлагери и хвърлят там „враговете” – на Райха и на Съветите. И нацисти и комунисти имат една партия и един фюрер. В нацистка Германия преследват „чуждите” по раса. В болшевишкия СССР преследват „своите” сънародници – без оглед на раса. Нацистите убиват по заповед „отгоре”. Съветските комунисти убиват по убеждение. Убиват се и помежду си. Науката е определила отдавна системата на управление в нацистка Германия и в СССР като антихуманна тоталитарна система. Тоест, политическа система враг на човека.

 Но защо намесвам в нашите днешни проблеми бившият СССР?  Защото той сам се е „намесвал” в нашите дела, г-н Президент. А Руската федерация, която се гордее, че е наследник на пропадналия СССР,  също се намесва в българската политика днес, във функционирането на днешната българска държава. Няма как да не знаете, г-н Президент, че след окупацията на България от съветската армия,  в страната е наложен против волята на българския народ, тоталитарен комунистически режим. Характеристиката на този режим е същата като характеристиката на режима в СССР и в нацистка Германия. Забележете и разликата: наложен е този режим след края на тоталитарния  режим в Германия.  Германия, днес наш съюзник в НАТО и ЕС, се разделя тогава с нацизма, а ние 

тръгваме по нацистки път, но с....комунистическа партия начело

И така продължаваме  45 години след Нюрнберг. 
Г-н Президент, НАШИТЕ НАЦИСТИ СЕ НАРИЧАТ КОМУНИСТИ. Това е буквата „Б”, която трябва да произнесете, 
ако сте наистина български държавен глава
 Това, че членове на БКП са се борили против фашизма не ги оневинява за наложения от тях тоталитаризъм след „победата”.  Ние, българите, не сме им давали такава „индулгенция”. Напротив. Приели сме закон, с който категорично ги осъждаме. Затова и след като сте казали „А”  Вие, г-н Президент, сте морално задължен да  произнесете и „Б”, като заявите с Вашия безспорен авторитет:
 „ОCЪЖДАНЕТО НА КОМУНИЗМА ТPЯБВА ДА БЪДЕ АБCОЛЮТНО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.”  
Г-н Президент, не очаквам от Вас нищо незаконно. Ние имаме действащ „ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН”. Приет е той от 38-то Народно събрание и е обнародван в бр.37 на Държавен вестник на 5 май 2000 година. Дори и да мислите, че това е „лош закон”,  то аз като бивш законодател и председател на парламента бих Ви отвърнал: „Лош или не лош,  НО ЗАКОН!” Аз спазвам този закон. Той е кратък и ще си позволя да Ви припомня само чл.1 и чл.3 от него: 

Чл.1.(1)  БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ (тогава именуваща се Българска работническа партия /комунисти/) ИДВА НА ВЛАСТ на 9 септември 1944 г. С ПОМОЩТА НА ЧУЖДА СИЛА, обявила война на България, и В НАРУШЕНИЕ НА ДЕЙСТВАЩАТА ТЪРНОВСКА КОНСТИТУЦИЯ.
(2) Българската комунистическа партия е отговорна за управлението....довело страната до НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА.
Чл.3. (1) Посочените в чл. 1 и 2 обстоятелства дават основание да се обяви КОМУНИСТИЧЕСКИЯТ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. ЗА ПРЕСТЪПЕН.

(2) БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ Е БИЛА ПРЕСТЪПНА ОРГАНИЗАЦИЯ ...

  Г-н Президент, ние, българите, сме осъждали многократно, осъждаме и днес, нацизма. 72 години го осъждаме.  Прав сте като не приемате, каквато и да било  демонстрация на нацистки символи, ритуали, прояви.  Но, позволете ми открито да Ви попитам и наистина очаквам публично Вашият отговор: 
Вие лично осъждали ли сте някога публично и кога, осъждате ли и днес, наложеният след 9-ти септември 1944 г. у нас комунистически режим?  Осъждате ли неговите престъпления? Осъждате ли публичната демонстрация на символи, ритуали и прояви  наследство от престъпната Българска комунистическа партия.  Какво е Вашето мнение г-н Президент затова, че само на хвърлей място от българската столица се издига паметник на ръководителя на партията наложила престъпния комунистически режим у нас. Говоря за паметника на  Тодор Живков в Правец.  Приемате ли в нашата страна да има паметници на „чуждата сила”, както я определя българския закон?  Паметници на „съветска армия”, на съветски висши военни? Улици да носят техните имена? Как тълкувате понятието „чужда сила” в този закон, г-н Президент? И не е ли под достойнството ни като нация да вдигаме и поддържаме паметници на „чужда сила”? 
Г-н Президент, приветствам позицията Ви на осъждане на нацизма.Подкрепям искането Ви за извинение за „нацистките прояви”.  Но без същата позиция за осъждане на комунизма, за извинение за „комунистическите прояви”, казаното днес от Вас увисва 

като катапултирал парашут

  Проблемът у нас, г-н президент, е... в самолета. Не давайте, г-н Президент, индулгенция на комунистите! Ако сте я дали, поискайте си я обратно.  
Г-н Президент, в навечерието на големия наш духовен празник 24 май – Денят на българската просвета и култура, на старата българска писменост, е добре да помним, да не забравяме, че след „А” винаги следва „Б”. Нашето „А” и „Б”, г-н Президент! 
Желая Ви успех! 

Александър Йорданов