Нинова и Социнтерна - даваш пари и ставаш соцаристократ!

Новият лидер на БСП ще остане символ на епохата на празните приказки, засиления патос и почти никакви качествени действия

Румен Петков, pogled.info

Медийната машина на БСП и платените епицентрове за разбъзикване на мозъчни клетки се опитаха да представят като феноменален успех избора на Корнелия Нинова за вицепрезидент на Соцалистическия интернационал. Всичко беше замислено като геополитическа мелодрама със 

сапунени елементи

Първоначално от "Позитано" 20 обявиха, че Нинова, макар и в разгара на кампания, ще направи спешно изявление по повод на Социнтерна! Това разбира се накара медийните гугутки веднага да почнат тревожно да се питат какво са изтървали. Из Фейсбук полетяха подозрения, съмнения, откровения, смущения, информационни попълзновения.

Финалът бе поставен от изявлението на самата Нинова. Тя патетично обяви: "Ако бъда избрана, ще отстоявам интересите на България в тази международна организация"!

Как да не праснеш национал-патриотично заглавие от тази информация!? Ето - лявото токче на БСП отлита в международните небеса!

Междувременно дежурните дезинформатори пуснаха на пазара още подробности - лично досегашният шеф Луис Аяла бил предложил на Нинова да се кандидатира, шептяха те в потайни доби на медийните ушета.

Подсказваше се и епичен бекграунд - Тя (изписваме Б.Б като Той, но е редно другото, сравнимо с неговото его, да получи титлата Тя) била вторият българин на толкова висок международен пост в световното ляво пространство. Самата Нинова описа процеса като 

титанична битка

"За този пост", отбеляза Тя, "има номинирани 31 кандидати от различни континенти"!

Ето как се правят филмовите спецефекти. Всичко е в магията на думите. Изречено така, се създава усещането, че Нинова влиза в тежък сблъсък с конкуренцията и само през това изречение новината, че тя е била избрана, започва да излъчва някакъв лидерски блясък.

А коварството е другаде - всички останали 31 души също са били избрани!

До един!

Дори 5 души не са стигнали да се запълни отпуснатата квота от 36 места за вицепрезиденти!!! Нямали пари хората, за да си платят членския внос.

Така Нинова се оказва в компанията на бразилец и камерунка, поставени в списъка пред Нея и след Нея по азбучен ред.

И понеже няма да го срещнете другаде в пресата или в сайтовете, нека да ви кажа най-баналния пласт на интригата.

Злите, но достоверни, езици говорят, че Луис Аяла – лидер на Социнтерна, е раздавал вицепрезидентските места като Бойко Борисов парите за саниране! За да си подсигури избора, Нинова е платила членския внос на БСП за три години назад и така е подпечатала "международния си успех"! Самият Аяла пък е бил преизбран за президент заради умелата търговия с вицепрезидентски постове и спасяване от финансов колапс на организацията, чрез увеличаване събираемостта на членския внос.

Даваш пари - ставаш соцаристократ! 

Това е автентичната формула. За неинформираните – масова практика е националните партии, членки на Социнтерна, да не си плащат членския внос, защото не виждат смисъл да харчат парите си за потъващ политически „Титаник“, който е на път да бъде изместен от вече набиращото скорост ново обединение на социалистическите и социалдемократически партии „Прогресивен Алианс“, включващо членове от 130 страни от целия свят.

Всъщность след всичко това остава един въпрос - защо й е на Корнелия Нинова 
да си купува кух пост,
 който не носи нито престиж, нито отговорности!?

И отговорът е елементарен - това е неин вътрешнополитически, дори вътрешнопартиен инструмент, за да се окопае по-дълбоко на поста и да се саморазправи със своите опоненти!

Тази история обаче има и символно значение. Защото тя е символ на епохата Нинова!

Това е епоха на празните приказки, засиления патос и почти никакви качествени действия!

Епоха на големите приказки и на липсата на смисъл!

Епоха на предчувствието за победа, без нито една реална партийна реформа!

Епоха на красиви думи и никаква, ама никаква идеология!

Епоха на бойните крясъци и същевременно на нулевия опит!

Корнелия Нинова обича да произвежда символи, някакви медийни образи, раздути като балони, които се носят по вятъра и създават усещането за мащаб, но то е илюзорно.

Същото е и с поста в Социнтерна! Това е действие без реален смисъл, но пък така добре звучи в политическото сиви, че

човек направо настръхва

Колкото повече Тя се изчиства откъм идеология, толкова повече разчита на образите, защото те временно я спасяват от неудобството да се обяснява!

Нинова е като капитан на "Титаник", 
който знае, че айсбергът демонично е разрязал трюмовете, но се опитва с бодряшки ентусиазъм да внуши на останалите, че светът се подобрява, а не че е обречен да удари скоро дъното.

Казвам тези думи в разгара на предизборната кампания, където образите на Нинова може и да надделеят, понеже България отдавна съществува в измислица, но бъдете убедени - само след една година ще започне да си личи, че "Титаник" пропуска вода и няма как да продължи напред!

Дано в тези дни това, че е вицепрезидент на Социнтерна да може да Й бъде надежда. Защото нас няма да ни топли кой знае колко много.