Newsweek: Губи ли Путин контрол над руските убийци?

Животът свършва, ако попаднеш в путиновото определение за "предател"

Владимир Путин

Владимир Путин

ФСС е политическа полиция, действаща без правила, безнаказано и под благосклонната защита на Кремъл. Те са достатъчно влиятелни, за да не се тревожат, ако техните похождения създават проблеми на Министерството на външните работи, пише Оуен Матюс от списание Newsweek

"Що се отнася до предателите - те ще гушнат букета, вярвайте ми. Те са предали своите приятели, своите другари по оръжие, и каквото и да са получили в замяна, трийсетте сребърника ще ги задавят като кол в гърлото".

Това не е фраза от "Кръстника", това е изявление на Владимир Путин, направено пред националната телевизия през 2012 година. 

Затова и не е изненада, че 

британските медии така бързо обвиниха Кремъл,

 когато на 6 март 68-годишният бивш руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха отровени със смъртоностно-нервно-паралитично вещество в центъра на спокойното английско градче Солсбъри.

Би било твърде драстично, ако руският президент е заповядал такова нападение на британска територия, но много по-плашещ вариант е, ако убийството е дело на руски отряд ликвидатори, официално действащо безнаказано, но по собствена инициатива.

"Това, което ме кара да съм предпазлив в предположенията си е невероятната глупост на подобно действие точно в този момент. Русия се опитва да се държи по възможно най-добрият начин преди световното по футбол. А отравянето беше направено толкова публично, че само нанесе вреда на Путин", коментира депутат от британския парламент, бивш член на Комисията по отбрана. 

От друга страна Скрипал със сигурност попада в 

путиновото определение за "предател"

Но покушението срещу човек, който е преминал процедурата по официална размяна, подкопава логиката на този протокол, установен във времената на Студената война. Шпионският обмен е сделка: двете страни плащат цена, за да си върнат своите хора. 

"Да започнем да ликвидираме хората, които сме се договорили да разменим, противоречи на смисъла на всичко това, затруднява честните преговори в бъдеще", смята британски дипломат, пожелал анонимност.

Според Марк Галеоти от Института по международни отношения, може би потенциалните убийци на Скрипал не са се тревожили за преките последствия, заключаващи се в това, че в контрола на Путин над спецслужбите ще се появят нови пукнатини. А опитът за убийството на бившия офицер от външното разузнаване може да е елемент от съперничеството между различните служби.

"Федералната служба за сигурност (наследник на КГБ), все по-активно действа извън границите на Русия", твърди Галеоти. 

Според него, ФСС силно се различава от традиционното ГРУ (военното разузнаване). ФСС е политическа полиция, действаща без правила, безнаказано и под благосклонната защита на Кремъл. Те не познават стария "етикет" и не се стремят да го спазват. Те са достатъчно влиятелни, за да не се тревожат, ако техните похождения създават проблеми на Министерството на външните работи. Те често действат дилетантски, но агресивно", обяснява Галеоти.

Но защо точно сега? Скрипал е напуснал ГРУ преди 19 години и, както изглежда, е водил спокоен живот на пенсионер. 

Според източника ни, нападението може да е работа на офицери от ГРУ, чиято кариера е била разрушена в резултат от "предателството" на Скрипал още през 90-те години. 

Оценките се разминават, но, според някои данни, той е разкрил близо 300 агенти и офицери. И ако те са били приблизително на възрастта на Скрипал, сега някои от тях са генерали, хора, които са в състояние 

да осъществят дългоочакваното отмъщение

Това, разбира се, са предположения, но, несъмнено, подозренията падат върху Русия, а политическият натиск за ответни мерки ще се засилва не само във Великобритания.

Източник: Newsweek

Превод: Faktor.bg