Македонски българи: Нима в София не виждат, че Путин се готви да подпали война на Балканите

Как съседите в Струмица видяха снишаването ни пред Кремъл по случая „Скрипал”

Митко Георгиев: „Една  свободна демократична държава не може да си позволи в такава ситуация  да остане неутрална”

Никола Бошнаков: „Русия иска Балканите да останат „черна дупка”, за да може тя от тук да рекетира Европа и НАТО”

Александър Йорданов, специално за Faktor.bg

След отказа на българското правителство да действа солидарно с нашия европейски свят по т.нар. „случай Скрипал”, реших поне за ден да избягам от задушната атмосфера у нас. Чоглаво ми беше, че лидер на партия, която се нарича „Граждани за европейско развитие на България” постъпи в този случай като далечният Мадуро. И угаждайки на Путин не защити интересите на България.  Защото да се подава ръка на режима в Кремъл, чрез изсмуканата от пръстите формулировка „запазване на канал за връзка” е ужасно. Рискуваме самите ние да цопнем и утечем в канала. Никоя европейска страна не е прекъснала дипломатическите си отношения с Русия, за да има необходимост  България да играе ролята на „канал”. 
Не исках да гледам цирка у нас след упражнението „снишаване”.  Знаех си и без да гледам, че  познатите обслужвачи на руската намеса във вътрешните работи на България като Сидеров, Каракачанов, Нинова, Марешки, Доган  ще проявят „солидарност” с премиера Борисов. Но бе приятно да науча по-късно, че от управляващите единствено председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов е имал куража и достойнството  да заяви, че България е част от евроатлантическия, а не от руския,  свят.  Но дали един Цветанов за цял ГЕРБ стига? 
Решението на правителството на България по „случая Скрипал” показа на нашите съюзници от Запад, че на нас те не могат да разчитат. Ако това е била скритата цел на българското решение, то резултатът е налице.  Изложихме се. В ЕС и НАТО вече са наясно, че прегръдките и поцелуите с нас са фалшиви.

В труден час сме дезертьори

Така дезертирахме и от ангажиментите си да въоръжим българската армия по натовски стандарти. 
Без да е член на ЕС и НАТО Република Македония прояви евроатлантическа солидарност.  Тя изгони един руски дипломат, което означава, че доказателствата, които е получила по „случая Скрипал” са били предостатъчни за такава стъпка. Пристигнах в Струмица с идеята само да  се „прошетам”, за да забравя нашенските простотии.  Но ме разпознаха струмичани и нямаше как –  седнахме на сладка раздумка. Наложи се да изслушам неудобни въпроси от моите събеседници. А това бяха  МИТКО ГЕОРГИЕВ  – журналист и публицист, автор на шест книги, македонски българин и  НИКОЛА БОШНАКОВ – млад човек, начетен, стопанисва магазин за дрехи. Чух интересни разсъждения – за руската терористична атака в Солсбъри, за позицията на България по този случай, за решението на македонското правителство да изгони руски дипломат. Разговаряхме и за ситуацията в самата Р Македония. 

МИТКО ГЕОРГИЕВ:  „Живеем в период, когато Европа е изправена пред руска заплаха и логично се обединява против политиката на руския президент Владимир Путин. Лъжа е, че Русия е християнска държава. Християни не крепят на власт политици като Путин. Християнски са западноевропейските държави, защото в тях е нямало комунизъм.  Решението на България да не гони руски дипломат показа, че българското правителство не разбира солидарността на християнския западен свят. Една свободна демократична държава не може да си позволи да не реагира адекватно и в синхрон с огромното мнозинство от държавите членки на ЕС и НАТО. Защо никой от българските държавници не реагира на провокативното изказване на Путин,  че руски самолети са готови да преминат през българското въздушно пространство, за да атакуват Косово и България не е в състояние да ги спре? Нима в София не виждат, че

Путин се готви да подпали война на Балканите,

така както го направи в Украйна? На коя страна ще е България в една такава война?”
Прекъсвам г-н Георгиев и му обръщам внимание на българския  аргумент за „недостатъчните доказателства” по „случая Скрипал”. Но и той ме прекъсва. 

МИТКО ГЕОРГИЕВ: „ Тази теза е теза за глупаци. Тя е обидна за българите. България направо си капитулира пред Москва.  Защо викате на „изслушване” посланикът  в Москва? Руското престъпление е извършено във Великобритания, следователно като не вярвате на подробния доклад на британските служби, то тогава извикайте да ви разкаже, какво мислят англичаните, българският посланик в Лондон.”
Отвръщам, че извикването на българския посланик Коцев за консултации в София е форма на дипломатически протест. Струмичанецът обаче не е съгласен. 

МИТКО ГЕОРГИЕВ: „Какъв е тоя протест, че никой не го разбра? България в този случай се показа като руски протекторат.  Чак оттук, от Струмица, се вижда, че Русия ползва България за свои цели и иска чрез вас да вреди на Европа и НАТО.”

НИКОЛА БОШНАКОВ:  „Русия е против Македония. Русия иска Балканите да останат „черна дупка”, за да може от тоя „окоп”  да заплашва и рекетира Европа и НАТО. Русия е против членството на Македония  в НАТО и открито ни заплашва. Сигурно сте чули за последните изявления на руския посланик в Скопие. Защо още не сме го изгонили? Руски и сръбски агенти координираха на 27 април миналата година тълпата да нахлуе в пленарната зала на парламента. Целта им бе в Македония да продължи кризата, да няма правителство, да няма работещ парламент. Вчера руският посланик заяви, че ако Македония избере НАТО, то при военен конфликт Русия ще ни третира като враг. А ние младите искаме

Македония да бъде част от Западния, а не от евразийския свят

  Няма да допуснем руснаците да ни направят азиатци. Но аз не мога да си обясня, защо България е член на НАТО, а не се държи като натовска държава.”   
Реших да сменя темата и попитах събеседниците си какво мислят за българо-македонските отношения. 

 МИТКО ГЕОРГИЕВ: „Договорът за приятелство, който Заев и Борисов подписаха цели да хвърли прах в очите. Няма промяна в двустранните отношения.  Проблемите си остават същите. Тежко е да си българин в Македония, не е лесно да докажеш, че си българин в България. Вместо либерализация на режима за получаване на българско гражданство , вместо регистриране на нови фирми, вместо инвестиции и откриване на нови работни места, с договора сякаш се правят по-големи забрани и усложнения.”
Поглеждам Георгиев недоумяващо, но той бърза да поясни. 

МИТКО ГЕОРГИЕВ: „Вместо да бъде държавна отговорност, получаването на българско гражданство стана бизнес между Българския културен клуб в Скопие (БККС), ръководен от Лазар Младенов и високи правителствени функционери от Агенцията за българите в чужбина и Министерството на правосъдието. Всеки македонски българин, който е кандидат за българско гражданство, трябва да получи документ от Лазар Младенов, че е българин. А това е в противоречие с българската конституция. И за тоя „документ” трябва да плати 30 евро. Само в Струмица има издадени 26 000 такива „документи”, т.е. събрани са 780 000 евро от БККС. С каква цел? Къде отиват тези пари. Как изчислиха, че толкова струва този „документ”? И каква е сметката в цяла Македония? Чуден бизнес в тия трудни години. Излиза така, че българско гражданство се дава срещу пари, а не защото един човек наистина е македонски българин, какъвто съм аз например.”

НИКОЛА БОШНАКОВ: „В Македония ситуацията не е добра. Ние сме готови да направим промяна на името на страната, за да бъдем приети в НАТО и ЕС. Мнозинството от македонците желаят  това.  Нашата диаспора е в ЕС, САЩ, Канада и Австралия. Няма македонци, които да искат да ходят на работа или да живеят в Русия. За съжаление против нашият стремеж за членство в НАТО и ЕС е Македонската православна църква и доскоро управлявалата партия ВМРО-ДПМНЕ. Наскоро в Скопие гостува проф.Александър Дугин –  съветник на руския президент  и идеолог на “евразийството”.  Поканила го бе една антимакедонска партия – копие на Путиновата партия „Единна Русия”. Нарича се „Единна Македония”. Целта на Кремъл е да контролира коридор № 10  на който са разположени Сърбия, Македония и Гърция. И да се изолира България, докато не направи обратен завой към Москва. Не е активна блгарската политика към Македония. Не идват български инвестиции, не се откриват работни места от българския бизнес, отново се ширят старите комунистически лъжи за България.” 

МИТКО ГЕОРГИЕВ:  „Защо България прави провокация като се опитва да създаде „българска партия” в Македония? Ами нали точно това искат сърбоманите, коминтерновците. Те искат да покажат, че ние, македонските българи, сме „малцинство”.  Но как така сме малцинство като до средата на ХХ век сме абсолютно мнозинство? Не е нужно да се прави „българска” партия в Македония. Подозирам, че това е руска работа, защото партията се прави от близък другар на министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Тази партия ще навреди на българската кауза в Македония.  Самата ни държава е замислена, за да обслужва геополитическите интереси на Русия. Затова и смятам, че проблема с името е изкуствено създаден.

Гръцката политика е съгласувана с Москва и диктувана от Москва

И пак Москва държи България по-далеч от Македония, пречи на европейското ни сближаване.

 НИКОЛА БОШНАКОВ:  „Ние се лутаме и народът няма доверие на политиците. Много вярвах, че Българската православна църква ще ни подаде ръка. Но явно и вашите висши духовници се страхуват  и съобразява с Москва. А македонците вече губят надежда.” 

МИТКО ГЕОРГИЕВ:  „Тука излезе информация, че голяма час от висшия клир на Българската православна църква са били агенти и сътрудници на комунистическите тайни служби. Но какви духовници са те тогава?  Те със сигурност са служили и на КГБ. Това са руски агенти в раса. Но същите са и някои от нашите духовници, които обслужват  интересите на Белград и Атина. Затова и смятам, че църковният проблем няма да бъде решен.”
Така говореха в събота, 31 март 2018 г. в Струмица, моите македонски събеседници.  Личеше им, че бяха подразнени от факта, че България не се държи мъжки, не върви изправена в световните дела, макар да е член на ЕС и НАТО и да председателства Съвета на ЕС.  Всъщност България е в опасност. И това е опасност , както за националната ни сигурност, така и за нашия нормален живот. Опасноста идва от Москва. Чупката в кръста, каквато представлява отказа да прогоним не само руски дипломати заради „случая Скрипал”, но и такива, които от години работят срещу българската национална сигурност, е видима. България продължава да налива пари на Русия за ремонт на скапаните самолети МИГ и да не купува нови самолети  от партньорски държави. България отлага модернизацията по натовски стандарти на армията, за да вдигне тя „бяло знаме” пред Русия. Фирми като „Лукойл” работят все на „загуба”, но странно защо не се изнасят от България. Затова пък в посока Москва бе отворен „каналът за връзка”  наречен популярно „ограбване на КТБ”.  Прави се опит да бъде възобновен смъртоносния, както за икономиката ни, така и за живота ни, проект „АЕЦ „Белене”. МВР започна открито преследване на българи, които имаха достойнството да протестират срещу наглото държане на руския патриарх Кирил в България. Събрани в едно цяло всички тези факти говорят за надвиснала сериозна опасност. И тя е външна и вътрешна. А иначе Струмица е хубав град и по-оправен от Петрич.