Кремълският компромат срещу Хилари уцели Тръмп

Кой стои зад адвокатката на дявола?

Синът на президента на САЩ Доналд Тръмп, обвинен във връзки с близка до Кремъл адвокатка, публикува кореспонденцията си с Роб Голдстоун, PR-мениджъра на Емин Агаларов (синът на руско-азербайджански милиардер и приятел на Доналд Тръмп Арас Агаларов). 
Корепспонденцията е от миналата година, в самия разгар на предизборната кампания в САЩ. От писмата на Голдстоун, става ясно, че Агаларови предлагат на Тръмп да се „запознае с компромат за Хилари Клинтън, предоставен от държавния прокурор на Русия“.
Компроматът трябвало да бъде предаден от адвокатката Наталия Веселницкая. Тръмп-младши твърди, че се е срещнал с Веселницкая, но тя не разполагала с никакъв компромат за Хилари Клинтън, а вместо това искала да поговорят за санкциите и „закона за сираците“, по-известен като „закона Магнитски“.

Какво всъщност свързва Тръмп с Агаларов, 

и защо на срещата с неговата представителка е можело да става дума не само за компромат срещу Хилари, но и срещу самия Тръмп?
В срещата са участвали Доналд Тръмп-младши, зетят на президента Джаред Кушнер и шефът на кампанията Пол Манафорт, тоест всички ключови ръководители на предизборната кампания на Тръмп.

natalia_veselnitckaya.jpg

Наталия Вселницкая

Очевидно е, че очакванията от срещата са били повече от сериозни. По думите на Тръмп-младши, Веселницкая отначало започнала да говори за незаконни дарения за предизборната кампания на Демократическата партия, но не предоставила никакви доказателства, а след това преминала към въпроса за отмяна на санкциите срещу различни личности от Русия, който явно за нея е бил главният.
В действителност няма нищо учудващо, че в щаба на Тръмп са се отнесли толкова сериозно към предложението на  Агаларов. Той е не просто отдавнашен бизнес-партньор на Тръмп, но и близък до Кремъл олигарх.  Съдейки по всичко, именно Агаларов е запознал Тръмп с Владимир Путин.
Според официалната версия Тръмп и Агаларов се запознали когато Емин Агаларов поискал участнички за свой клип (Емин Агаларов се нарича певец и на неговите концерти, които се провеждат в принадлежащи на семейството зали присъстват редовно всички звезди на руския шоу-бизнес). Мис Вселена -2012 се снима в неговия клип, а след това свързва Агаларови и Тръмп.
Когато те се договарят за провеждането на конкурса в Crocus City Hall (собственост на Агаларови) в Москва, Тръмп чрез Twitter кани Владимир Путин, но отива управляващият делата на президента Кожин.

А Путин, който уж не успял да отиде, предава чрез Агаларови подаърк за Тръмп, който те му занасят в Ню Йорк. 
Обаче според версията на Доналд Тръмп, която той разказа на пресконференция през май 2014 година, тогава той успял да поговори с Путин „както косвено, така и пряко“ (възможно е да са си говорили по телефона, но Тръмп не конкретизира това). И Путин, според Тръмп, бил 

„самата любезност“

Сред VIP-гостите на конкурса „Мис Вселена“ са семейство Агаларов, Алимжан Тохтахунов (един от босовете на организираната престъпност, известен като Тайванчик), шефът на администрацията на Путин Владимир Кожин. 
Милиардерът Арас Агаларов влиза в близкия кръг на Путин през 2009 година, когато получава държавна поръчка да построи Далекоизточния университет за срещата на Азиатско-тихоокеанското сътрудничество във Владивосток. Сега той строи два от стадионите за Световното по футбол през 2018 година.
Как Агаларов успява да получи първата си сериозно държавна поръчка?  През 2007 година той дава „на заем“ 4 милиона долара на близкия до Путин бизнесмен Владимир Винокур. Заемът никога не е върнат, а вместо това Винокур „отваря“ пред Аталаров вратата на кабинета на Владимир Путин.
За Винокур е известно, че той има много силни връзки в Кремъл, известно е, че той запознава шефът на путиновата администрация Кожин със съпругата му и заедно с Дмитрий Медведев е почетен гост на сватбата им.
Разбира се, за Кожин не е било никакъв проблем да осъществи контакт между Путин и Тръмп, макар че това е можел да направи и Винокур, който лично се познава с Путин и обича да се хвали, че президентът ходи на рождените му дни.
Така или иначе, свързващото звено между Путин и Тръмп са именно Агаларови.
Но кой и за какво е използвал тези контакти по време на предизборната кампания на Доналд Тръмп?
Дональд Трамп – младши твърди, че Веселницкая, която дошла на срещата от името на Агаларов, наистина е предлагала компромат срещу Хилари Клинтън, но така и не съобщила нищо ценно. Най-вероятно той казва истината в този конкретен случай, защото впоследствие така и не се появява нищо, свързано с незаконни дарения за кампанията на Клинтън. (Веселницкая също твърди, че не е разполагала с никакви компромати срещу Клинтън). Най-вероятно е истина и това, че тя е поставила въпроса за санкциите, тъй като тя дълго време е публичен лобист против закона „Магнитски“ и свързаните с него санкции. Срещу Веселницкая дори има жалба, подаде от американски сенатор за нарушаване на закона за лобизма. 
Тя е известна и с това, че организира в Европарламента прожекцията на филм, който представя Магнитски като мошеник и оправдава руските следователи. Показването на филма се проваля в последния момент, след като става ясно, че той е

кремълска манипулация

При това клиент на Веселницкая е Денис Кацив, обвинен по делото „Магнитски“ за пране на пари, източени от държавния бюджет именно по схемата разобличена от Магнитски.
Съпругът на Веселницкая работи при бащата на Денис Кацив, Пьотр Кацив, който е вице-премиер на Московска област (град Москва и Московска област имат особен статут и управляващи структури-бел. ред).
В Русия Кацив има могъщи закрилници. Сред тя е и генералният прокурор Чайка, който е споменат като „предостави“ компромата срещу Клинтън в кореспонденцията на Тръмп-младши.
Тръмп-младши твърди, че темата за отмяната на санкциите не била интересна за него , тъй като очаквал съвсем друго от разговора с Веселницкая. 
Но ето кое е любопитно: веднага след като Тръмп става президент Веселницкая незабавно получава това, което иска. Прокурорът Прит Бхарара, който води обвинението срещу компанията на Кацив-младши за пране на пари, откраднати през 2007 година от руския бюджет, е уволнен през март 2017 година от администрацията на Тръмп, а през май компанията на Кацив Prevezon Holdings постига с американските власти досъдебно споразумение по делото за легализацията на парите, като за това са заплатени 6 млн. долара (сметките на компанията са за около 28 млн.) и след това сметките са размразени.

Ако срещата на Тръмп-младши с Веселницкая наистина се е оказала пълно недоразумение, както той твръди, защо тя се оказва толкова успешна за адвокатката?  
За това може да има много обяснения и едно от тях включва в себе си компромат.
Но не срещу Хилари Клинтън.
В досието на Тръмп, изготвено от Кристофър Стил, можем да прочетем следния пасаж: 
„Два осведомени източника от Санкт Петербург – единият представител на политическия/бизнес елит, другият е представител на местния туристически и сървис бизнес – коментираха дейността в града на кандидата за президент Донадл Тръмп. И двамата знаеха, че Тръмп нееднократно е идвал в Санкт Петербург в миналото и е проявявал интерес към бизнес в сферата на недвижимите имоти.
Представител на местния бизнес/политически елит съобщи, че Тръмп е давал подкупи, за да придвижи интересите си, но много внимателно и само чрез  афилиирани (свързани) компании, така че би било много трудно да се докаже нещо. Източник от местната сървис индустрия също така съобщи, че Тръмп е участвал в секс-партита, но всички преки свидетели изведнъж „притихнаха“, т. е. били са подкупени или са ги принудили да изчезнат.
И двата споменати по-горе източници смятат, че азербайджанският бизнесмен Арас Агаларов е бил тясно свързан с Тръмп в Русия и знае много повече за това, с което се е занимавал той в Санкт Петербург.
И така, ако подредим събитията 

в хронологически ред,

 ще видим следната последователност: добре познатият с Тръмп и приближен до Кремъл олигарх Агаларов (вероятно притежаващ компрометираща Тръмп информация) чрез сина си предава искането да бъде проведена среща с Веселницкая под предлог, че тя ще даде ценна информация за предизборната кампания. Веселницкая не предава никаква ценна информация, но лобира за интересите на Денис Кацив (сваляне на санкциите срещу него), и веднага след идването на Тръмп на власт всичко се решава по възможно най-благоприятният за Кацив начин.
Възможно е, разбира се, проблемите на Кацив да са разрешени без никакво участие на Тръмп.
Възможно е, той да е човек, който обича да помага на приятелите на своите приятели.
Но е възможно и това, че на Тръмп му е било много трудно да откаже на молбата на Агаларов. И ако това е така, няма никакви причини да мислим, че тя ще е последната.

The insider.ru
Превод: Faktor.bg