Кръстоносците на Путин

РПЦ излъга, че киевският партиарх се покайва, даде алиби на Путин за окупацията на Крим

Новите кръстоносци на Путин са чекисти

Новите кръстоносци на Путин са чекисти

Игор Яковенко, Kasparov.ru

Завършилият Архиерейски съвет на РПЦ(в началото на декември, б.р.) прие няколко «интересни» решения: забрани браковете с «враждебни еретици»; предупреди вярващите, че «революционните настроения, породени от политически провокации са гибелни за вярващите».
Едно от тези «интересни решения» се отнасяше до «писмото с покаянието» на Киевския патриарх Филарет, изпратено до РПЦ.
Припомням, че през 1997 година РПЦ анатемоса Филарет и сподвижниците му, заради желанието на Украинската църква да се отдели от Московската патриаршия и да стане автокефална. Филарет продължава да стои на позицията си от 1997 година, но иска въпросът да се реши «с мир».
Ето и какво казва самият Филарет по повод писмото, което в руските медии беше обявено като «покаяние»:
«Обърнах се към Московската патриаршия и епископата за примирение. Тази инициатива дойде от Московската патриаршия, но не пряко от Москва в Киев, а чрез митрополита на задграничната руска църква Иларион...Съборът се възползва от моето обръщение и обяви, че искаме да се върнем в лоното на Московската партиаршия, а не че искаме решение на въпроса за автокефалността.  
Искам твърдо да заявя:

никакво покаяние

 заради това, че избрах пътя на автокефалността на Украинската църква не е имало, няма и никога няма да има. 
Защо няма да се покая? 
Защото Бог ни даде държава. А след като Бог ни е дал държава, то в тази държава трябва да има и независима православна църква. Това е аксиома. По този път са минали всички автокефални църкви, включително и руската».

Руската православна църква винаги е била инструмент на империята, 

без, разбира се, да забравя своите интереси. 
При Петър Първи насилствено покръстват друговерците. Ето и цитат от Указа на цар Петър до Сената от 27.11.1713: "В селата, които принадлежат на «басурманите» (нехристияните) да се каже, че ако не се покръстят, ще им бъде отнето всичко и да не им се дава дълъг срок". 
На някои места в изпълнение на царсикя указ конфискуват от непокръстените не само крепостните селяни, но и земята.
Империята се е стремила да пороби своите поданици и духовно. 
За насилственаета христианизация на неруските народи през  1740 година е създаден специален държавно-църковен орган  – Новопокръстителска кантора, с помощта, на която от 1740 до 1760 година се провежда поголовно покръстване на езическите народи и значителна част от мюсюлманите в Руската империя. 

Имперството е общата болест на руската държава


 и на РПЦ, предизвикана от противоестествения им съюз. 
Когато Путин пожела да завладее Крим веднага му поднесоха църковния мит, че княз Владимир се е покръстил там и затова "оттам започва руската държавност".
А през 19 век империята много искала да завладее Константинопол. Защо? Ами защото е изворът на православието, който трябва да бъде владян от руснаците. Автор на тези бълнуваници е не кой да е, а Фьодор Михайлович Достоевский в неговия "Дневник" от 1877 година. Периодично тази глупост за "Константинопол е наш" може да се чуе и сега, включително и от екрана на държавната телевизия. 
Може да ви звучи смешно, но на Путин му е необходимо да воюва постоянно, а всяка война непременно трябва да бъде свещена.
И няма никакво значение, че осветените от свещениците на РПЦ църква ракети или не излитат или летят не където трябва. Главното е, войната да получи сакрален смисъл. За други неща-не става, но винаги с удоволствие РПЦ освещава убийствата. 
Именно затова Сталин и реставрира института на Патриаршията в разгара на Втората световна война. Тогава това е било освещаване на освободителна война. Сега РПЦ с удоволствие 

освещава имперските войни на Путин

Именно богословите на Руската православна църква въведоха в употреба през 1990 година понятието "канонични територии" – такова понятие не съществува в другите църкви – в съответствие, с които  РПЦ претендира на теритоирята не само на Русия, но и на целия СССР, а освен това и на Китай и на някои енории в САЩ. 
В този смисъл имперските и апетити даже превъзхождат аналогичните апетити на Путин.