Корни, корупцията и (не)възможната ревизия на шестима олигарси

Нарушила ли е собствените си правила държавната банка като дава кредити на свързани с политически партии лица?

Целите в бяло като ангели на социализма

Целите в бяло като ангели на социализма

Христо Марков

            Бившите комунисти ореваха орталъка за техния проект срещу корупцията, но няма и помен от някакъв дори за пред хорта поглед върху своите редици. Прясно наранената Корни повече от скромно все пак спомена в първите дни на новата сесия, че ще иска 

ревизията на отпуснатите кредити на шестима олигарси

 от държавната Банка за възстановяване и развитие. Скоро писахме, че олигарх не може да станеш или да се самонаправиш без да стои зад теб държавата. И ако си особено повратлив.

            Последните месеци лъснаха нови „завъртания” на всесилния пловдивски олигарх. Оказа се, че с Банката  за възстановяване и развитие, която е за кредитиране на малки и средни предприятия работят преди всичко „дребните” бизнесмени Делян Пеевски и Георги Гергов.  Да, но се оказва, че против правилата на банката тя скорострелно е финансирала Георги Гергов между двата тура на президентските избори.

            Тогава държавната банка отпуска заем от 31 милиона евро на Международния пловдивски панаир, който е получен от неговата дъщерна компания „Слънчев ден рузиденс”. Заложено е цялото предприятие без уговорки. Парадоксално е, че Министерството на икономиката като акционер в Панаира се съгласява да стане „съдлъжник” няколко месеца по-късно! Според устава на Панаира, за да се заложи предприятието в полза на трето лице, трябва съгласие на 2/3 от акционерите. Такова Общо събрание реално не е провеждано, поне така говорят запознати с делата на бизнесмена. При отпускането на заема свързваното с Георги Гергов дружество „Пълдин" контролира почти 51%, а остатъкът е на държавата в лицето на икономическото министерство и община Варна. Министерството на икономиката гласува „за" заема постфактум по време на служебния кабинет. От ведомството обявиха, че закъснялото одобрение е заради промяна в закона.
След погасяването на старите заеми обаче остават над 13 милиона лева. И по старите кредити залогът е бил целият Панаир, но като плюс сега се отчита, че той вече е 

заложен пред държавата, а не пред частна банка

 Община Варна, която тогава се явява втори по големина акционер, дори не е чувала за макар закъснялото Общо събрание. „Нещо не са наред взаимоотношенията", посочи зам.-кметът на Варна Пенчо Пенчев.

Неяснота съществува и относно документите, въз основа на които е отпуснат заемът от държавната Банка за развитие. По данни на Агенцията по вписванията тогава последният заверен и одобрен отчет за приходи и разходи на Панаира е от 2012 г. Може би най-важният въпрос е дали банката не е нарушила собствените си правила, в които е записано, че не финансира политически партии и свързани с тях лица. В онзи момент Георги Гергов все още е в ръководството на БСП. И то на доста висока позиция – член на Изпълнителното бюро или както се нарича там.
Според юристи кредитирането на свързани фирми напомня за порочни практики. „Действията, така насложени, напомнят на схемата в КТБ, когато с новоучредени дружества се източваха огромни капитали", коментират известни пловдивски юристи. Ако се окаже, че става въпрос за нерегламентирана държавна помощ, може да се стигне дори до санкции от Европейската комисия, предупреждават адвокатите.
Как ви се струва всичко това? Аз нямам повече сили да коментирам ставащото в Пловдив с Панаира. Съвсем скоро прокуратурата отказа да образува досъдебно производство за приватизацията на дружеството, защото с огромни усилия Спас Гърневски им помогна да го сторят като си представи борбата с Гергов като задаване на въпроси на прокуратурата. И логичното се случи.