El petro – проваленото тайното финансово оръжие на Кремъл и Путин срещу санкциите на САЩ

Русия тайно е помогнала на Венецуела да създаде криптовалута, но Тръмп охлади амбициите им

Президентът Николас Мадуро  и руските съветници Денис Дружков и Фьодор Богородски

Президентът Николас Мадуро и руските съветници Денис Дружков и Фьодор Богородски

Саймън Шустър, Time 

Когато е подписал забраната на американски граждани да извършват операции с криптовалутата El petro, президентът Доналд Тръмп, вероятно, не е разбрал, че е "пресякъл пътя на Русия". Официално забраната се отнася до Венецуела и към плана да създаде първата в света емитирана от държавата криптовалута, петро, която започна да се продава във вторник.

На всъщност, петро е плод на задкулисното сътрудничество, полускрито съвместно предприятие, между руски и венецуилски представители на властите и бизнеса, целта на което е да намали ефективността на американските санкции.

Новата криптовалута, вид електронни пари, които уж се осигуряват с нефтените запаси на Венецуела, беше пусната в обръщение на церемония в президентския дворец в Каракас. На първия ред седяха двамата руски съветници на президента Николас Мадуро - Денис Дружков и Фьодор Богородски, на които той благодари за помощта му в борбата с американския империализъм.

И двамата имат близки връзки с Кремъл, както и с руски олигарси и крупни руски бизнесмени. Но те не са най-високопоставените руснаци, участващи в проекта "петро". Според представител на една от руските банки, които работят с криптовалути, венецуелският проект е бил ръководен и контролиран от висши съветници в Кремъл, а президентът

 Владимир Путин лично е дал съгласие

 за него през миналата година.

"Хора, близки до Путин са му казали, че така може да избегне санкциите на САЩ и това даде начало на много събития", разказа пред нас банкерът, който държи да остане анонимен.

Макар и не толкова амбициозен, колкото намесата на Русия в президентските избори на САЩ през 2016 година, проектът с криптовалутата е още едно потвърждение на изобретателността на Путин в борбата с това, което съветниците му в Кремъл наричат "хегемония на САЩ в световната политика".  

Използването на криптовалутата може и, в крайна сметка, поне теоретично, ще намали възможностите на САЩ да контролират изходящите и входящите парични потоци в страни, които са подложени на санкции и, по този начин да нанесат ущърб върху ефективността на един от най-мощните инструменти за влияние на Вашингтон в света.

В потвърждение на думите на нашия източник, че проектът е санкциониран лично от руския президент е и изказването на един от водещите икономически съветници на Путин, Игор Шувалов, че "президентът силно се запали по тази технология и я обсъди с редица експерти и съветници".

Една от най-амбициозните идеи е била създаването на 

цифрова версия на рублата,

 която да имитира основните елементи на биткойна. Но Централната банка на Русия се е възпротивила на тази идея, защото смята, че това би дестабилизирало истинската руска валута.

Така че, вместо да подлага на риск рублата, Кремъл подкрепил съюзника си в Латинска Америка в провеждането на собствен експеримент. Венцуела няма какво да губи. За тях това е единствен шанс, казва руският ни източник.

"Работата по организацията в детайли на този експеримент се пада на двамата руски представители  Дружков и Богородски, които се срещнали с Мадуро, за да обсъдят подготовката на проекта "петро".

Връзката с Русия става още по-очевидна от факта, че ден след срещата с Дружков и Богородски, Мадуро изпраща в Москва Симон Зерпа, министър на финансите, за да информира руското правителство за резултатите.

Засега не е ясно извлякла ли е и какви уроци Русия от венецуелския експеримент. Но през последните седмици властите в Москва изглежда са охладнели към идеята за официална крипто-рубла. 

Кои са руските емисари Дружков и Богородски? 

Дружков, по-младият от участниците във венецуелския експеримент, е относителен новак в света на криптовалутата. Той основава своята компания Zeus Exchange едва през есента на миналата година. Негов партньор е богатият руски индустриалец и колекционер на произведения на изкуството Сергей Литвин. Той няма опит в работата с криптовалута, но е в съвета на директорите на холдинга "Стройтрансгаз", който попадна под ударите на санкциите на САЩ. А "Стройтрансгаз" е собственост на близкия до Путин олигарх Генадий Тимченко, който също е в санкционния списък на САЩ.

По думите на Литвин, Русия внимателно следи венецуелския експеримент, но твърди, че той и Дружков не са участвали в създаването на "петро", а само са извършили "технически анализ".

Вторият руски партньор в "петро" се оказа по-откровен. Бившият директор на няколко големи руски банки Богородски се преселва в Уругвай през 2009 година и става "неофициален посланик на руската култура в Латинска Америка".

"Русия от известно време се движи в тази посока, като се опитва да разработи закони, регулиращи криптовалутата. При нас този проект затъна в бюрократични детайли, а Венецуела искаше да го направи бързо. Ние бяхме готови да помогнем", каза пред нас Богородски. 

По думите му, неговата компания Aerotrading е била "технически партньор" на Венецуела в този проект, но не е имала никакво отношение към официалните преговори между руското и венецуелското правителства.

Превод: Faktor.bg