Прегръдка между ГЕРБ и БСП е вече нещо отвъд границите на търпимост към популизма, за който и да било българин
Пламен Асенов, специално за Faktor.bg

Фактът, че Северна Корея има правителство, означава, че винаги е възможно някакво правителство да бъде съставено. 
Истинският въпрос в сегашната българска следизборна ситуация обаче не е дали това е възможно. Въпросът дори не е – какво правителство е възможно. Отговор на това доста ясно се съдържа в парламентарната конфигурация, която се получи. Истинският въпрос е - защо изобщо трябва да се съставя правителство, след като всичко е ясно и води до две глобални прогнози. 
Първата е, че ако ГЕРБ успее да състави третия кабинет Борисов, както и предишните два, също няма да изкара пълен мандат. Той не само ще бъде всекидневно разяждан от вътрешни противоречия и драми, независимо с кой от наличните партньори бъде сътворен, но и ще бъде откровено саботиран и свален в подходящия момент, както вече стана предишните два пъти. 
Ами ако този „подходящ момент” се окаже в навечерието на българското председателство на ЕС? Или посред самото председателство?
Освен това, този кабинет ще бъде през цялото време притискан от външни за него фактори в самата България. 
От една страна, говорим за натиск от лявата и откровено 

проруска парламентарна опозиция – БСП и ДПС,

 която вече ще бъде доста по-силна, съответно - и доста по-агресивна, отколкото досега. 
От друга страна, натиск ще има и от останалата извън Парламента проевропейска десница. Тя в момента е в насипно състояние заради много фактори, включително некадърността и безумствата на лидерите си и остана без глас в Народното събрание. По профил обаче нейните избиратели са сред най-активната и мислеща част на обществото, така че те вероятно няма да останат дълго със скръстени ръце и да чакат таванът да падне върху главите им. 
На всичкото отгоре, третият кабинет Борисов много по-силно, отколкото досега, ще бъде притискан и от външните фактори извън България. 
Той трябва не просто да си стои пасивно проевропейски ориентиран, а да мисли и действа активно проевропейски - най-малкото защото основната му политическа работа е да подготви и реализира шестмесечното българско председателство на ЕС през 2018. В същото време обаче третото правителство на ГЕРБ ще усеща и още по-силен натиск от страна на Русия, отколкото досега. И то не само заради руския таралеж в гащите, наречен иронично „Обединени патриоти”, но и заради ескалацията на руските интереси за поддържане на напрежение на Балканите и възможно най-много проблеми в ЕС. 
От цялата щрихирана до тук картинка пък става ясна и втората глобална прогноза за дейността на евентуалния трети кабинет Борисов – той отново няма да успее да реализира така необходимите за страната реформи.
Като говорим за тях, винаги – и с право – първо се споменава реформата в системата на правосъдието. Да, но аз пък и винаги се опитвам да добавя адски необходимото пояснение - МВР и специалните служби са скачени съдове с правосъдието и никаква реформа не е възможна в едната система, без да се пипа другата. Да не забравяме също горещите картофи, скрити в образованието, здравеопазването, пенсионната система, администрацията. 
Споменавам само най-болните и напращели места, не говоря за дреболии като борба с корупцията или въвеждането най-после на нормален, логичен и демократичен ред в избирателната система. Специално подчертавам – нормален и демократичен, за да напомня, че задължителното гласуване и другите безумства от тъй наречения „референдум на Слави”, ще си останат безумства. Дори да се приемат сега от новия Парламент, те вероятно ще бъдат отменени от следващия, а българските граждани ще се чудят пак – оти ручахме жабетата. 
Както забелязвате, като говоря за болезнено необходимите реформи, дори не обсъждам темата дали сами по себе си ГЕРБ имат желание и възможност да ги направят. Само казвам, че заради всички изброени по-горе обстоятелства, никакви реформи няма да има. А ако опити бъдат направени, резултатът няма да е читав и после 

ще трябва да реформираме реформите
 
Ето защо, ако бях на мястото на Бойко Борисов, аз лично бих се отказал да правя правителство в сегашната ситуация. Обаче се радвам, че не съм на мястото на Бойко Борисов, защото той няма как да се откаже да прави правителство. 
Отказът му би означавал две неща. Първо - да се предаде властта директно в ръцете на БСП и като държава да бъдем докарани още веднъж до срамната ситуация най-важните ни цивилизационни актове - членството в ЕС и НАТО, а сега и европейското председателство на България, да бъдат реализирани от откровени комунисти и техните подлоги, тоест, от най-антиевропейските и антинатовски сили в страната. 
Това е толкова непростимо, че вторият силен ефект от подобен отказ вероятно би бил разпадане или поне силна маргинализация на самата партия ГЕРБ, което Борисов не иска, а и не може да си позволи. 
Има ли други варианти, освен кабинет на ГЕРБ?
За версията, пробутвана от разните „полезни идиоти” – тъй наречената „широка коалиция” между ГЕРБ и БСП, според мен изобщо няма какво да се говори. Тя е невъзможна не само заради някакво си силно разминаване на програми и принципи, както се опита да внуши Корнелия Нинова. Тя е невъзможна по други две причини. 
Първо, прегръдка между ГЕРБ и БСП е вече нещо отвъд границите на търпимост към популизма за който и да било българин. Нищо, че тези граници са доста разтегливи, все пак не вярвам, че някой би подкрепил такова политическо изчадие. Даже мисля, че реален опит за „широка коалиция” би довел до публичен бой с тояги на голо поне за най-важните замесени в опита лица.  
Второ – дори да се намери начин двете най-големи български партии в момента да стиковат противоречивите си икономически интереси, няма никакъв шанс те да работят еднопосочно по оста ЕС – Русия. Никакъв. Защото, както знаем, всички опити да се кара автомобил напред и назад едновременно, неизменно завършват с крах. 
Така че остава да обсъдим третата опция, при която по някаква причина ГЕРБ не успяват да направят кабинет с тъй наречените „Обединени патриоти”, а не правят също кабинет на малцинството с търсене на плаващи мнозинства по отделни теми – вариантът, който аз поне считам за най-чист и достоен в сегашната ситуация. С други думи - какво става, ако мандатът попадне в ръцете на БСП?
Става това, че те ще успеят доста по-лесно, отколкото ГЕРБ, да съставят правителство и да управляват заедно с тъй наречените „патриоти”, плюс Марешки, плюс къде по-явна, къде по-тайна подкрепа от ДПС. С други думи – ще реализират парламентарен вариант на формулата „всички срещу Европа”. Но какво следва от това? 
Ами – нищо. В смисъл – следва всичко най-лошо, от което България се превръща в едно още по-голямо нищо, отколкото е в момента.  
Първо, Европа на бърза ръка ще отреже това софийско гнездо на социал-популисти и национал-социалисти, обединени от слугинското си чувство към Путин, от всякакъв контакт, достъп до фондове, а нищо чудно по деликатен начин и да отмени нашето европейско председателство за по-добри времена. 
Русия отново няма да е достатъчно доволна от протежетата си в България. Отрязани от Европа, те няма да бъдат полезни за Путин във външен план. Но и във вътрешен пак нищо полезно няма да му донесат заради прочутата си управленска некадърност, смесена с безкрайна човешка алчност и вселенска глупост. 
На всичкото отгоре, очакваното поредно некадърно, корумпирано и антиевропейско  управление на русо-лявите в България, ще доведе до сравнително бързо въздигане на десницата от калта, в която е затънала в момента. А сътрудничеството между ГЕРБ като дясна опозиция в Парламента с надигащата се извънпарламентарна десница със сигурност ще накара страхливите комунисти да пратят 

полицията отново да бие народа по улиците,

 задето клати бели автобуси и чупи парламентарни прозорци, та настойчивите викове „Оставка” да се чуват вътре по-добре.   
Да, този път евентуалното управление на комунистите може наистина да им е за последно. Само че това все пак би било в бъдещето, а в момента такова бъдеще не е опция. 
България, която вече 30 години след промените се пържи в гадния си собствен сос, има нужда веднага да изплува от него и да поеме глътка чист въздух. Ако не, значи онзи, който постоянно ни дърпа за краката надолу, е успял наистина да ни удави.   

18 Коментар(и)

 • Донован

  Донован(09 April 2017 - 10:04)

  Отговор

  Прегръдка между ГЕРБ и БСП и на всички желаещи да се занимават с политика е вече нещо отвъд границите на търпимост към популизма, за който и да било българин. В глобален мащаб нещата се промениха за една нощ-Сирия авиобаза Шайрат бе изтрита от лицето на Земята !

 • Пешо Пръча

  Пешо Пръча(08 April 2017 - 09:04)

  Отговор

  Достатъчно е да прочетеш за "останалата извън Парламента проевропейска десница", за да спреш да се занимаваш по-нататък с бозата. Каква "проевропейска" и какава "десница" могат да бъдат радикализираните комунисти на Костов, които са помирисвали Европа, само ако Борисов се смили над тях да ги вземе като шерпи при някое от посещенията си в Брюксел или Берлин? Другият вариант е Ръдан магарето да иде да се напие с огруваните пройдохи из виенските бардаци, с парите от субсидията на РБ, на който той беше "опозиция". Всичките урунгели от котилото на Женята Дайнов, като този рунтав примат, дъвчат едни и същи изсъхнали фъшкии от години и не разбирам защо изобщо им се дава трибуна за словоблудствата?

 • mika

  mika(07 April 2017 - 10:04)

  Отговор

  - Бойкооо, ВЕЧЕ НЕ СИ КУРВА жалък, по-жалък, най-жалък, Волен Сидеров. Докато се наумуват дано не се намери някой като Капитан Петко войвода да ни освобождава. Не сме националисти, но знаем много неща от нашите прапрабаби за войната и за 1923 прокудени за 24 часа. Одринските тракийци-Сидеров, Димитров и сие нека се позамислят

 • zdraveto

  zdraveto(06 April 2017 - 22:04)

  Отговор

  Борисе, няма вариант да не е Борисов. Примири се и дишай дълбоко!

 • Борис

  Борис(06 April 2017 - 18:04)

  Отговор

  Абе хубав коментар, ама на най–интересното место свърши! И така не разбрахме, кой е най–таковият вариант. Майната му, ама защо да няма и друг, примерно да се привикат невлезналите и да се изслушат, пък и не само те, ами всички Учени българи, които кой както може, все ще поиска да помогне. Защо трябва да се излъчват министри от ПатрЕотите, след като по техните думи, те не се стремели към постове, а към ефективна за България политика? Ами идеално, поставете само доказани експерти и тогава ги подкрепяйте, анджек за благото на станата. Кажете съгласихме се, всички, сега ще изберем експерти и те ще управляват от името на Герб и останалите, А?

 • 4234

  4234(06 April 2017 - 17:04)

  Отговор

  Бълария е чисто и просто място за правене на далавери.

 • 4234

  4234(06 April 2017 - 17:04)

  Отговор

  Бълария е чисто и просто място за правене на далавери.

 • Ага Мемнон

  Ага Мемнон(05 April 2017 - 19:04)

  Отговор

  Баце откажи съставяне на правителство.! Не се напъвай ,глей си кефа,мачлета ,внучета....Остави ги да се трепят,файдасъс.

 • 666

  666(05 April 2017 - 14:04)

  Отговор

  Никакъв отказ от съставяне на правителство! Само това оставаше да набутат Бг в ръцете на червените некадърници и на ДПС. Като прибавим и така наречения президент, батака в който ще затъне за пореден път Бг ще е реалност.

  • 555

   555(05 April 2017 - 16:04)

   Само, че на теб и на мен какво ни се иска, едва ли релевантно с това, какво са решили в Москва. По-мек вариант на московски диктат чрез ГЕРБ и ли по-хард, чрез БСП-ДПС, за тях е детска игра, в която и ти, и аз сме от миманса.

 • oops

  oops(05 April 2017 - 14:04)

  Отговор

  Г-н Асенов, предлагам Ви една гледна точка, която ми се вижда лекомислено пренебрегната. Става дума за казана, в който сме всички българи и как някой ни дърпал надолу. Това е клише, много вредно клише. Да кажем и голяма заблуда. Умишлена. Последните 27 години, а и преди това, проблемът ни беше, че някой парашутист е спуснат отгоре, седнал е на ръба на казана и удря ако някой се покаже. Дали това са партийни функционери, дали са тарикати, надаждачи и доносници, дали да червени принцове и принцеси - все тая. След 1989 г. там насядаха политолози и социолози от АОНСУ, все изваяни демократи, иначе заклели се да служат завинаги на отдел "Пропаганда и агитация" на Велко Палин, както и задължителните ДС съгледвачи. Съгласете се, че да си в дълбокото, там долу, хич не им отива на шумкарите. Те си падат по трибуните. Да са отгоре, да те гледат отвисоко. Има виц от ония години за костенурка, която с мното труд и старание се качила на един връх и какво да види - там вече имало някой. Приближила се костенурката и разочарована попитала: мила, ти какво правиш тук, това си е моят връх? Последвал отговор: първо, аз не съм ти мила, второ, тук съм се родила и се казвам аз Людмила! Поуката: да разкараме пазачите на казана - по рождение, назначени, абонирани и спуснати! Чак тогава можем да изплуваме. А по текста - и на мен правителство на малцинството ми се нрави повече, но да не се лъжем, че ще бъде лесно!

 • IvoG

  IvoG(05 April 2017 - 13:04)

  Отговор

  Хахаха, пламен-кретена-асенов. Абе, глупак, как един път не написа нещо различно от словесна диария? За твое сведение - Боко се Разбра с ПатрЕотете и ще си кътка поне до края на председателството ни в ЕС, заедно с негласната подкрепа на Марешки и ДПС. Бахти "аналитика", нула си, както и целият факТОР - лидера в кенефната жОрналистика...

  • @

   @(05 April 2017 - 16:04)

   МЛЪКНИ, УРОДЕ!

 • проф. Колимечков

  проф. Колимечков(05 April 2017 - 13:04)

  Отговор

  Леко песимистична прогноза, но по-добре такава, отколкото твърде оптимистична! Пропускат се обаче някои външни фактори. В Германия например, Меркел ще остане на власт, но ще трябва да направи коалиция с още по-десни и популистки партии. Лошо няма! Във Франция новият президент ще се казва Еманюел Макрон, така че не може да се очаква сериозно разцепление на ЕС. Държавите в него обаче ще трябва да си вдигнат съществено военните разходи, както иска Тръмп, но това си има и добрите страни – ще се засилят военно и икономиката им ще бъде заета с повече производства, което пък осигурява работни места, по-високо потребление и по-добра отбрана. Още по-добре! Пропуска се и фактът, че в Русия нещата са непредвидими – има твърде много смени на генералитет, война в Сирия, потъваща икономика, а започнаха и атентати. Това ще създаде допълнителна заетост, която ще концентрира вниманието върху вътрешни въпроси, а за външните може да не останат сили, средства и хора. Там има и други фактори, които никак не са съгласни някои хора да имат лични виолончелисти с по 2 милиарда долара в банка, а те да нямат – все пак те не са по-глупави, нали? Ето защо в България правителство ще има, а колко ще изкара, ще се разбере!

  • доцент Вариклечков

   доцент Вариклечков(05 April 2017 - 15:04)

   Колегата Вариклечков ви каза, че водата е мокра. Той и за това е професор, защото ги разбира тези работи. Остава да отговори и защо Путин накара Боко Банкянски да хвърли оставката. Едва ли, за да се получи по-силно правителство на ГЕРБ! За това е още твърде рано да се пророкува за правителство на ГЕРБ. В България ще има такова правителство, което ще е полезно на Москва за предстоящите и цели на Балканите.

  • Касиерката на АОНСУ

   Касиерката на АОНСУ(05 April 2017 - 18:04)

   @доцент Вариклечков, тука бяха оставени едни пари за тебе като хонорар за дрисните по медиите, от дрогаря, завеждащ лабораторията по политически интриги – негово хиндустанско целомъдрие с лилавите бърни, Мордохай Еленкин-Санкин, ама дойде кака Ленче и взе парите, щото нямала пари в картата за хляб! Да, и каза да духаш таратора, щото в бързането го била направила с гореща вода!

 • безпартиен

  безпартиен(05 April 2017 - 11:04)

  Отговор

  След като сме на дъното с прикачени като камък ръководства на партии съставени от активисти и бивши членове на БКП,децата и внуците им,не виждам начин са изплуване.Преди 1989 ни караха да се "преустройваме" след като една част от "елита" на БКП вече се беше устроила.Сега ни карат да се "реформираме" след като децата и внуците им са вече "оформени"!

 • Никола

  Никола(05 April 2017 - 11:04)

  Отговор

  КАК?????????????? Последните 10 години дори не правихме опити да изплуваме и да поемем глътка въздух!!!!!!!

Оставете коментарОбнови