„Спасението на давещите се е дело на самите давещи се”, ни каза по свой начин Сергей Станишев

Светослав Пинтев 

    Статията на небезизвестния Сергей Станишев, президент на Партията на европейските социалисти, а по-рано премиер и лидер на БСП, "Бъдещето ни в Европа е в нашите ръце" бе публикувана наскоро във в. "Дума". Това заглавие звучи леко безнадежно като: „Делото по спасяването на давещите се е дело на самите давещи се”, но поне не е нещо оптимистично за светлото ни бъдеще в „братска Евразия”. Натрапващата се асоциация с цитираният по-горе лозунг от зората на съветската епоха, окачен на  стената на клуб „Картонажен работник" в град Васюки, ни кара да мислим, че на подсъзнателно ниво Сергей Станишев се хваща като удавник за сламка за нещо, в което дълбоко не вярва, ала неистово иска да убеди в него избирателите. На всяка цена. „Мы за ценой не постоим”, както се казва. Може би ще успее със Сашето Симов, но и това е доста съмнително.

В подзаглавието Станишев с комсомолски плам обяснява, че „днес трябва да зададем нова перспектива за просперираща и справедлива България в силен ЕС”. Направо да не повярваш, че това е онзи Сергей, когото Елена Йончева обичаше.  Ще кажеш, че този човек няма нищо общо с онзи лидер на социалистите, чието правителство „Орешарски” получаваше директно от Москва указания как да преметне ЕК за „Южен поток” и въведе почти военно положение в европейската столица София преди няма и четири години.

Какъв катарзис, какъв европейски лидер

Станишев изрецитира предварително част от съдържанието на статията си пред журналисти,  малко преди да влезе на пленума на социалистите, като силно впечатление направи, че каза едно фамозно с прозрението в него изречение: „Мнозинството от българите дават доверие за управление на тези, които се заявят като пазители на европейската ориентация на България и внушават усещане за спокойствие”. Т.е. на опонента, на тези, които нямат намерение да плашат Брюксел с невъзможно вето, не са винаги готови да се завъртят в орбитата на Кремъл,  не обясняват колко им е отнела демокрацията, как трябва да се премахнат санкциите срещу Русия, защото вредят на България да си изнася киселите краставички. Апропо, истината е, че огурците ги е спряла самата Русия, налагайки ответни санкции. И ние изобщо не сме виновни, че мезето не е пристигнало, ако са ги унищожили  заедно с френското синьо сирене, както видяхме в репортажа на руските телевизии.

  „В края на краищата-Крим е руска земя”,  както обобщи доайенът Стефан Данаилов, изразявайки артистично вкорененото в БСП преклонение пред СССР, който според тях се е преродил в Руската федерация. Ламбо, Крим е бил повече време български, отколкото е бил руски, да ти кажа, ама нали почти столетие рязахте историята, сами не сте разбрали за този факт.

От казаното от лидера на ПЕС излиза, че Станишев си дава ясна сметка за образа на

БСП като рушител на европейската ориентация на България

За уродливото лице на антиевропейската върхушка в партията му, която изобщо не се и крие,  но е отчел, че това необолшевишко пърпорене не работи пред българския избирател, както се надяваха. Просто е установил с известно закъснение един всеизвестен на повечето останали хора факт. И е решил, че е време БСП да навлече проевропейската кожа, а после да си показваме евразийските зъби.  Вероятно е обсъдил тази нова линия с Корнелия Нинова още в кулоарите на пленума.

 И най-големите папагали сред анализаторите забелязаха, че антиевропейското говорене, съчетано с ужаса от исторически наложените практики на БСП в това отношение, са пресолили силно предизборната манджа и се стресирали до лудост избирателя, та накрая го видя самият лидер на ПЕС.  Той се опита да изведе контрапункт на фразата на Корнелия Нинова за отнетото от демокрацията. Даже се направи на благороден. „Искам да поздравя ГЕРБ, че спечелиха избори, които бяха почти сигурно загубени. Това е демокрацията - най-голямото ни завоевание след 1990 г. … Но анализът на кампанията и резултатите изисква цялостно и дълбоко осмисляне, което не може да се направи за два дни”, написа витиевато Сергей Станишев. Но пък можеше да се направи преди изборите, ако там имаше нормални лидери, милеещи за страната си, които са наясно, че тя е неразривно свързана с Европа, а не

водачи с болшевишки фиксации

 Първите в Столетницата очевидно липсват. 

Допускам, че Корнелия Нинова е яхнала метлата заради формата на тези откровения на лидера на ПЕС и му е спретнала малко живописно социалистическо скандалче в кулоарите, защото ден почти веднага извади от ръкава нов прочит на същите факти: „Важно е управлението да бъде проевропейско. Мисля, че ГЕРБ имат затруднение в това отношение”.

 Друг е въпросът, че изборите бяха предварително спечелени само в главите на червените активисти, които си въобразяваха, че се носят на някаква червена антиевропейска вълна, която ще помете буржоазната сграда на ЕС, ще разруши „статуквото”, както те виждат обединена Европа, за да ни хвърли в братските прегръдки на Путин, където те ще се превърнат в едни много по-богати олигархчета, нещо като Абрамович, и ще провъзгласят поход срещу олигархията, която да мачка безпощадно идеологическия враг. Ще настане такъв живот… И няма да им пречат никакви директиви от ЕС, реформи в съдебната система, която много отдавна е реформирана, та да е вярна на партията. А тогава ще се стегне окончателно, разбира се, по методите на Андрей Януариевич Вишински.

В БСП вече нямат търпение

пък да се борят за пустата власт

 Соц депутатът Красимир Янков, един социалистически Супермен, вече заяви, че чакат нови избори - още този септември или през пролетта на следващата година. Ама най-късно… Новият идеолог на партията Иво Христов, както и цялата антиевропейска шайка,  само ще трябва да понамалят медийните изяви с изказвания от типа на: „Ние днес си говорим за шумотевицата Brexit, пак казвам, свръхексплоатирана и свръхекспонирана, което за България е нормално, доколкото е подмандатна колониална територия, която трябва да се радва от това какво се случва в метрополията, въпреки, че това е последното нещо, което вълнува туземците. В същото това време днес в Ташкент приемат в ШОС (Шанхайска организация за сътрудничество) пълноправното членство на Индия и Пакистан едновременно. Тоест от регионална, това се превръща вече глобална сила в рамките на Евразия. А ние през това време се занимаваме с излизането на Великобритания от Европейския съюз”.

Та да си дойдем на думата: „Спасението на давещите се е дело на самите давещи се”. Сами ще трябва да се спасяваме от тези. Това е положението. 

15 Коментар(и)

 • ПЪН

  ПЪН(03 April 2017 - 15:04)

  Отговор

  ВЪРХУШКАТА НА БКП БЪКА ОТ МИЛИОНЕРИ, А ПРОЛЕТАРИАТА ЕДИН-ХВАНИ ОЛИГОФРЕН И ГО МЕТНИ НА ДЕМЕНЦИЯ

 • нестор несторов

  нестор несторов(03 April 2017 - 11:04)

  Отговор

  И едните и другите са маскари. Узакониха си това което можаха и народа страда. стълбичка на известните - високомерие....

 • евроатлантик

  евроатлантик(02 April 2017 - 15:04)

  Отговор

  Плевнелиев да забрани БСП!

 • Народът го е казал

  Народът го е казал(02 April 2017 - 14:04)

  Отговор

  Вълкът козината си мени, но нрава - не. Не бива да очакваме, че Станишев ще говори публично и директно, като Мадам Лъжа срещу ЕС. Та той от там си взема "хляба" и комфорта. АнтиЕС той говори само на сборищата на БСП - пленуми , конференцийки, конгреси и т. н., и то при закрити врати . А пък въпросната статийка, тя е в духа на онези уводни статии, които предхождаха една от посочените изяви. Очевидно, авторът й е целял да напомни за висшестоящата си позиция, при това в отделни пасажи е в стил на неискреност.

  • +++

   +++(03 April 2017 - 10:04)

   +++++

 • бай Иван от Балван

  бай Иван от Балван(02 April 2017 - 14:04)

  Отговор

  Змийскатга кожа БСП може да си я сменя на всеки 6 месеца, но никога няма да я захвърли...! А отровните зъби, захранвани с отрова директно от Кренъл, трябва да бъдат веднъж завинаги извадени или по-добре изкъртени..! Сега като видяха ,че никой освен техния прогресивно намляващ по естествени причини електорат или някой друг назобан бАтакист, никой друг не се вълнува от техните евразийски простотии, тръби и енергийни шлемове..,запяха "друга песен" и така до следващите избори...! И тайно хвърлят по едно око, да видят какво стават в Рашистан, да не би случайно тия студентчета от последните дни без да искат свалят бащицата- полковника от КБГ и силоваците му, и да им спрат внезапно хранилката..! Вижте от една седмица как се ослушват като 'гърмяни зайци" като загубиха изборите (а и реално една голяма част от хората им показаха средден пръст) и в ръждясалата Бензиностанция почнаха протестите, иначе щяха да раздават присъди, щяха да ликвидират "враговете на народа" и тем подобни глупости...! Абсолютни мишки...!

  • Аз

   Аз(02 April 2017 - 14:04)

   Кака Курвелия знае ли ,че "КОЙТО ЛЪЖЕ-НА ВЪЖЕ" !!!

 • :)

  :)(02 April 2017 - 14:04)

  Отговор

  Е, то така двете крила на БКП - ГЕРБ и БСП съвсем остават без разлика за залъгалка на матриала.

 • Направо съм убеден

  Направо съм убеден(02 April 2017 - 14:04)

  Отговор

  Винаги съм си знаел, че Станишев е убеден европеец, а и че не е слугувал на Путин. Това е и причината да изхвърли Гоце и антуража му от БСП, да спре Големия му шлем - тези заробващи енергийни проекти, които точат българските пари към Русия. Това е и причината да го ценят в Европа, да го направят шеф на европейските социалисти. А за Моника му завиждат както комунистите, така и псевдодемократите от ГЕРБ. Сигурен съм че Нинова ще го слуша и ще провежда проевропейска политика, а също така и социална - в интерес на работещите, както и на пенсионерите. Това е заключението.

  • @Направо съм убеден

   @Направо съм убеден(02 April 2017 - 14:04)

   Аз пък съм направо убеден, че ако не си иронизиращ, си направо за чичо доктор!

 • Да!

  Да!(02 April 2017 - 14:04)

  Отговор

  Париците и снишаването - основен вотив и инструмент на русофилистика. Вижда, че в москва започва да ври и кипи и се ослушва как да се сниши докато мине бурята и да се договори със следващия тарикат, който ще обязди тъпите руслямисти!

  • бай Иван от Балван

   бай Иван от Балван(02 April 2017 - 15:04)

   Следват неотлъчно повелите на другаря Живков: "Другари, да се снижаваме, снижаваме.... докато бурята отмине". Обаче КУРнелия е учла и разбрала: "Другари, да се сношаваме, сношаваме ..доакто бурята отмие...", и в крайана сметка така е постъпила!

 • безпартийни

  безпартийни(02 April 2017 - 13:04)

  Отговор

  Взе ми думата от устата относно вълкът... И до ден днешен комунистите са с високо вдигнати чела. А по времето на соца дори едно здравей не ни казваха, същото се повтаря и сега. Станаха ДС-капиталисти, децата им в ДАНС, жените им при мама и тати главни счетоводители - пари при пари, ако за вас това е социалдемокрация, то за мнозина от нас си е същото. Едни и същи на масата. Безсрамници

  • (02 April 2017 - 13:04)

   Мислите ли, че ако ги нямаше еврата от Брюксел, евразийските зъби нямаше да лъснат и да изтракат на МОМЕНТА? Аз лично не храня никакви илюзии.

 • Настрадин ходжа

  Настрадин ходжа (02 April 2017 - 13:04)

  Отговор

  За този „завой“ народа има много подходяща поговорка – „Вълка козината си мени, но нрава си – не!“.

Оставете коментарОбнови