Bloomberg: Какво ще се случи, ако се стигне до военен конфликт между САЩ и Северна Корея

На Северна Корея трябва да бъде предложено някакво „възнаграждение“, за да бъде убедена да се върне на масата за преговори

Тръмп и Ким Чен Ун

Тръмп и Ким Чен Ун

Сега, когато за САЩ, които все още се надяват да попречат на Ким Чен Ун да се сдобие с междуконтинентални балистични ракети с ядрени бойни глави, стремително се затваря вратата, наблюдателите започват да анализират вариантите за военен отговор, които има президентът Доналд Тръмп.

Той вече предупреди Северна Корея, че ще се сблъска с „огън и ярост“, ако продължи със заплахите. След като ООН се съгласи да въведе най-строгите в цялата си история санкции против режима на Ким, Северна Корея потвърди своята позиция: ядрената програма и е нужна, за 
да се защити от американско нападение=

Тръмп и САЩ са изправени пред труден избор.

1. Могат ли САЩ да опитат да нанесат „точков“ удар? 
Най-вероятно това не би донесло търсения ефект. Севернокорейските ракетни и ядрени обекти са разпръснати и скрити в планините по цялата територия на страната. Ако не бъдат поразени всички, то около 10 милиона души в Сеул, 38 милиона в Токио и десетки хиляди американски военни в североизточна Азия ще попаднат под заплахата от ракетна атака – с конвенционални или ядрени бойни глави. И дори САЩ да успеят напълно да унищожат всички ракетно-ядрени обекти столицата на Южна Корея, Сеул, ще остане в радиуса на севернокорейската артилерия.

2. Защо Ким Чен Ун може да започне ядрен конфликт? 
„Съществува риск, че дори ограничен американски удар срещу Северна Корея ще бъде възприет от Пхенян като начало на по-мащабни военни действия, и Ким Чен Ун да реши да използва своето ядрено оръжие“, смята Джефри Люис, директор на програмата за неразпространение на ядреното оръжие в Източна Азия.
САЩ трябва по някакъв начин да убедят Северна Корея и Китай, че ще се ограничат само до „точков“, „хирургически“ удар и, че Северна Кория не трябва да прибягва до ядрено възмездие.

3. Съществува ли възможност за смяна на режима? 
Нов лидер все още не е гаранция за ново мислене в ръководството на Северна Кория. Ким Чен Ун дълго време е учил в Швейцария и мнозина се надяваха, че той ще възприеме западните ценности, ще отвори към света страната, но когато той дойде на власт, стана ясно колко са се заблуждавали. 
Освен това, ако бъде направен опит да бъде отстранен Ким Чен Ун, то трябва същото да се случи и с неговото обкръжение от управляващата клика. Списъкът на набелязаните жертви би бил дълъг. 
Китай, опасявайки се от нашествие на бежанци и появата на американските войски край бреговете си, най-вероятно ще подкрепя съществуващия режим.

4. Означава ли това, че пълномащабната война е най-добрият вариант за САЩ? 
Пълномащабно нахлуване е необходимо, за да бъде изведена бързо от строя севернокорейската артилерия, а също така, за да бъдат блокирани ракетната и ядрената и програми. Но всеки признак за наближаващ удар – увеличаване на американската огнева сила, мобилизация в Южна Корея и Япония, евакуация на американските граждани от региона – ще провокира Северна Корея за ответен удар. Китай и Русия също може да се окажат въвлечени във войната. 
„Разсъждавайки трезво, трябва да избегнем войната, защото ако анализираме съотношението печалба-загуба, става ясно, че това е безумие“, коментира Джон Делури от южнокорейския университет Йонсей.

5. Как може да отмъсти Северна Корея?
Първата реакция, най-вероятно би бил масиран артилерийски обстрел на Сеул. Севернокорейската артилерия, разположена покрай границата, може да бъде приведена в действие по-бързо, отколкото авиацията, флота и по-големите балистични ракети, които могат да поразят южнокорейските, японските и американските бази в регион, при това използвайки ядрено, химическо и биологично оръжие.
Тези страни имат системи за ПРО, но няма гаранции, че те ще успеят да унищожат всички ракети. В Япония вече разясняват на гражданите какво да правят в случай на ракетна атака (преди всичко, да опитат да се крият под земята), а американските компании предлагат противоракетни убежища. 
И не е ясно, ще може ли американската ПРО да свали всички севернокорейски ракети в случай на ядрен удар по такива градове като Денвър и Чикаго, което засилва тревогата в САЩ.

6. Какви възможности остават?
Мнозина анализатори смятат, че е време да започнат преговори, за да не се допусне допълнително влошаване на ситуацията. 
„Предотвратяването на появата в Северна Корея на термоядрено оръжие и съвременни ракети е много по-важна цел“, смятат Люис.
Колкото и неприятно да звучи, това означава, че на Северна Корея трябва да бъде предложено някакво „възнаграждение“, за да бъде убедена да се върне на масата за преговори. 
Според Люис, това би могло да бъде намаляване на ръководените от САЩ военни учения край бреговете на Северна Кория. 
„Вместо въображаеми военни сценарии трябва да бъде обсъждан въпросът за това, какво може да бъде предложено на Северна Корея“, казва и Делури. 
„Най-реалистичният вариант са дипломатическите усилия, които да спрат ескалацията. И за това ще са необходими преговори“, убеден е той.

Превод: Faktor.bg