Анализатори: Нинова губи в БСП, опитва се да действа като вожд на БКП в столетницата

Играе си на кино и на циркове в парламента

Революционерката

Председателството ни в ЕС е въпрос на ЕС, а не на политическите партии и техните битки

Васил Василев

Опозиционерите от БСП обявиха днес, че ще бойкотират парламента и повече няма да присъстват в пленарната зала. Лидерът на "столетницата" Корнелия Нинова се закани на извънреден брифинг, че социалистите ще се явяват в Народното събрание само, ако се гласува вот на недоверие на правителството, както и оставката на председателя Димитър Главчев. 

По-рано днес председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че управляващото мнозинство подкрепя Главчев и допълни, че търпението на парламентарния шеф е изчерпано заради провокациите, които се отправят към Народното събрание. „Не може да обиждаш народните представители с това, че премиерът ги е унижил. Това беше обидата към парламента“, коментира зам.-председателят на ГЕРБ пред Нова ТВ. 

Нинова и нейните съпартийци оставиха без представителство в Народното събрание гласувалите за тях 955 490 избиратели. По този начин отново радикализираха бойкота срещу председателството на страната ни в Европейския съюз. Положителният доклад на Европейската комисия очевидно не се хареса на опозицията. БСП и ДПС отново се опаковаха като едно цяло, въпреки, че 28 години не успяха да опровергаят усещането, че всъщност са българското и турското крило на БКП. 

Поведението на социалистите все повече  напомни за терористичните акции и подривните действия с агенти за влияние, с които комунистите дестабилизираха България през периода 1941-1944 година, до налагането на пълна съветска окупация.

Faktor.bg потърси коментара на политолозите Георги Харизанов и Татяна Буруджиева, както и на журналиста Георги Папакочев: 

Георги Харизанов: От БСП да се извинят на избирателите си, че ги нарекоха дебили

georgi_harizanov8.jpg

„От една страна, Корнелия Нинова умело се възползва от възможността, която ѝ се предложи, да прави демонстрации и занимава цялото общество със себе си. Формално погледнато, вчера ѝ беше подадена топката за подобни действия. От друга страна – трябва да има мярка в говоренето в парламентарната зала. Топката към Димитър Главчев беше подадена незаслужено, защото имаше реплики, с които лидерът на БСП претопли думи на Бойко Борисов отпреди няколко години, а те нямат никакво отношение към днешната реалност. Тогава той се изказа  за управлението на Пламен Орешарски. Едно от майсторствата е да не отговаряш на провокациите. Нинова прочете декларация от партия, която загуби изборите, но тя е и разочарована, че не е премиер и е лъгана от социолози дълго време. В момента не показваме нищо революционно пред ЕС. Надявам се да имаме революционно поведение, а не да виждаме председатели на партии, които критикуват гражданите, които са гласували за определена формация. Когато казвате, че 80% от хората са „дебили“, вие обиждате и собствените си избиратели“.      

Георги Папакочев: Нинова се опитва да се държи като комунистическите лидери на столетницата:

655-402-georgi-papakochev.jpg

„Ленин е казал, че докато народът ни е неграмотен, за нас киното и циркът са най-важните изкуства. В парламента ни се играе един предпредседателен цирк. Той е пагубен за държавата, защото всички са насочили погледите си към България, която е отбелязвана като последна в ЕС. В английския език има една хубава думичка – “Wannabe”, или преведено на български език – „Искам да бъда“. Корнелия Нинова иска да се утвърди като лидер на левицата, и то на твърдия електорат в БСП. Тя има нужда от легитимиране и да дава доказателства, че е твърдият лидер и да въздейства като комунистическите вождове на своите избиратели. Това е доста трудна и невъзможна задача. Нинова е далече обаче от перфектния ангел, който изповядва антикорупцията, както и с всичките съмнения за приватизация. Тя изполва едно от военните правила на армията, че най-добрата защита е нападението“.   

Татяна Буружиева: БСП ще има време да разговаря с избирателите си, за да оправи вътрешните си проблеми

tatiana_burudjieva8.jpg



„Излизането на БСП от парламента ще извади на показ две неща. В момента няма мнозинство, а важните гласувания за управлението се получават с гласовете на ДПС. Вторият плюс е, че социалистите могат да отидат и да поработят по места с хората си в регионите си. Т.е., БСП може да си оправи вътрешнопартийната политика, както и да обясни точно защо не са правилни политиките на ГЕРБ. За мен беше безобразно поведението на Димитър Главчев. През 2013 г. той и колегите му викаха безобразно премиера пламен Орешарски. За мен има двоен аршин и в момента няма парламентарна демокрация. Всеки човек днес се сблъсква с проблеми и търси помощ от парламента. Председателството ни в ЕС е въпрос на ЕС, а не на политическите партии и техните битки. Те са част от демокрацията. В БСП няма трансформация. Новото ръководство иска да я превърне в лидеркса партия. Корнелия Нинова има лични отношения с Румен Радев.