Подути лимфни възли: пълен списък на болестите

Увеличението на лимфни възли не изглежда страшно, но зад него понякога се крият патологии, които не бихме нарекли банални

Увеличението на лимфни възли не изглежда страшно, но зад него понякога се крият патологии, които не бихме нарекли банални. Някои са просто неприятни, други водят до тежки усложнения и дори трагичен изход.

Болестите, при които се подуват възли, са сравнително малобройни, но пак изискват обмислена диагностика и обстойно, понякога доста продължително лечение.

Какво е лимфен възел (лимфна система)

Лимфн. възли са неголеми образувания от лимфна тъкан, разположени из цялото тяло. Тяхната функция е филтриране на лимфата. Те са като капани с биологични филтри. Освен това наподобяват военни бази или складове за елементи на имунната системама. Поставени в готовност, тяхно задължение е да атакуват чужди вещества, микроорганизми, ракови клетки и др. неприятели, попаднали в лимфата.

Принципно възлите са малки – от 0.5 до 50 мм в диаметър, кръгли или с форма на бобче. Представляват капсула от съединителната тъкан, в която е поставена лимфната тъкан с мрежа от тънки и широки разклонения. Чрез широките се осъществява свързването към лимфните съдове. В центърът са лимфоцитите – основните „бойци“ на защитната с-ма. Те имат задача да разпознаят чуждият агент и да активират имунния отговор на тялото.

Къде се намират лимфните възли

Лимфните възли са колектори, събиращи лимфа от определени зони на тялото. Тази течност се стича към тях по мрежа от съдове. Съществуват повърхностни и вътрешни възли, разположени в телесни кухини. Вторият вид се откриват само чрез инструментални методи за визуализация.

Повърхностните ЛВ имат следните локализации:
⇒ Зад колената, на задната повърхност на коленните стави;
⇒ На бедрата отпред;

⇒ Повърхностно и дълбоко в слабините;

⇒ Задтилни – в областта на прехода между шия и череп;

⇒ Зад и около ушите – пред и зад ушната раковина;

⇒ Под челюстите – в средата на долната челюст;

⇒ Под брадата – на няколко см под най-издадената й част;

⇒ Шийни – гъсто разположени по предната и страничните повърхности на шията;

⇒ Под и над ключицата;

⇒ Под мишницата – една група възли прилягат към вътрешната повърхност на гръдния мускул, а друга се намира в дебел слой тъкани в подмишечната зона;

⇒ Лакътни – отпред на едноименната става.

Подути лимфни възли

Естествени причини за подуване на лимфн. възли не съществуват. Ако някой възел е нараснал по размер, значи в тялото някъде се е появил патологичен процес.

Основната причина за възпаляването на лимфните възли е голямо количество „чужди агенти“ или такива с повишена токсичност. Тогава наличните лимфоцити са недостатъчни и започва активно образуване на нови.  Това натоварва системата и провокира увеличаване на възела.

Други две значими причини за подуване е инфилтрация на възпалителни клетки при инфекции и инфилтрация на злокачествени клетки.

Когато ви се подуе лимф. възел, но няма други симптоми за болест (все още), не си пестете прегледа. Тялото вече е подало сигнал за болестно изменение и е въпрос на време да се явят и др. симптоми.

Обичайните причини накратко:

- Инфекции: вирусни, бактериални, гъбични;
- Инвазия на паразити;
- Автоимунно поражение;
- Онкологично заболяване на лимфн. система;
- Метастази в лимфн. възли при онкологичен процес.
- Полова и възрастова специфика на подутите възли

Подуването на възлите медицински се означава с термина лимфаденит. В голям процент случаи то е симптом на друго заболяване. Някои заболявания засягат поравно двата пола, но други са специфични само за жените или само за мъжете. Специфика има и при децата.

Фактори, които влияят на двата пола поравно са:

- Онкологични процеси – при тях се увеличават почти всички възли и то веднага;
- Лупус еритематозус;
- Ревматизъм;
- Системни алергични реакции;
- Проникване на туберкулозна пръчица в дадени с-ми и органи;
- Инфекции и от трите вида, вкл. ХИВ и сифилис.

Лимфните възли на главата и шията реагират на заболявания на горните дихателни пътища, на гнойно-възпалителни процеси в устата, като кариес, пародонтит, стоматит и подобни.

Специфика при жените

Полова сфера – остри и хрон. гинокологични възпаления, венерични инфекции, вагинити, хемороиди и др. увеличават възлите по слабините;

Гърди – възлите под мишницата реагират на мастопатия, новообразувания, фурункули, карбункули, натъртвания;

Щитов. жлеза – отразява се върху възлите под мишниците, особено при измененията й през климактериума;


Специфика при мъжете

Заушки рефлектира във възлите под челюстта;
Гнойни възпалявания „удрят“ възлите по лицето, шията и под мишниците;
Травми и порязвания, примерно при бръснене;
Гнойна ангина – по-тежко протича при мъжете, често с усложнения;
Полова с-ма – възпалителни и пол. инфекции, патологии на простатата, простуди в малкия таз (развиват се по-често при мъжете);
Циреи – също по-чести при мъжете. Мъжката кожа е по-мазна и с по-активни потни жлези. Гнойните процеси възпаляват най-близките възли;
Травми от физически труд, увреди на стави.
Специфика при децата

Лимфн. с-ма при децата е много  чувствителна към патогенни микроорганизми и органични заболявания. Често се подуват всичките или повечето възли по тялото, а не само тези в обсега на болестния процес.

Лимфаденит

Така се означава възпаляването – нарастването по големина на лимфн. възел, независимо от причината. Лимфаденитът е симптом на указаните по-горе групи заболявания.Лимфа, Болести, 
Диагностика, лечение на подут лимфен възел, заболявания

Как да разпознаем сами?

Първият тревожен сигнал е подуването. Най-често реагират възлите по глава, шия и слабини. 

Други симптоми:

- Болезненост, особено при натискане на възела;
- Уплътняване на структурата му и явно набухване;
- Почервеняване и отичане на кожата над възела.
- При гнойни възпаления са възможни главоболие, обща слабост, повишена темпеатура.

Лимфните възли се подуват поединично, на групи или всички едновременно. Когато забележите подобно нещо, отговорете си на въпросите:

- Параметри: с колко се е увеличил възелът и за колко време?
- Подвижност: движи ли се, или е фиксиран?
- Болезненост: има ли болка, ако има – постоянна ли е или само при натиск?
- Консистенция: плътна или мека?
- Повърхност: гладка или на бучки?
- Брой – един или няколко?

Особеностите на подуването ще помогнат за диагностициране на причината. При различните болести възлите реагират по специфичен начин и се увеличават различно.

Подуването на един възел без болка не е повод за тревога. Възможно е той просто да работи по-активно от другите. Наблюдава се при пациенти, наскоро прекарали инфекция. Когато тялото изцяло се възстанови, и възелът ще се завърне към нормален размер. Но ако болестта се хронифицира, то той вероятно ще стане болезнен.

Лимфаденитът има ярка и ясна симптоматика. Възлите стават големи, много бозенени, неподвижни. Кожата над тях се възпалява и отича. С прогресиране на болестта се вдига температурата, появява се втрисане и нараства интоксикацията.

Внедряването на инфекция непосредствено в лимфната тъкан се среща извънмерно рядко. Нарича се първичен лимфаденит.

По-обичайно е да се диагностицира вторичен, при който патогенният причинител попада във възлите чрез потока от кръв или лимфа. Най-често провокатори са гнойни заболявания като цирей, карбункул, флегмон, абсцес, инфектирана рана и др.


Методи за диагностика

Палпация (натискане)

Ако при малките дечица лимфн. възли се усещат и без възпалителен процес, то при възрастните те се усещат в пограничното състояние – в началния стадий на вяло протичащо възпаляване.

Диагностиката се базира на общ и биохим. анализ на кръвта. Назначава се ултразвуково изследване на увредения възел за установяване на формата, отклонението на размера от нормата, структурата, количеството поразени възли във възпалената област и разположението им спрямо околните тъкани.

При гнойно възпаление капсулата на възела се разкрива, взема се биоматериал за обследване. Може да е необходим хистологичен анализ.

При увеличение в зоната на слабините може да се консултира с хирург за изключване на възп. процеси в червата.

При неуспех в откриването на видима причина за множествен лимфаденит, пациентът се проверява за контакт с носители на туберкулоза. Може да се препоръча изследване за ХИВ, както и да се направят ядрено-резонансна или  или комп. томография на цялото тяло.

Разпознаването на острия неспецифичен лимфаденит с повърхностна локализация не е трудно. Отчита се съвкупността от клинични прояви. По-трудни са усложнените форми, протичащи в средностението и коремната кухина.

Във всички случаи е потребно да се установи първичното гнойно огнище. При хронична форма като правило се провежда пункционна биопсия от лимфния възел с хистологичен анализ. Това е потребно за различаване от системни заболявания, левкоза, метастази при тумори и др.

Накратко за симптомите и лечението на по-разпространените:

Остри респираторни инфекции

Ангина (тонзилит) – причинява много силно подуване на възлите. Съпровожда се с вис. темп., болезненост в гърлото при преглъщане, изразена слабост и вялост;

Фарингит – той причинява по-слабо подуване. Симптоматиката е сходна с тази на ангината, но по-слабо изразена.

При респираторните инфекции лимфн. възли стават плътни на опипване, умерено болезнени, подвижността им при палпация е съхранена.

Лечение: според  типа възбудител. При бактериална природа – антибиотици, при вирусна – симптоматична терапия, при гъбична – противомикробни средства.

Туберкулоза

Отначало се поразяват вътрегръдните възли. Тяхното увеличаване не може да бъде установено без изследване. При липса на лечение, инфекцията се разпространява из тялото и тогава засяга и повърхностните възли – под челюстта, шийните, под мишниците, на слабините, лакътните.

В началния етап увеличението и болезнеността са умерени. Със задълбочаване на възпалителния процес  лимфн. възли се „спояват“ с околните тъкани. Те образуват плътен конгломерат, който впоследствие нагноява и образува трудно заздравяваща фистула.

Лечение: насочено е единствено към туберкулозата (със специални противотуберк. препарати).

Сифилис

Лимфн. възли нарастват на размер броени дни след проявлението на първичния сифилис, известно като твърд шанкър. И тъй като раничката се явява преимуществено на половите органи, то и приоритетно се увеличават възлите по слабините. При сифилитичната ангина обаче се увреждат възлите в зоната на челюстта и брадата.

Важно! При сифилис възлите могат да достигнат размера на орех като в същото време запазват консистенцията си, остават безболезнени и не се срастват с тъканите.

Едновременно може да възникне лимфангит – възпаляване на лимфн. съдове. Тогава те се напипват като връв със или без уплътнени участъци по протежението им.

Лечение: сифилисът добре се поддава на антибиотична терапия (основно пеницилини).

ХИВ (СПИН)

При тази болест могат да се увеличат лимфн. възли във всички локации. Всъщност именно това повсеместно подуване привлича вниманието на лекаря към евентуална диагноза ХИВ, дори и да няма други симптоми. При прехода към СПИН увеличението на възлите става постоянно и те се възпаляват.

Лечение: мерките са целенасочени към потискане на активността на вируса с антиретровирусни препарати. Паралелно се лекуват съпътстващите инфекции, които създават действителните проблеми за болните.

Бруцелоза

Остро инфекц. заболяване, предавано от селскостоп. животни. Бруцелите проникват през наранявания в кожата и лигавиците. Подуването на лимфн. възли е една от най-характерните прояви на болестта.

В първичната латентна форма човек се усеща здрав и само незначително увеличение на лимфн. възли показва, че се случва нещо.

В септичната форма се вдига рязко темп. (до 40°) и вс. лимфни възли по тялото (особено шийните и подмишнечните) изразено и ярко нарастват. Те остават безболезнени при палпация.

При хроничната форма вс. възли по тялото са увеличени и реагират болезнено при натиск.

Лечение: антибиотици и симптоматично третиране на обезводняване, температура и пречистване на кръвта от токсините.

Мононуклеоза

Това остро вир. заболяване се прихваща по въздуха или при кръвопреливане. Практически вс. групи от лимфн. възли биха могли да бъдат въвлечени в патологичния процес.

Другите симптоми са мигрена, виене на свят, слабост, болезнено преглъщане, слуз в дробовете, вис. темп., обриви, увеличаване на ч. дроб и/или далак.

Болен зъб, гнойни инфекции

Гнойни процеси в устата, особено разположени в дълбочина, в и около корените на зъбите, могат да рефлектират в близко разположените лимфн. възли. Риск има при абсцес, недолекуван кариес, възпалени венци или др. гноен процес може да се причини от травма, счупване на зъб или инфекция, пренесена при стоматологична услуга.

Характерно е увеличаване на лимфн. възел под челюста. Другите симптоми са болезненост в зъба,  отоци, горчивина в устата и зачервяване на венците, неприятен мирис от устата и болка при дъвчене.

Имунни заболявания

Ревматоиден артрит – хроничната форма се бележи от увеличаване на лимфн. възли и далак;
Лупус еритематозус – възпаляват се възлите в зоната на шията и над ключицата;
Дерматомиозит – тежко заболяване на съед. тъкани, страдат съседни възли;
Серумна болест – иммунна реакция на чужди белтъчини;
Реакции на лекарствени средства – дифенилхидантоин, хидралазин, алергии към алопуринол;
Ангиоимунобластна лимфаденопатия – заболяване на бел. дробове.
Ракови заболявания

Болести на кръвта – лимфом на Ходжкин , лимфом, злокачествена хистиоцитоза, Т- и В-, миелогенна и моноцитна левкемия;
Метастази на тумори в лимфни възли – меланома, сарком на Капоши, невробластома, семином, тумор на бял с дроб, млечна жлеза, простата, бъбреци, глава и шия, в стом.-чр. тракт.
Някои по-чести патологии:

Рак на мл. жлеза – за него свидетелстват възпалени подмишечни лимфни възли, съчетано с уплътняване на гърдата, оток, изменение на формата, изтичане на секрети и др.

Левкемия (рак на кръвта) – възниква вследствие на мутация на клетки на костн. мозък. Има риск да провокира възпаляване на лимфн. възли зад ушите, но и други. Доп. симптоми са склонност към синини, чести кръвотечения и инфекции, болки в ставите и костите, обща слабост, увеличение на далак, рязко отслабване, отсъствие на апетит.

Рак на лимфни възли

(лимфна с-ма, лимфом)

Това онкологично заболяване поразява много вътрешни органи. Лимфомът може да провокира възпаление на възлите под брадичката, но като цяло се характеризира с поражение на множество възли с различна локация. Други симптоми са загуба на апетит и тегло, слабост, вис. темп.

Лимфосарком

Злокачествен тумор на лимфните тъкани. Условно се дели на 4 най-чести локализации – в коремна зона, средностението (гърди), носоглътка и сарком на периферните л. възли (шийни, под мишницата, на слабините).

Болест на Ходжкин

(лимфогрануломатоза)

Представлява злокачествени типични клетки на лимфн. тъкан. Първото проявление е именно подуване на възли – приоритетно на шия и под мишница. Вълзите стават втвърдени, но са подвижни и безболезнени. Няма признаци на възпаляване.

Други болести

с подуване на лимфн. възли

Ендокринни – хипертиреоза;
Болести на натрупването на липиди – Синдром на Гоше и болест на Ниман-Пик;
Комбинирани състояния и болести с неясна етиология – гигантска хиперплазия на фоликулите на лимфните възли, амилоидоза, грануломатоза, лимфоматоидна грануломатоза.