Необходими продукти:
за закваската:
1/2 кубче мая
1 с.л. захар
1 с.л. брашно
1 яйце
100 гр. масло /олио
сол
сусам
около 500 гр. брашно.
За пълнежа: шпеков салам, шунка или друг колбас по избор, кетчуп или доматено пюре, сирене и кашкавал – количествата са според вкуса и предпочитанията ни. Може да добавим и нарязани кисели краставички.
Начин на приготвяне: Първо правим закваската, която е готова, когато маята шупне. Взимаме една голяма купа и сипваме в нея пресятото вече брашно, солта и яйцето. Закваската я добавяме към тях. Месим мекото тесто и го оставяме после да удвои своя обем.
После разделяме тестото на две топки като разточваме всяка от тях и намазваме с малко краве масло. Поставяме плънката и навиваме на руло, а после подреждаме в тавата. Покриваме вече готовата пита-пица с кърпа и я оставяме да втаса.
Когато видим, че е готова, намазваме отгоре с жълтъка и една лъжица олио и я поръсваме със сусам на семена.
Пъхаме я във фурната и печем на около 200 градуса, но не повече.
След като я извадим от тавата, завиваме с една кърпа и я оставяме да изстине малко.
Тази пита-пица може да се направи и по-голяма, с повече продукти, в зависимост от това за колко човека я правим и дали не сме я предвидили за празничен случай с повече гости.