В Македония питат Главчев за пряка авиолиния София-Охрид

Председателят на парламента се поклони пред паметната плоча на загиналите български туристи в кораба "Илинден"

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев посети Охрид в рамките на двудневната си визита в Република Македония. Той се срещна с кмета на града Никола Бакрачески, съобщиха от парламента. На среща с неправителствена организация бе поставен въпроса за пряка въздушна връзка София-Охрид.
Сред темите на разговора бяха подписаният преди дни договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни. Не бе подмината темата за предстоящите избори за местна власт в Република Македония, които ще се проведат на 15 октомври тази година. Единодушно бе мнението, че трябва се работи за задълбочаване на преките ни контакти във всички области.
Охрид е известен със своите забележителни природни дадености и вие имате всички основания и възможности да продължите да развивате своя град като модерно и икономически стабилно средище, отбеляза Димитър Главчев.

Стараем се да превърнем Охрид не само в привлекателен туристически и културен, но и в развит административен център на страната ни, заяви Никола Бакрачески. Каним Талат Джафери на ратифицирането на Договора с Македония в НС. Председателят на парламента посети офиса на сдружението за Македоно-българско приятелство в град Охрид. Представителите на сдружението разказаха за първия по рода си двудневен фестивал на българската култура и фолклор, проведен преди месец в Охрид. Във фестивала са участвали над 300 певци и танцьори от цяла България.

От сдружението поставиха въпроса за установяване на пряка въздушна линия София - Охрид. Той посети и манастирския комплекс "Св. Наум" край Охридското езеро. Председателят на Народното събрание Димитър Главчев се поклони и поднесе цветя на паметната плоча на загиналите български туристи при трагедията с кораба "Илинден" на 5 септември 2009 г. Малко по-късно Димитър Главчев посети и генералното консулство на България в Битоля и се запозна с неговата работа. Председателят на парламента Димитър Главчев почете паметта на воините, погребани в българското военно гробище в село Цапари, Битолско. Там почиват български воини, загинали по време на Първата световна война в боевете при Червената стена от връх Пелистер. Председателят на парламента се поклони пред гробовете на седем български офицери в двора на църквата "Св. Георги" в селото.