Петнадесет федерации разследват "много сложни" случаи с руския допинг

Трябва да приключим това, защото е срамно за самия спорт, както и за репутацията на спортните федерации, заяви президентът нa WADA Kрейг Рийди

Президентът нa WADA Kрейг Рийди

Президентът нa WADA Kрейг Рийди

Световната антидопингова агенция (WADA) съобщи, че 15 международни федерации водят разследвания срещу руски спортисти. По думите на президента нa WADA Kрейг Рийди случаите са "много сложни".

"Две федерации имат официално приключени случаи. Четири имат процедури в ход. Седем са поискали подробности за медицинския анализ", каза Рийди пред insidethegames.biz. Четири от 15-те федерации искат повторен анализ на проби, предоставени от WADA.

"Процесът е много сложен. От това, което сме видели досега, много федерации изпитват трудност със сложността на данните", заяви президентът на WADA.

През декември Световната антидопингова агенция започна да изпраща данни, събрани от информационната система на Московската антидопингова лаборатория. В края на март WADA предупреди спортните федерации, че е готова да ги предизвика в съда, ако не започнат дела срещу отделни руски спортисти за нарушаване на антидопинговите правила.

"Трябва да приключим това, защото е срамно за самия спорт и борбата срещу допинга, както и за репутацията на спортните федерации", каза още Рийди.