Юлия Кръстева пращала от Брюксел картички до офицера си от ДС, но днес мълчи кой се крие зад „Любомиров”

Известната философка левичарка пишела от Франция: "Да живее народната власт!"

Юлия Кръстева - агент "Сабина"

Втора седмица  известният лингвист и философ Юлия Кръстева се оптива с мощна медийна пропаганда да опровергае, че е агента на ДС „Сабина”. Днес в интервю за „Ди Цайт” тя казва: "Лицето в това досие не прилича на мен. То не ме докосва и все пак ме скандализира". Същевременно тя съзнава, че тоталното отричане не помага. Досието изглежда "автентично“ и в нейните очи, но тя категорично се съмнява в истинността на съдържанието му. "Аз имам един голям въпрос към Комисията: проверили ли са те дали тъй наречените факти, за които става дума тук, не са били манипулирани от авторите?", казва Крстева, опитвайки се да прехвърли вината на Комисията по досиетата.

Комисията обаче следва стриктно закона и не се занимава с проверки на факти, описани в доносите, а единствено с обявяване на съпричастност към ДС. Твърде подозрително е, че до този момент Кръстева мълчи и не казва, кои са били офицерите от ДС, които са установявали връзка с нея, а тя им е предавала информация. Споменава само името на бившия журналист Владо Костов, но той не бил основният играч. Френската интелектуалка мълчи за основното лице, което в продължение на три години свежда поставените от Центъра (Първо главно управление в София) задачи и предава обратно предоставената от Кръстева информация. Faktor.bg разполага с името на мистериозния „Любомиров”, кадрови офицер на ДС, легендиран във френската столица като дипломат в българското посолство. Реално той е бил

нашият резидент

там. С него Кръстеа се е срещала по парижките кафенета и ресторанти. Мъжът е починал преди 10 години и заради това името му не може да бъде разкрито. Но така се е казвал и един от Апостолите, описал житието на Исус Христос. След завръщането си от Париж той продължава работа под прикритие във Външно министерство, където и се пенсионира. Въпреки забраните на закона за досиетата, проф. Юлия Кръстева като засегната страна може да разкрие самоличността му, но упорито не го прави. Вероятно си дава пресметливо сметка, че още много ценна информация може да изплува за Сабина в кадровото дело на въпросния офицер.

На много любопитни факти от оповестеното от Комисията по досиета вече досие на Кръстева е попаднала журналистката и издателка Даниела Горчева, която от години живее и работи  Холандия. Знаково тя припомня един пасаж от „Тартюф”: "За вас е той светец, но вярвайте ми вие: безбожен лицемер под маската се крие", пише с ирония Горчева.

„Не била знаела милата френска интелектуалка, от български произход с кого си имала работа, но изпраща картички от Брюксел на полковник Драганов, алиас Любомиров.
Че кой нормален човек си кореспондира с чиновници от посолството и пише: "Ще Ви се обадя ЕДВА след празниците"?
За какво да се вижда с него? 
"Едва..."
Защо ли такова нетърпение,

сякаш става дума за любовна среща

И ако не е любовна среща, тогава тази картичка говори за ясно съзнание за поет ангажимент. 
Пък сега някой я бил клеветял, тя нищо, ама нищичко не била знаела. 
И тя като Гоце Първанов: "нито ред няма написан от мен". 
Е, оказа се, че лъже, както излъга и Гоце.

Вариант 2: Била изнасилена, но се чудела как да се отърве. Може. Но изнасиленият човек е отвратен и не пише жизнерадостно да живее властта на изнасилвачите, нали? Защото френската интелектуалка е написала: "Да живее народната власт!"”, коментира Горчева дребните щрихи от досието на Кръстева, които недвусмислено издават осъзната съпричастност към ДС.