Владици готвят в сряда пуч на Неофит, той очаква чудо от украинска икона

Св. синод бесен, че патриархът взима важни решения през главите им

Патриархът и претендентите

Патриархът и претендентите

Само спешното признаване на Македонската православна църква може да спаси патриарх Неофит от подготвяния руски пуч след скандалната визита на руския патриарх Кирил и разкритията, че Софийската митрополия, ръководена от Неофит е отдала на бъдещия собственик на ЧЕЗ Гинка Върбакова едни от най-апетитните имоти на Църквата в центъра на столицата. Това коментират оживено духовници, които очакват утре (сряда) провеждането на поредното заседание на Св. синод. Именно на него се предвижда да бъде реализиран планът за избор на някой от митрополитите като управляващ делата на Софийска епархия, а Сливенският митрополит Йоаникий - като най-старши - да стане председателстващ заседанията на Св. синод. Неофит ще запази условно само привилегии и титлата. Настройката сред владиците срещу патриарха е твърде голяма, не само заради апетитите който да стане негов наместник в София, но и заради тежките финансови далавери, които са оплели целия му досегашен мандат. Митрополитите са бесни и от факта, че Неофит взима еднолични решения по казуси, които са нарушение и на Устава, и на каноните, защото са от компетенцията на Св. синод.

Самоволно патриарх Неофит е решил, че ако на 28 май го поканят за 1000- годишнината от създаването на Охридската архиепископия, ще отиде при съседите, а това означава и общо съслужение, което е сигурна стъпка към признаването на Македонската православна църква. Неофит предусеща, че този ход е единственото му спасение от тежката ситуация, защото положителната обществена реакция ще бъде голяма, може да се превърне в герой, а така ще бъдат

замазани и множеството организационни и финансови скандали

Не е била взета думата на синода и при избора на митрополит  Антоний, който трябва да донесе от Йерусалим Благодатния огън на Възкресение. Синодалните старци са били истински скандализирани и от аферата за отдадените  на занижени цени църковни имоти на Гинка Върбакова. Никой от тях не е знаел за тези срамни договори. Софийската митрополия вече призна, че договори с Гинка наистина съществуват, но сега най-вероятно последиците ще отнесат Ловчанският митрополит Гавраил, който е председател на Върховния църковен съвет, но не е осъществил необходимия контрол, или настоящият Врачански владика Григорий. Именно неговият подпис стои под договорите със славната Гинка от Пазарджишко. Но Григорий е бил упълномощен от Неофит да положи подписа си, трябвало е просто да изиграе ролята на бушон. Нескрито в църковните среди се говори, че именно заради тези договори с Върбакова Григорий е издигнат от Неофит за митрополит – жест на благодарност.

Пред Faktor.bg митрополит коментира, че независимо от задкулисните игри, патриарх Неофит трябва да понесе цялата отговорност за скандал с Гинка, защото съгласно решение на последния Църковен събор не е създаден единен църковен имотен регистър. А това позволява

злоупотреби и машинации

Най-силно настроен срещу патриарха е Пловдивският владика Николай, който вече е сформирал свое лоби в синод. Неофит губи за утрешното заседание и подкрепата на митрополит Йосиф. Той няма да пристигне от САЩ, защото е опериран. 

Епархийски съветници от Софийска митрополия твърдят, че архимандрит Василий, протосингел на Софийската митрополия е извадил и раздал на всички членове на съвата и на цялата администрация на митрополията копия от „конфиденциалния” договор с ИНЕРКОМ – дружеството на Гинка Върбакова. За този договор митрополит Антоний съобщава, ще бъде предоговарян, а игуменът Никанор, известен с брокерските си увлечения, съобщи пред телевизия, че договорът вече е прекратен едностранно от Софийската митрополия, но от там крият за това. Експерти по вещно право и синодални юристи са коментирали с патриарх Неофит скандала и са го осветлили, че въпросният договор, обвързан със споразумение е неразтрогваем, освен, ако двете страни по него не заявят пред съда такова желание. При тази ситуация Софийска митрополия ще трябва

да плаща неустойки от стотици милиони

Именно това ще се окаже удобният повод синодът да приеме, че Неофит или е невменяем и не може да изпълнява функциите си по длъжност или, ако е вменяем - е престъпник и нарушител. Но и двата случая са удобен повод да му бъде отнето ръководството на патриаршията. Това обслужва твърде много Русия, която вече е оттеглила протекциите си за него. 

Припомняме, че преди една година поради невменяемост и невъзможност да изпълнява задълженията си Старозагорският владика Галактион беше отстранен от длъжност. Преди 10 години също по имотни причини и корупция беше отстранен все още живият и здрав бивш Йеросалимски патриарх Йериней. Махането му бе подкрепено от всички православни църкви, включително и от българската. На този  драматичен фон патриархът и оредялото му обкръжение могат да се осланят единствено на брътвежите и внушенията на Йоан Варненски, който преди дни, при посрещането на чудотворна икона от Украйна, изпратена от Московска патриаршия в България, обяви, че едно от чудотворните й въздействия било да могат да зачеват всички (без да определя пол, б.р.), а другото - да разрешава сложни юридически казуси. Вероятно владиката, който се ползва с благоволението на Кремъл, е имал в предвид църковната афера с Гинка.