Тракийци на бунт срещу амбициите на БСП да ги приватизира и обезличи

Организациите в Бургас и Кърджали напуснаха Съюза на Премянов, готвят се и други

Паметта към Тракия срещу асимилацията на БСП

Паметта към Тракия срещу асимилацията на БСП

Болшевишко-тоталитарните амбиции на БСП и ръководството й да плячкосват всичко, до което се докоснат, предизвикаха поредния обществен гняв. Този път срещу грабителската политика на наследниците на бившите комунисти въстанаха наследниците на тракийските българи.

„Пожарът“ тръгна първо от Бургас. Тракийското дружество в морския град още на 5 април обявява, че напуска Съюза на тракийските дружества, ръководен през последните години от изтъкнатия член на БСП Красимир Премянов. На 5 юни примерът им е последван и Тракийско дружество „Димитър Маджаров“ от Кърджали. Но специалното становище, в което мотивират действията си, е публикувано на 12 юни (виж целия текст по-долу, б.р.). В него се казва: „На свое заседание, на Общо събрание, проведено на 05.06.2017 г. с пълно единодушие, „ТД -Д. Маджаров“ гр. Кърджали в присъствието на председатели и представители от дружествата в региона, потвърди окончателно решението на своя Управителен съвет за излизане от участие в Съюза на тракийските дружества в България (СТДБ).“ Според източници на Faktor.bg до дни се очаква и пловдивчани да напуснат Съюза на Красимир Премянов, а към подобна крайна мярка са се насочили и други недоволни организации в страната.

Явният конфликт между отделните дружества и националното ръководство тръгва още в навечерието на последните парламентарни избори. Политически клуб „Тракия“ е обявен самоволно едва ли не за

пожизнен член на червената коалиция „БСП лява България“

В изборните листи на социалистите пък са пробутани по номенклатурен път тракийци, но на неизбираеми места. Всъщност това е стара асимилаторска практика на БКП-БСП - да пришива към партийния си ревер потомците на Беломорска Тракия и да ги използва за политическите си домогвания за власт. Непочтената игра на червените се повтаря и при всички президентски, парламентарни и общински избори. Заради несъгласие с централните ръководства на Политически клуб „Тракия“ и Съюза на тракийските дружества  преди повече от месец Върховният комитет на Съюза на тракийските дружества в България решава да изключи председателя на тракийското дружество „Димитър Маджаров“ в Кърджали Яни Янев. Като мотив за това са посочени необмислени медийни изяви на Янев, водещи до напрежение сред членовете на организацията в Кърджали. Тракийци обаче застават зад своя председател и обявяват „развод“ със самозабравилото се в София централно ръководство.

Реално в годините на прехода БКП-БСП успяха да превърнат Съюза на тракийските дружества и Политически клуб „Тракия“ в безгласни присъдружни крепостни организации. Още от 1990 г. Съюзът е окупиран от активиста на БКП Костадин Карамитрев, който следва неотлъчно политиката на партията майка. По-късно властта е предадена на друг виден комунист-социалист Красимир Премянов, станал популярен с провала на правителството на Жан Виденов и фалита на България. Цялото ръководство на Съюза пък е

минирано от внедрени червени активисти,

които се опитват да налагат тази кадрова политика и в цялата страна.

Лидер на Политически клуб „Тракия“ пък е Стефан Начев – племенник на предишния председател на Съюза Карамитрев. Начев е едновременно и секретар на Съюза на тракийските дружества в България. Всеки неудобен на тандема Премянов – Начев се отстранява. Такава е съдбата и на председателя на тракийската организация в София, а през годините на прехода хиляди дясно мислещи демократи, потомци на тракийци, са отблъснати от организацията заради безпринципните й флиртове с наследниците на комунистите. Авторитетът на Тракийската организация е сведен до нивото на безгласен васал на БСП, а за това безспорен принос имат Карамитрев, Премянов и несъмнено човекът в сянка – разузнавачът от ДС,  ген. Тодор Бояджиев. Влиянието му в организацията прозира и зад този скандал, твърдят лидери от дружествата в страната.

Това обаче едва ли е единственият грах на червеното ръководство, което само събира наеми от имоти и мисли за личното си оцеляване. Реално каузата на тракийци е забравена, поколенията не знаят за кланетата и разорението на Беломорска Тракия, защото учебниците по история продължават да са с бели петна. Няма  чествания на славните войводи. Фолклорното наследство на тракийци – песни, обичаи, носии, предания за селищата и родовете в Беломорието са напълно забравени.

Недоизказана стои пред обществото и най-зловещата истина – Беломорска Тракия е отсечена от тялото на България благодарение на неуморната „любов“ на болшевишка Русия, Коминтерна и родните комунистически марионтеки. По ирония на съдбата и в годините на демокрация децата и внуците им продължават да убиват и обезличават паметта за Тракия.


СТАНОВИЩЕ

на Общото събрание на “Тракийско дружество –Димитър  Маджаров”  гр. Кърджали, проведено на 05.06.2017 г.

На свое заседание, на Общо събрание, проведено на 05.06.2017 г. с пълно единодушие, „ТД -Д. Маджаров“ гр. Кърджали в присъствието на председатели и представители от дружествата в региона, потвърди окончателно решението на своя управителен съвет за излизане от участие в Съюза на тракийските дружества в България (СТДБ). В началото на месец април тази година Тракийско дружество „Антим първи“ в Бургас  също напусна СТДБ. 
Тракийците в Кърджали не веднъж  сме предупреждавали за това, а и считаме, че този очертаващ се разпад на организацията можеше да бъде предотвратен. Можеше, ако досегашното (след 1990 г.) ръководство на Съюза, водено от бивши, висши членове на БКП -БСП не се беше обградило с доминиращо мнозинство от партийни съмишленици и не беше поставило партийните си и лични интереси над тракийските.  То не беше само издигане и подкрепяне кандидатите на тази партия в избори за президенти, народни представители, евродепутати, кметове и др., а една цялостна политика в тази насока в нарушение на устава и нормативните актове.

 Разпадът можеше да бъде спрян и да се намери изход и ако на последните избори, вместо за пореден път замесване на организацията в партийна дейност и наказване на действително виновните за това, ръководството не се беше впуснало в една яростна клеветническа кампания и разправа с несъгласните с тази политика, използвайки срещу тях всевъзможни квалификации и неправомерни действия като „изключване“ на ръководители, назначаване на „представляващи“ дружеството в Съюза, създаване на правила, с които недопустимо се намесва в дейността на дружествата и др. действия, които нямат никаква правна стойност и са неприложими спрямо тракийските дружества юридически лица. Можеше разпадът да бъде спрян и ако страниците на в-к Тракия - печатен орган на неполитическия СТДБ, не се използваха от главния му редактор Тодор Коруев (бивш редактор на в-к Работническо дело и в-к Дума) за партийна пропаганда и груби клевети срещу инакомислещите, при наложена цензура и недопускане право на отговор и друго мнение (да не говорим за защита, при оклeветяване). Този начин на действие и създаденото мнозинство, прилагащо този подход станаха възможни с извършените промени в устава на организацията след 1990 г. Уставът, приет от възстановителите на Съюза, допускаше участие в него само на тракийски дружества юридически лица.  Промененият устав допусна приемане на членове - физически лица с право на глас равен на гласа на членовете - юридически лица, което създаде предпоставката за мнозинство от „съмишленици“ във Върховния комитет (Общото събрание) на СТДБ. В сегашния момент във Върховния комитет наред с 33 тракийски дружества - юридически лица, участват и 49 физически и др. лица и с гласа си едно физическо лице може да парира гласа на представител на многохилядна тракийска организация. Както във Върховния комитет така също и в състава на Управителния съвет на СТДБ председателите на тракийските дружества са малцинство, което не им гарантира възможността  да отстояват и налагат тракийските принципи и идеи заложени в Устава на съюза. 

Доколко тази управленска и партийна дейност се приемат от тракийци показват и резултатите от „участието“ в последните избори на кандидатите „представляващи тракийските дружества“. Подкрепяната от ръководството партийна коалиция „БСП за България“  за 1.5 млн. наследници на тракийските бежанци допусна едва четири места в листите си, от които само едно близо до избираемите. Други, с наполовина на тази численост имат в Народното събрание над 30-40 народни представители. За най – високопоставения кандидат в СТДБ, титулуван в медиите като „зам. председател на тракийските дружества“, преференциален вот дадоха едва 345 души тракийци в Бургас (районът с най-много тракийци). Резултат, показващ неприемливостта за тракийци на политиката, водена от това ръководството на СТДБ и неговия авторитет.

Години наред “ТД -Д. Маджаров” Кърджали и др. дружества и членове на Съюза настояват за диалог между регионалните тракийски дружества  и централното ръководство за приемане на демократичен устав и спазване на тракийските принципи и идеали, за провеждане на конгреси с широкото присъствие на тракийци, при решаване важните проблеми на организацията, но това всячески се избягва от ръководството. Очевиден е вече изводът, че то не се справя с управлението на Съюза и действията му водят до неговото разцепление и разпад. Настояваме  председателят Красимир Премянов и обкръжението му - пряко виновни за тези процеси незабавно да се оттеглят от ръководството на Съюза на тракийските дружества в България за да се възстанови диалогът между тракийци и нормалната дейност в организацията. 

Общо събрание
на „Тракийско дружество - Димитър Маджаров“ гр. Кърджали

05.06.2017 г.