Съветник патриот обвини отец Кортези в каналджйство, пали омразата в Белене

Католическата общност гарантира за фамилията Албахри, документите им са напълно легални

Скандал заради сирийски бежанци избухна и в Белене. В центъра на атаката, организирана от общинския съветник Красимир Тодоров, е популярният католически свещеник Паоло Кортези. Преди седмица той приема в Белене семейство Албахри и двете им деца – момче и момиче, като католическата общност се ангажира да им осигури жилище, работа и интеграция в България.

Идеята да помогнем на едно семейство бежанци е доста отдавна.  Всъщност това е и повелята на папа Франциск. Още преди година и половина съм декларирал пред Държавната агенция за бежанците, че сме готови да помогнем на имигранти, които искат да останат в България, но почтени и достойни хора, пристигнали  официално в страната, които имат всички необходими документи за престой, обясни пред Faktor.bg духовникът.

Появата на семейство Албахри обаче провокирала разпалването на омраза и нетърпимост към тях. Кампанията подел общинският съветник Тодоров, който е избран от местната коалиция „Патриоти и демократи за Белене“.

Тодоров започна некоректна кампания по медии и фейсбук и

пося семето на омразата

Мен ме обвини, че водя нелегални мигранти, че съм престъпник, а сирийците също обяви за престъпници, внушава, че са опасни за района, че ще убиват и ще колят хората. Тези семена на фашизъм в Белене са опасни. Какво трябва да им сложим на тези хора - надписи „Бежанец“ ли? Предполагам, че цялата кампания е заради политическите страсти и предстоящите избори, казва гневно Кортези. Според него общинският съветник призовавал хората към бунт и стачки пред църквата и блока, в който ще се настани сирийското семейство.

Паоло Кортези е категоричен, че фамилията Албахри са влезли в България напълно легално с помощта на ДАБ, от бежански лагер в Гърция. Декларирали са, че искат да останат у нас и да се интегрират.

България има поет ангажимент към ЕС да приеме 1200 бежанци и да им предостави съответния статут за законно пребиваване в страната. Заради това подадохме ръка на семейство Албахри. И мъжът и жената имат висше образование, децата им са интелигенти и образовани, знаят езици. Това са скромни и честни хора, аз гарантирам за тях и заедно с нашата общност заставаме зад тях, казва духовникът. Той е категоричен, че сирийците имат всички права на български граждани, а общината в Белене трябва им издаде съответните документи, коментира отец Кортези и добави, че след сигнал от съветника Ангелов полицаи проверили гостите на отец Кортези, но документите им се оказали напълно легални.

Красимир Тодоров в свое изявление казва: „Смятам, че не е редно един свещеник да се меси във вътрешната политика на нашия град, особено когато дори не е българин и беленчанин. Позволихте ли си да попитате местната власт, които представляват интересите на своите съграждани, в лицето на Кмета на Белене и Председателя на Общинския съвет, дали те одобряват настаняването на "добрите сирийци" в нашия град? Наясно ли сте, че тези такива "добри сирийци" вършат зулуми из цяла Европа и всички пищят вече от тях? Одобрявате ли, че тези хора, с различен манталитет и култура; не смятат, че жените са равни с мъжете? Наясно ли сте, че за един ден получих изключително много обаждания от притеснени хора от Белене, които казват в прав текст, че ако бъдат настанени бежанци в Белене,

ще се стигне до гражданско неподчинение?

Или Вие следвате нареждания, които са ви дадени и решавате да каните нежелани хора в Белене, въпреки волята на местните жители?“, пита назидателно на финала Тодоров.

Отец Кортези подчерта по този повод, че са направили допитване до беленчани. Оказало се, че 64% от хората не са против сирийското семейство, а само 28% демонстрират отрицателни нагласи към проблема.

Манипулативно е да се внушава,  че всички сирийците са крадци, щом техен сънародник е хванат за подобно престъпление в Германия. Това е популизъм. Има и българи, и беленчани пръстепници, но съвсем не означава, че всички беленчани и българи са лоши и опасни. Защо хора като Тодоров мълчат за нашите престъпници и насаждат само страх към чужденците, пита духовникът.

Кортези е категоричен, че ако сирийското семейство и той не получат извинение от общинския съветник, ще сезира полицията и прокуратурата за недопустимите му действия. Според католическия духовник с този скандал се хвърля черно петно на всички гостоприемни и почтени хора от Белене.