Руското посолство се включи в черна кампания срещу производителите на българско оръжие

На фейсбук страницата на дипломатическата мисия в София сме представени като кървави убийци

Кадър от пропагандния филм

Руското посолство в Софи се оказа официален пропагандатор на манипулативен филм (виж ТУК, б.р.), който представя България като зловещ производител на оръжие и боеприпаси, с които се убиват невръстни деца и цивилни в Сирия и Близкия изток. На фейсбук страницата на Руското посолство знаково е поместен на челни позиции  специалният репортаж на руския телевизионен канал "Россия 24". Той е озаглавен  "Болгарский поток", а целта му е да внуши, че България в тандем със САЩ е станала главният транзитен пункт за снабдяването  с оръжие на ИДИЛ и Близкия Изток. За поредната кремълска хибридна атака алармираха наши читатели.

Български боеприпаси, включително и 122-милиметрови ракети се намират в складове на ислямисти, твърди репортажът. Гид в разследването на руските журналисти се оказва позабравената

"звезда" на фалиралата ТВ7 Диляна Гайтанджиева

Преди години името й се свързваше с поръчкова журналистика, обслужваща интереси на Николай Бареков и проваления банкер Цветан Василев, а сега се свързва с палестински интереси.  Гайтанджиева е в ролята на гневна българка, която с отвращение осъзнава, че зад пролятата невинна кръв и разрушенията на цели градове в Близкия Изток стои българско оръжие. „Фабрика на смъртта“ – така Гайтанджиева нарича Вазовските военни заводи, които осигуряват препитание на хиляди българи. Натрапчиво се припомня, че в тези заводи са произвеждали оръжие по лиценз на СССР, но сега тези разрешителни са изтекли, а България продължава пиратското производство.

Реално скандалът избухна преди месец, когато бе открито българско оръжие в Сирия. Прокуратурата започна разследване, но реално няма преки доказателства, че продаваме оръжие на ислямисти и бунтовници. Както и много други страни, производители на оръжие, страната ни има сделки със Саудитска Арабия и САЩ. Къде се препродава после това оръжие – не е български проблем. Зад атаките ясно стоят интереси на оръжейни лобита, които от години се опитват да съсипят български военно-промишлен комплекс и да ни отстранят като сериозен играч в този бизнес. Естествено най-голям интерес от провал на българското оръжейно производство има Русия, и затова компроматите срещу военната ни индустрия са почти винаги с руски почерк.

Като официален проводник на

антибългарската оръжейна кампания

вече се е включило и Руското посолство. 

Не за първи път руснаците ни обвиняват, защото сме им конкуренти в този бизнес, коментира пред Faktor.bg  скандала бившият посланик в Москва Илиян Василев.

Според него ние продаваме официално на конкретни страни, но по никакъв начин не можем да имаме контрол над тях, за какво се използва това оръжие. Този проблем стои и пред самата Русия, която продава оръжие в огромни количества официално, но крайните му ползватели често се оказват терористи.

Опитаха се да ни замесят и с атентатите в Париж, че са извършени с наше оръжие, но ясно прозира, че става дума за некоректни атаки срещу конкурент в бизнеса. Що се отнася до публикацията на фейсбук страницата на Руското посолство, то това е груба и недипломатична проява. По принцип посолствата не могат да се ангажират в отявлена кампания, в която са засегнати интереси на страната, в която са резиденти. Действията им обаче показват, че Руското посолство държи този конфликт да активира вътрешни сили и да стане вътрешен за България. Целта е отново да се хванем за гушите, като се активизират левите и атакистите, казва Илиян Василев.