Незаконни къщи на местни босове в Монтана замърсяват язовир "Огоста"

Екологът Петър Пенчев алармира, че във водоема се вливат отходни води

Изходни води от новопостроените къщи в сервитута на язовир "Огоста" директно се вливат във водоема. За това алармира екологът Петър Пенчев, който е член на Обществения съвет на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” и зам.-председател на Национално движение „Екогласност”. Той е изпратил сигнал до премиера Бойко Борисов, областния управител на Монтана Ивайло Петров и редица други институции за екологични, здравни и строителни нарушения от т.нар. "Квартал на богатите" в Монтана.

Пенчев твърди, че регионалните звена умишлено прикриват незаконното строителство и замърсяването на язовира с отходни води.

Екологът представя и карта от документацията на проекта на яз. “Огоста” с "Кариера № 3 за добив на баластра". Според него този незаконно запазен от 80-те години на миналия век терен е превзет днес от местни босове за техните новоизградени къщи в сервитута на втория по големина на Балканския полуостров язовир. 

"В дясната част на язовирната стена след преливника има 240 метра недовършена инжекционна завеса. Доизграждането й заради сигурността на хидротехническото съоръжение ще бъде възпрепятствано от незаконните къщи", категоричен е Пенчев.

"Вече е започнало свлачище точно под новите къщи - отсеченият бряг в дълъг участък отдясно на язовирната стена е поради нарушение на проекта на яз. “Огоста” още при строителството му. Кариера № 3 за добив на баластра вместо на проектираното място (точно където сега са построени новите къщи) е преместена против строителните норми в естествения контур на брега на язовира, което от своя страна е създало източника на днешните растящи огромни филтрации в десния бряг над новопостроените рибарници", твърди екологът.

Той настоява за проверки от националните контролни институции. Губернаторът на Монтана е разпоредил проверка по сигнала.