Кой уби „Булдозера“ на Путин?

Михаил Лесин е размазан с бухалка преди да проговори – как действа пропагандната машина на Кремъл

Михаил Лесин

Михаил Лесин

Разследване на BuzzFeed

Американските власти официално обявиха смъртта на генералния директор на „Газпроммедия“ Михаил Лесин за нещастен случай, но многобройни разузнавачи и служители на правоохранителните органи подозират, че той е убит от руснаците.  
Бившият „цар“ на медийния пазар в путинова Русия беше убит във Вашингтон малко преди да се срещне със служители на американското Министерство на правосъдието, разказаха няколко агенти на ФБР пожелали имената им да не бъдат споменавани. Техните твърдения отново хвърлят сянка на съмнение върху официалното обяснение за смъртта на Лесин.
Обезобразеното тяло на Михаил Лесин беше открито в апартамента му в хотел Dupont Circle сутринта на 5 ноември 2015 година. По тялото, шията и главата са намерени множество следи от удари с тъп предмет. След разследване, продължило почти година, федералният прокурор обяви, че Лесин е починал сам в хотела си от „травми получени при няколко падания след прекомерна употреба на алкохол“.  
Но двама агенти на ФБР и един служител на разузнаването твърдят, че всъщност Лесин е 

пребит до смърт

 „Лесин беше пребит до смърт. Никой в Бюрото не вярва, че се е напил, паднал е и е умрял. Всички смятат, че той е ликвидиран и, че зад това стоят или Путин или Кремъл“, заяви един от тях пред екипа ни.
Други двама агенти на ФБР ни казаха, че апартамента в хотела, където умира Лесин е платен от Министерството на правосъдието. Те са поканили Лесин във Вашингтон, за да му зададат въпроси за RT — финансираната от Кремъл телевизия, която Лесин основава.
Но той така и не се появява на срещата, защото умира ден преди нея.
През юли публикувахме резултатите от двегодишно разследване на BuzzFeed за 14 подозрителни смъртни случая във Великобритания(виж ТУК, б.р.), свързани с руските спецслужби или с руски престъпни групировки, които понякога работят в тандем. 
В американските спецслужби се тревожат, че заплахата вече се е добрала и до тяхната страна. 
Смъртта на Лесин предизвиква опасения, че Кремъл може да започне да прави в САЩ, това, което досега вършеше безнаказано във Великобритания, смята бивш високопоставен служител на службата за национална сигурност на САЩ.
Също като него, още 18 действащи и бивши служители на разузнаването и правоохранителните органи разказаха пред BuzzFeed, че се съмняват в официалната версия за смъртта на Лесин.
Остават без отговор много важни въпроси свързани с последните мигове от живота на Лесин: властите са засекретили материалите от разследването на ФБР, включващи записите от камерите за видеонаблюдение, както и показанията на свидетелите. 
Михаил Лесин, син на съветски военен, е една от най-могъщите и влиятелни фигури в света. След разпада на СССР през 1991 година той оглавява една от най-успешните рекламни агенции в Русия. Разработва кампанията на Борис Елцин през 1996 година. След това продължава да заема високи  постове при Елцин, който му е благодарен за помощта за победата на изборите и дори става министър на печата. По време на първия си президентски мандат Владимир Путин го оставя на тази длъжност и Лесин се заема да сложи 

 С негова помощ Кремъл успява да консолидира контрола над руските медии и именно в онези години Лесин получава прозвището „Булдозера“.
По време на втория президентски мандат на Путин Лесин е негов старши съветник и се озовава на върха на путиновата пропагандна машина, когато измисля и основава Russia Today — телевизията, която самият той нарича „информационният канал противопоставящ се на западната пропаганда“ и, който е разпространяван от CNN и BBC. 
Държавната многоезична Russia Today, преименувана по-късно на RT, разпространява програмите си както чрез американските кабелни мрежи, така и в интернет.
Кариерата на Лесин в държавната пропаганда завършва през 2009 година по времето на президентския мандат на Дмитрий Медведев. 
Следващите три години той пътешества по целия свят и харчи огромни средства. Купува си яхта за 40 милиона долара, имения в Лос Анжелис, Бевърли Хилс и Брентууд за 28 милиона долара за себе си и дъщеря си Екатерина, която е шеф на американското бюро на  RT. 
Лесин финансира и филми, продуцирани от сина му Антон – „Дядо с неприлично поведение“ с Робърт де Ниро и „Ярост“ с Брад Пит.
През 2012 година, когато Путин е избран за трети президентски мандат, Лесин се връща в Москва и става директор на държавната „Газпром – медиа“. В това критиците на Путин виждат поредния опит на Кремъл да задуши независимите медии.
През декември 2014 година обаче Лесин внезапно напуска „Газпром-медиа“.
От този момент нататък негова дейност става изключително неясна. Източници от разузнаването твърдят, че Лесин се е скарал с хора, близки до Путин и решава да се скрие в чужбина. Но пет различни източника пък разказаха пред BuzzFeed, че Лесин е бил принуден да напусне поста си след като американският Роджър Уикър задейства срещу него разследване на Министерството на правосъдието, което да установи източника на средствата, с които той живее толкова нашироко.
Министерството на правосъдието от своя страна предава делото на ФБР.
Един от източниците ни твърди, че „Путин е решил да се отърве от Лесин, като потенциална пречка. В момента, в който Путин го отдалечава от себе си, той остава лишен от всякаква защита и предишните му врагове отново се прицелват в него“.
Друг от източниците ни пък твърди, че през лятото на 2015 година Лесин се е криел в Швейцарските Алпи опасявайки се да не бъде убит.
„Той нямаше повече варианти – къде да бяга и къде да се крие. И тогава той 

реши да стане „предател“

 Свърза се с Министерството на правосъдието на САЩ и ФБР чрез посредник. Страхуваше се за себе си и децата си и затова искаше да сътрудничи на американското разследване“. 
Тримата агенти на ФБР, които разказаха пред нас, че Лесин е бил пребит до смърт, добавят, че техни колеги от вашингтонската полиция са събрали доказателства и свидетелски показания, че Лесин е бил убит. 
Без да съобщава откъде има информацията, източникът ни от ФБР ни каза, че е използвана бейзболна бухалка. Още един източник, непосредствено запознат с резултатите от аутопсията  съобщи пък, че няколко от ребрата на Лесин са били счупени, но тази информация не беше съобщена по време на разследването.
Един от агентите ни обясни, че Лесин е бил готов да разкрие „вътрешната кухня на RT — тоест, как работи пропагандната машина. 
„Министерството на правосъдието разследваше дейността на RT. Подобни срещи като тази с Лесин се устройват, когато се готвим да завербуваме някого като информатор“, каза източникът ни.
Смята ли той, че Лесин е убит заради RT? 
„Не знам защо – дали заради RT, заради пари или заради това, че е ядосал Путин, или заради всичко взето заедно. Но да падне пиян и да се пребие до смърт? Това са глупости“.
По думите на втория агент, Министерството на правосъдието е разследвало и е смятало да разпита Лесин за това как е работи и как се управлява и използва от Кремъл.
BuzzFeed подаде иск, за да получи материалите от разследването и други документи за Лесин, особено в светлината на това, че американските разузнавателни служби заявиха, че Русия се е намесила в президентската кампания в САЩ, връзките с Русия са и в центъра на разследването на предизборния щаб на Доналд Тръмп.

Превод: Faktor.bg