Кой е "българинът", който зове Путин да ни освободи от ЕС?

Съмнителният журналист прави интервюта с пръчка, а Кремъл хитро се възползва от него за целите на антибългарската си пропагандата

Александра Костова

 Преди дни самозваният журналист-русофил Борис Анзов за пореден път предизвика международни подигравки по време на участието си в предаването "Мястото на срещата" по руската НТВ. Водещи, публика и събеседници открито взеха видния български патриот на подбив заради обърканите му разсъждения как след като Русия помогнала на Тръмп за изборите, трябвало да помогне и на нас "морално" и "духовно", защото преди 139 години ни освободила от турско робство… Анзов поиска директно Русия пак да ни освободи, но този път от ЕС(виж ТУК цялото предаване, б.р.). Антибългарското му поведение по руската НТВ взриви фейсбук, а много поискаха да му бъде отнето българско гражданство.

Този "герой нашего времени" или обикновен Киряк Стефчо е още по-комична версия на ранния Волен Сидеров, докато размахваше руското знаме и пригласяше на Йосиф Кобзон. След като раждането на сина му го укроти и Сидеров вече не прави панаири пред клек шоповете, ученикът му го задминава с няколко обиколки с русофилски изцепки.

Житието на Анзов прилича на

книжка с леко тъпи вицове

Самият той се определя като „журналист самоучка”. От години бил в професията, но големите медии не проявявали интерес към материалите му.

Преди години, още съвсем млад някакси попаднал в българската мисия в Москва и се подвизавал в консулския отдел. Ползвали го като като момче за всичко, което освен амбиции не показвало други качества. Вероятно назначението е станало с  протекциите на баща му Кирил Анзов, гоцеделчевски бизнесмен, който има сериозни контакти в Русия.

Междувременно, за да се реализира в журналистиката, синът създава своя собствена медия „Медия Мост”, чието реално съществуване е силно съмнително. В интернет се откриват няколко самоделни клипчета, излъчени в канал за споделяне.

Незнайно как Анзов се сдобива с акредитация за присъствие на събитията на различни институции в Кремъл. Преди три години в продължение на четири часа вееше трибагреника с надпис "Сите българи заедно"от първия ред на традиционна пресконференция на руския президент, но Путин не го удостои с внимание.

Въпреки това

 Кремъл хитро се възползва от каритакурния му образ

 за целите на пропагандата си.

Русофилът е постоянно присъстващ на пресконференциите на руското МВнР, а закачките му с говорителката Мария Захарова забавляват колегите му от реално съществуващите медии. Един път й каза, че „изглежда особено ослепителна“ и я пита дали може да тренира заедно с нея във фитнеса й.  Редовно й подарява цветя за 8 март, а само преди месеци и българска народна носия. Покани я заедно с останалите журналисти на „безплатна почивка в България“.

anzov2.jpg

Наздравица със Захарова

Анзов привлече вниманието към себе си и в началото на миналата година, когато бе леко ранен докато подготвяше "ексклузивен" репортаж от границата на Сирия с Турция. По думите му той бил единственият поканен от Източна Европа журналист на ракетния крайцер „Москва" от руското външно министерство. Видният прокремълски човек  обаче нямал пари за микрофон и затова използвал... пръчка, облицована с цветовете на българското знаме.

anzov1.jpg

Вживян във фалшивата роля на топ репортер в Сирия

"Заминах за Сирия напук на баща ми. Исках да бъда убит", споделя в интервю Анзов. Причината била, че не му дал да управлява част от семейния бизнес - "Корона боулинг център" в Благоевград.

Явно различията вече са преодолени , защото фирмата е посочена като един от спонсорите на "Мястото на срещата" по руската НТВ, в която България бе публично осмяна. Другият български спонсор на антибългарското предаване е хотел Аквамарин в Обзор, собственост на "Бултера" ООД - пак на Анзов-старши. Изобщо интересна схема за реализация на младия Анзов – бащата от България плаща на руска телевизия, за да включва сина му в предавания, в които се води

хибридна война и антибългарска пропаганда

През 2005 година той и съдружниците му Атанас Пашалиев и Краси Марков изграждат първия в Югозапада боулинг център срещу хотел "Ален мак" в Благоевград. Впоследствие заедно с Пашалиев инвестират в изграждането на соларен парк в землището на Копривлен. По-късно като ръководители на Българско-руското дружеството "Бултера" изграждат първия завод за пенопласт - суровината за производство на симпролит на територията на България.

През 2008 г. "Бултера" купи бившата станция за сепарация на въглища край Симитли за над 1 млн. лв. Базата се намира в местността Орловец и е с площ около 200 дка. Собственици на дружеството с равни дялове са Кирил Анзов и руският гражданин Сергей Старков.

Преди няколко години Анзов заяви, че напуска България завинаги, тъй като има дългове към банките, а бизнесът му е в застой. Частен съдия изпълнител дори обяви за продан къщата му в Гоце Делчев. Заради финансовите си проблеми Кирил Анзов не успява да изгради и проекта „Женевското езеро“ в Пиринско.

В една от последните си фейсбук изяви синът Борис Анзов, качен на ферари в центъра на Москва, прави римейк на прословутото клипче на Валири Божинов  и отправя апел до всички родолюбиви българи от региона за въстание под надслов „Сите комити заедно“ и нанасяне на съкрушителен удар заради тежкия живот, под европейско робство.