Кървавата вендета в Нови Искър – планирана, личен мотив и нагнетена мъст зад смъртоносните изстрели

Посланието на убиеца е: "Кръст за цялата фамилия, този дом е зачеркнат за живот"

Масовото убийство в Нови Искър не е извършено в момент на емоционален пристъп, а е добре обмислено и планирано. Подбран е изключително подходящ момент, който носи черти и на ритуалност. Най-вероятно смъртоносните изстрели са проехтели паралелно със започващата новогодишна заря от фойерверки и пиратки – между 24 ч на 31 декември и 0,30 ч. на 1 януари. В такъв момент на еуфория от настъпващата Нова година много трудно могат да се различат и доловят истинските гърмежи от пистолет от атрактивния пукот на цветните бомбички. Това разкриха пред Faktor.bg криманилисти, пожелали анонимност, но добре запознати с кървавата драма. В къщата са изстреляни  поне над 20 куршума, а при всяка друга обикновена нощ канонадата от изстрели щеше да бъде чута и да стресне жителите на малкото селище.

Въпреки оскъдната, противоречива и несистематизирана информация, която МВР и прокуратурата подават към гражданите, убиецът вероятно не е бил непознат за семейството, а напълно възможно е да дори да е седял на семейната маса в празничната вечер. Няма следи от взлом и насилствено проникване в къщата, казват запознати.

Гордиевият възел е майката – 44-годишната Кети Кюхова, която е открита мъртва часове по-късно в близката гора, заедно със семейния джип. Тя и движението й във фаталната нощ може да се окажат ключа към загадката. Съдебно-медицинските експертизи трябва да докажат дали Кети или близките й са разстреляни първи. Работи се по версия, че майката е станала свидетел на петорния разстрел, а след това насилствено е набутана в джипа и откарана в гората. Малка е вероятността да е убита заедно с останалите членове от семейството в къщата на ужасите, а след това трупът и да е преместен в гората за заблуда и печелене на време от екзекутора. Възможно е и Кети да е първата жертва, предполагат криминалисти.

Психолози, работещи по кървавия инцидент, опитват да разчетат

знаците, оставени от убиеца

Изборът на точно определено, дори сакрално време в края на годината показва, че злодейството е демонстрация, че е посегнато не само на конкретни лица, а на семейството, на дома и то в празничен ден. Знаково е убито  дори и кучето – пазителят на дома. Посланието е – "Кръст за цялата фамилия, този дом е зачеркнат за живот", допускат психолози.

Криминалисти са категорични, че отдавна в България е нямало толкова показен и масов разстрел и никога, дори и при тежки мафиотски вендети не е посягано на цяло семейство и деца. Последният масов разстрел е регистриран на 30 юли 2004 г. Тогава загива един от лидерите на бившата групировка СИК Милчо Бонев (Бай Миле) и още петима души, след стрелба в ресторант "Градина-Славия" на ул. "Коломан" 1 в София.

Криминалисти са склонни да приемат, че в конкретния случай е възможно да не става дума за поръчител и килър, а за едно лице, което е натискало безжалостно спусъка и което има пряка  връзка с фамилията. Трудно се подсигурява килър, който трябва да убие наведнъж 6 човека, казва експерти. Екзотична, но малко правдоподобна изглежда и версията за

руски наемник

На фона на наркотици и контрабанда с петролни продукти руската следа звучи интригуващо, но вероятно мотивът на този етап и при събраните доказателства изглежда различен. Различен е дори и от неслучайно изпусната от МВР и държавното обвинение версия, че главата на семейството Неделчо Юнаков е имал няколко фирми и вероятно се е занимавал с пране на ДДС и данъчни измами. Ако е бил длъжник на пари, или е нанесъл финансови щети на контрагент, рядко се пристъпва към убийство. Всеки ужилен държи длъжникът му е да е жив и здрав, за да може да си прибере парите. Известни са десетки случаи, когато кредитори и мутри дори пазят зорко длъжниците си, за да гарантират взиманията си.

Психолози, работещи по кървавата драма допускат, че е възможно да се касае за

тежко  отмъщение, на лична основа

Голяма мъст и злост са тегнели в душата на убиеца, трупани са вероятно с месеци и години. Такова бреме - да разстреляш хладнокръвно пет човека на място, а в последствие или преди това още един, е страшно изпитание дори и за тренирани и подготвени хора. Към такива крайни и зловещи действия се стига, когато човек е докаран до абсолютно отчаяние и вижда, че животът му е свършил или загубил реален смисъл. Причината -  когато някой те е наранил лично и жестоко. Вероятно става дума за крайна фаза на отровното чувство на завист, злоба, обида и отмъстителност, породени от преживяна собствената слабост, травма, унижение и потайност, изчаквайки да му дойде времето за съкрушителен удар.

Тепърва различните експертизи, събраните доказателства и свидетелски показания ще покажат дали става дума за лична драма, или за строго индивидуална и рядко проявяваща се патология.

На разследването на този етап продължава да виси съмнението, че в първите часове след откриването на труповете е действано непрофесионално, унищожени са важни следи, проспани са доказателства, като предполагаемо тефтерче на една от жертвите, открито от бдителни репортери.