Горката България - финансовото огледало на прехода и амнезията на БСП

С войнстващ популизъм червената номенклатура се опитва да извлече обществено одобрение

Честна социалистическа

Честна социалистическа

Майя Любомирска

Популизмът и безочието на БСП премина всички граници. Взела по партийному „на въоръжение" древната максима, че нападението е най-добрата отбрана, лидерът на БСП Корнелия Нинова гордо се изрепчи с искането  спецпрокуратурата да обяви кои политици са финансирани от КТБ. Това се случи часове, след като беше внесен обвинителният акт по 

кражбата на века - фалита на КТБ

Нещо повече Нинова дори каза,  че „КТБ е огледало на целия преход". Тя поиска „да бъде сложен край не само на модела на КТБ, но и на модела и политиката на прехода". И че всичко това било на гърба на народа.
Горката България, след като социалистите заплакаха за съдбините й Крокодилските сълзи обаче не могат да скрият историческите истини, които са документирани. И ако избирателна амнезия е обхванала ръководството на червените, ще им припомним някои далечни и близки истини. Истините за разграбване на България и българския народ. И тогава нека да чуем отговорът: КОЙ създаде и КОЙ поддържаше модела на прехода.
Няма да се връщаме чак в 80-те години на миналия век и да припомняме как бяха източени държавните авоари чрез създаването на външно търговските дружества и кои синове на активни борци против капитализма станаха най-големите капиталисти. Няма да питаме Нинова за червените куфарчета и червените мобифони. Ще освежим паметта й обаче за фалита на банковата система през 1996 г., когато спестяванията на стотици хиляди изгоряха във фалиралите банки, които бяха усвоили 4 милиарда. От излезлите от архивите на Държавна сигурност досиета, става ясно, че

9-те фалирали банки са били ръководени от 27 сътрудници и агенти на  ДС

и Разузнавателното управление на Генералния щаб. Същите са длъжници само на ДСК със 17,6 милиарда лева без лихвите.
Решение №2-358 от 18 юни 2014 г на Комисията по досиетата показва, че от 31 сътрудници, кредитни длъжници към ДСК, 27 са свързани в 9 фалирали банки, а останалите са представители на отделни фирми.
Банкерите от Държавна сигурност са небезизвестните БСП активисти и след това шефове на Първа частна банка Валентин Моллов, Венцислав Йосифов, шефовете на Търговска банка „Славяни" Георги Агафонов и Захари Захариев. Корнелия Нинова да не би да забрави, че повечето от тях са членове и активисти на БСП . Важно е да се знае, че по това време шеф на ДСК е Асен Друмев също агент на ДС.
Ето и част от списъка на длъжниците – шефове на фалирали банки и агенти на ДС:

Бизнесбанк – 6 млрд. и 132 млн. лв. дългове към ДСК:
– Христо Цветков Ночев.
Първа частна банка – 3 млрд. и 980 млн. лв. дългове към ДСК:
– Валентин Георгиев Моллов;
– Венцислав Йорданов Йосифов;
– Христо Тодоров Маринов.
Търговска банка „Славяни" – 2 млрд. и 181 млн. лв.:
– Георги Симеонов Агафонов;
– Захари Михайлов Захариев;
– Мирчо Минков Пейковски;
– Петко Недков Колев;
– Христо Панчев Смоленов.
Добруджанска търговска банка – 1 млрд. и 150 млн. лв.:
– Андрей Бориславов Тодоров;
– Атанас Жеков Тилев;
– Лъчезар Росенов Георгиев;
– Чавдар Радев Славов.
„ТС Банк" – 1 млрд. и 500 млн. лв.:
– Пламен Иванов Грозданов (дипломат, бивш посланик в Москва).
„Агробизнесбанк" – 886 млн. лв.:
– Гинко Панайотов Ализотов;
– Ивайло Димитров Мутафчиев (един от собствениците на Първа инвестиционна банка днес);
– Петър Нейчев Нейчев;
– Спас Георгиев Василев;
– Христо Александров Александров.
Търговска банка „Елит" – 819 млн. лв.:
– Георги Тодоров Аврамов.
Балканска универсална банка – 554 млн. лв.:
– Антон Василев Медникаров;
– Владимир Марков Кърпачев;
– Росен Райнов Керемидчиев.
Българска земеделска промишлена банка – 465 млн. лв.:
– Николай Иванов Коджейков;
– Радко Игнатов Тодоров;
– Чавдар Пенчев Спасов.
Ето това е моделът, от който иска да се разграничи Корнелия Нинова, така че 

БСП да се опита да замета следите

Само че, ако на „Позитано" искат да ни накарат да си мислим, че страдат от амнезия, ще останат с напразни надежди. Преходът и разграбването на държавата е тяхната непростима обществена вина, за която и не се надяваме да поискат извинение.
Колкото да смешният плач да се разкрият имената на политици, журналисти и други, облажили се от КТБ, за които бодро апелира Нинова, нека се разкрият. Прозрачността е еманацията на демокрацията. И тези имена със сигурност ще бъдат разкрити. Като си спомним обаче  ЦУМгейт, едва ли ще се изненадаме, но пък, знае ли човек. Разбира се, лидерът на БСП се застрахова, че ако имало техен човек, щели да мислят в партията. Това също е ясно – партията открай време веднага бърза да се „разграничи" от лошите другари.
Питаме се обаче, дали така ще мислят на „Позитано", както са мислили и по време на втория консултативен съвет при президента на 29 юни 2014 г., когато хвърлиха на вълците КТБ.

За да разсеем амнезията, взела епидемични размери в БСП

ще припомним, че на този съвет, на който не известно защо отсъства тогавашният ръководител на БСП Сергей Станишев и червените са представени от Румен Гечев, Михаил Миков, Атанас Мерджанов и избраният от БСП и ДПС премиер Пламен Орешарски, са обсъждани два варианта.
Единият предвижда, както писа за Faktor.bg екс финансовият министър Муравей Радев , минава  „през промяна на действащото законодателство с цел намеса на държавата, разделяне на активите на добри и лоши, финансово подпомагане от правителството – ликвидна, а при нужда и капиталова подкрепа и постепенно стабилизиране и оздравяване на банката. При този вариант, всякакви разговори за изплащане на депозити независимо дали под или над гарантирания по закон максимум от 100 хил. евро са излишни, защото принудително изплащане на депозити има само при обявяване на банката в несъстоятелност /фалит/"
Вторият, е фалит на КТБ и понасяне на всички последици, които ни тежат и до ден днешен. Заради несъгласието на БСП на този консултативен съвет не се постига консенсус и КТБ е фалирана. Тогава Атанас Мерджанов директно си го казва : не на нов закон, изплащане на гарантираните депозити /т.е. фалит/ и след това, когато се получи пълната информация за картината – да се мисли какви действия да се предприемат.
Така действат „защитниците" на народните интереси. Но днес БСП мълчат, защо тогава са взели тази позиция или просто са били мотивирани, възможно е и по финикийски да играят удобната за ментора си Цветан Василев игра.
 Анализаторите тепърва ще изясняват кой е имал полза от фалита. Едно е ясно обаче: опитите за войнстващ популизъм, с който червената номенклатура се опитва да извлече обществено одобрение, ще увиснат, както се казва на хашлашки език, като прани гащи. Гащи, на които ще продължат да се виждат петната. Родилните петна на една преименувала се, но непроменена партия.