ДС с „парламентарна група“ в новото Народно събрание

За близо три десетилетия демокрация нито една политическа сила не позволи на репресираните от комунистическия режим да упражняват законодателната власт

Майя Любомирска

 Петата колона на уж бившата Държавна сигурност вече е строена и от днес може да започне да действа. И този път репресивният апарат на комунистическия режим си осигури свои хора във всички парламентарно представени партии. Нещо повече – те дори могат да сформират своя ДС парламентарна група, защото са повече от 10 души. Но както се знае, ДС тактически разполага уж „ бившите" си служители, за да може да дърпа конците както в управлението, така и в опозицията.

Голям срам е, че шумно рекламираните нови лица в БСП се оглавяват от стари ченгета като Тома Томов- агент ТОДОРОВ, Славчо Велков – агент ПЕЕВ, и Димитър Стоянов.

Агент ТОДОРОВ на Първо главно управление на ДС  е  и доайенът в  новия парламент

На когото се пада и честта да открие работата на новото Народно събрание. Още повече, че Тома Томов има и семейна биография в ДС, чрез своя баща Никола Томов, шеф към най-големият концентрационен лагер по времето на комунизма „Слънчев ден". Този факт не може да не сложи отпечатък още от първия работен ден на народните избраници. Просто защото историята не помни служители  или деца на СС-офицери например да са гласували законите на Федералната република след 1945 година. Ние обаче пишем нови и непознати за свободния свят страници на демократичното управление. И сме толкова големи „демократи", че за 27 години нито една политическа сила не направи нужното, за да влязат в парламента не 11 ченгета, какъвто е случаят сега , а дори половината от тази бройка репресирани. Ако греша, нека някой ме поправи, но аз не си спомням в парламента ни след 10 ноември 1989 г. репресирани или техните деца да са получили възможността на законодателна инициатива. Тази е жалката реалност с днешна дата.

А иначе – без да е изненада, БСП се класира отново на първо място по разкрити ченгета – 7, в новия парламент: Тома Томов - агент „ТОДОРОВ" на Първо главно управление на ДС; Димитър Стоянов – щатен служител на Окръжно управление на МВР-ДС Бургас; Славчо Велков – агент „ПЕЕВ" на Трето управление на ДС; Дечко Бояджиев –съдържател на явочна квартира „ОРБИТА" на ДС Разград; Таско Ерменков –щатен служител на РУ на Генералния щаб на БНА; Румен Генчев – агент „ЕКОНОМОВ" на Първо главно управление на ДС.

Новата партия на честните капиталисти, както се рекламираше формированието на Марешки Воля също не е изоставила откъм борци на тихия десарски фронт. Досега неизвестният в политическите среди  Слави Нецов лъсна като съдържател на явочна квартира „ЛАДА" на ДС Враца, а след това и на ДС в гр. Бяла.

Групата на Обединените патриоти се представя с познатите вече политици с досиета Красимир Каракачанов - агент „ИВАН" на Шесто управление на ДС и Станислав Станилов  – агент „СВЕТЛИН" на Второ главно управление на ДС.

ДПС остана само с един агент „ВЕРГИЛ" – Рамадан Аталай. 

А ГЕРБ се обзаведе с агент „НИКОЛАЙ" на Шесто управление на ДС Георги Марков. В зората на демокрацията той бе депутат и от СДС.

Разбира се, прави и са тези, които казват, че все пак

ченгетата от Държавна сигурност в този парламент са едва 5%

 и това е твърде нисък  процент, който ще се разтвори в общата маса на депутатите. Дали обаче това е така? И дали при гласуването на важни закони, тъкмо тези гласове няма да наклонят везните в определена посока. Отговорът ще го видим скоро, затова нека не прогнозираме.

Анализът обаче на обстановката съвсем не е розов. В Турция беше обявено, че референдумът е гласуван с мнозинство и Ердоган е на прага на официалната еднолична власт. Връщането на смъртното наказание там, както и създаването на нова каста на привилегировани деца на близките на властта предстоят до дни. Става дума за това, че десетките хиляди арестувани като превратаджии противници на президента вече не знаят дали няма да бъдат избити „законно" с връщането на смъртното наказание. А гласуваното в референдума предложение за депутати на 18 години открива възможността децата на управляващия елит да не ходят в казармата, която е задължителна в Турция, а да станат професионална политическа каста. Тези факти, както и засилената негативна риторика на Ердоган към Европейския съюз е голямо предстоящо изпитание пред българските политици. И сега, нека на този фон си припомним

каква беше доктрината на Държавна сигурност към Турция и кой инициира Възродителния процес

и трябва ли да имаме притеснения, че днес агенти от ДС ще вземат и външнополитически решения за България.

От друга страна, проблемите с газта и руската страна също ще бъдат сериозно изпитание пред бъдещия парламент. А както знаем, влиянието на Русия може да бъде провеждано през няколко политически формации, но и през политиците с досиета. Били сме вече свидетели на това.

Не са за подценяване и такива вътрешнополитически проблеми като изучаването на престъпленията на комунизма, които толкова години останаха извън дневния ред.

В полза на чии интереси ще работят депутатите с досиета предстои да видим. А това просто означава, че пак ни предстои да живеем в интересни времена.