CNN: Руската мафия, свързана с Кремъл изпрала милиони чрез програма за химическо оръжие

В центъра на заверата – сириец с руско гражданство, помагал за сенчестите операции на Башар Асад

Откритите в Сирия химически оръжия, произведени с пари на мафията

Откритите в Сирия химически оръжия, произведени с пари на мафията

Инвестиционната група Quartell Trading, която, по данни на САЩ, се управлява от руската мафия и е свързана с правителството на Русия, е превела най-малко 900 хиляди долара по сметката на компания собственост на бизнесмен, свързан с програмата по разработване на химическо оръжие в Сирия. Това съобщава CNN в свое разследване като се позовава на документи, с които медията разполага.
Според документи от 2007 и 2008 години, инвестиционната група Quartell Trading е съгласувала превода на над 3 милиона долара на сметката на Balec Trading Ventures, официално — за покупката на скъпоструващи мебели.
И двете компании са регистрирани 

в офшорната зона на Виржинските острови

Balec Trading Ventures Ltd. е собственост на Иса ал-Зейди, сириец с руско гражданство, който през есента на 2014 година попадна в санкционния списък съставен от  Министерството на финансите на САЩ. 
Според информацията на американските власти Иса ал-Зейди, действайки чрез кипърски фирми, е помагал за провеждането на сенчести операции на сирийския президент Башар Асад. 

Ал Зейди е участвал в отпечатването на голяма партида сирийски реали (паричната единица на Сирия) в руската държавна фирма „Гознак“.
Ал-Зейди също така е и директор на две компании (Enterprises Ltd. и Fruminenti Investments Ltd.), които през 2014 година попадат под санкции заради това, че са водили съвместна дейност с Центъра за научи изследвания в Сирия (SSRC). 
Този център, според американските спецслужби, отговаря за разработката и производството на химическо оръжие, в частност зарин.
По данни на Министерството на правосъдието на САЩ, компанията Quartell Trading Ltd. е използвана за 

изпирането на милиони долари на руската мафия

 и имащи непосредствено отношение към Кремъл.
Quartell Trading  е една от фирмите, чрез които преди десетилетие бяха препрани огромни суми откраднати от хазната чрез фиктивни операции от така наречената „група на Клюев“.
Според информация от американскотхо разузнаване през 2007 година „групата на Клюев“ встъпва в престъпен сговор с цел да бъдат присвоени три дъщерни компании, свързани с най-големия хедж-фонд в Русия.
Групата успява да предизвика многомилионни загуби за компаниите, които впоследствие са взети под контрол.  Това позволява на участниците в „групата на Клюев“ да подадат заявка за връщане на данъци в размер на 230 милиона долара. Изплащането им е направено в рамките на един ден, в навечерието на католическото Рождество през 2007 година.
Значителна част от сумата е разсъсредоточена и замразена в банкови сметки по целия свят. 
"Сергей Магнитски е открил повече отколкото самият той е предполагал и повече, отколкото знаем и ние, даже след приемането на закона „Магнитски“, коментира пред CNN Даниел Фрид, бившият координатор на САЩ по политиката на санкциите.
Още едно дело, свързано с групата на „Клюев“ се води в Швейцария, където следователите основават обвинението на доказателства, предоставени от руския финансист Александър Перепиличин. 
Той е признал, че е бил

 основният „перач“ на парите на групировката 

Перепеличин почина през 2012 година при странни обстоятелства, обявени като „спиране на сърцето по време на сутрешен крос“.
Quartell фигурира и в така нареченото "Дело Магнитски". През 2012 година медиите съобщиха, че част от „изтичащите“ от руската хазна средства след това са се оказвали в Молдова на сметките на фиктивни компании, които са работили само, за да приемат парите от Русия и след това са ги препращали на сметки в офшорни зони в различни части на света.
Една от тези компании е британската Nomirex. През 2008 година тя превежда 1,9 милиона евро на сметката на Quartell Trading Ltd. в швейцарска банка. След това парите транзитно са препратени чрез друга офшорна компания на сметката на кипърската компания Arivust Holdings Ltd., чийто собственик е Владлен Степанов, съпруг на бившата шефка на данъчната служба на Москва Олга Степанова.
По данни на Конгреса и Министерството на правосъдието на САЩ руската криминална група, наричана „групата на Клюев“, се състои от бивши и действащи служители на Министерството на вътрешните работи на Русия, две данъчни институции и Федералната служба за сигурност, бившото КГБ.

Превод:Faktor.bg