Чака се тежката дума на ДАНС – унищожавани ли са документи на „Дондуков“2 заради Иво Христов?

От администрацията на Румен Радев отказват да обяснят, защо шефът на кабинета му няма допуск до тайните на държавата

Иво Христов

Преди дни прокуратурата обяви, че Иво Христов,  шеф на кабинета на държавния глава, не е нарушил закона за класифицирана информация. На пръв поглед адептите на националната ни сигурност могат да си отдъхнат, но това усещане е твърде илюзорно. Горчивият привкус от усещането, че държавната администрация на „Дондуков“2 работи по някакви свои и нерегламентирани правила остава.

Всъщност скандалът тръгна още през лятото, когато стана ясно, че Христов нито е искал, нито е получавал достъп до класифицирана информация от ДКСИ, тоест до строго секретните тайни на държавата. В разгара на скандала с шведските самолети „Грипен“ пък стана ясно, че секретна шифрограма от посланика ни във Вашингтон е била адресирана на първо място до Иво Христов. В нея се говори именно за нов боен самолет, който армията ни трябва да придобие. Така лъсна съмнението, че шефът на кабинета на президента най-вероятно е чел въпросният таен документ, а съвсем не е изключено да е запознат и с много други секретни материали, въпреки че

няма право

Цялата афера бе осветена и извадена пред обществото от бившият депутат Антон Тодоров. Именно американската шифрограма стана повод за проверка от страната на прокуратурата и ДАНС, но и до прецедента агенти да ровят в президентството.
Въпреки становището на Софийска градска прокуратура, съмненията, че е имало пробив в националната сигурност остават.

Първо никъде в сигнала на Антон Тодоров няма твърдения, че Иво Христов е нарушил Закона за класифицираната информация. Това може да се види от текста на самия сигнал. А прессъобщението на СГП в този смисъл внушава несъществуващи положения.

Второ, продължава проверката на ДАНС, която е много по-задълбочена и всеобхватна от проверката на магистратите от СГС, защото се проучва цялата кореспонденция с МВнР по казуса, първичните документи, както и специфични детайли, от които могат да се направят заключения

дали в президентството са унищожавани документи,

свързани с тази шифрограма. 

Трето, началникът на кабинета на Румен Радев продължава да няма все още допуск до класифицирана информация. Това налага за пореден път да се поиска отговор на въпроса – как той изпълнява задълженията си, визирани в чл. 13, ал.1,2 и 3 от Правилата за работа на администрацията на президента. Как например Иво Христов се запознава с разстановката на НСО при всяка среща на президента /на когото той трябва да подготвя срещите/, след като няма подобен допуск. Обществото има правото да знае още дали е вярна информацията, че главният секретар на президентството Стоянов е издал вътрешноведомствена заповед, в която изрично е посочено, че началникът на кабинета трябва да има достъп до класифицирана информация. И ако е така, то Иво Христов определено не изпълва изискването на тази заповед.

Не трябва да се пропуска и фактът, че разкритията на Антон Тодоров започнаха преди четири месеца, а това е достатъчен период да се заметат следи в администрацията на Румен Радев, дори и да се фалшифицират документи, въпреки уверенията на главния секретар, че от години работи със секретни материали и не би допуснал теч в системата.
До дни се очаква и резултатът от  проверката на ДАНС, но независимо от нея подозренията към екипа на Румен Радев остават, защото той отказва да реши основния проблем – Иво Христов да поиска допуск до секретна информация или да обясни мотивите си, защо отказва да работи по правилата на администрацията.