​„Мултигруп“ – империята на "държавата" Държавна сигурност

Илия Павлов докара Симеон Сакскобурготски и финансира правителството на НДСВ и ДПС

Райдовски: Основната задача на Митко Гестапото е била да корумпира и вербува политици и държавни служители за бизнеса

Истината за прехода лъсна по бели гащи

Васил Василев

Пъзелът за провала на прехода все повече започва да се подрежда и лъсва натрапчиво истината, защо България все е на дъното в Европа след падането на Берлинската стена и разпада на СССР. Последните разкрития на Комисията по досиетата от тази седмица потвърдиха зловещата истина, която се подозира от години, че целият преход е режисиран и всичко се е развивало по сценарий. Такава е и съдбата на новия български капитализъм, а комунистическата Държавна сигурност е имала водеща роля за прохождащите предприемачи и назначаването на новите капиталисти на България. В това може да се убеди всеки, ако се проследи генезисът и възходът дори и на най-голямата корпорация на прехода – „Мултигруп“, на Илия Павлов.

Докато босът беше жив, компанията му качваше и сваляше правителства, пускайки пипалата на октопода си до върховете на държавата, до най-силните на деня, трупайки лакомо огромни пари от всичко, от което е възможно да се направят, без оглед на чест, морал и правила. Илия Павлов успя ловко да съчетае беззаконие и безвластие с невероятния усет да корумпира всичко по пътя си, и да налага тотален монопол в бизнеса, политиката, в държавата и продажния й елит. Ролята на ДС обаче е била неслучайна и определяща, затова днес ясно можем да кажем, че „Мултигруп“ е била империя на "държавата" Държавна сигурност. Самият Илия Павлов е бил плътно обкръжен от офицери и доносници на службите. Тази седмица стана ясно, че включително и втората му съпруга Дарин Павлова, и баща му Павел Найденов са били подвластни на Шесто на ДС. Те не са агенти, а съдържатели на явочни квартири. На жена му псевдонима на квартирата е бил „Антена“, а на баща му – „Славяни“. Реално са предоставяли на ДС свои помещения за провеждане на срещи, разговори и други мероприятия. Разследващият журналист Христо Христов е категоричен, че това са хора изключително верни на властта, а разликата от доносника е само в профила им.

За Дарина и Павел Павлови са запазени само регистрационните им картони. Досиетата им са прочистени и затова днес не може да се каже какво се е вършело в тези квартири, кои са ги посещавали. Но е безспорно, че явочниците са били част от репресивния апарат на ДС.

Павел Найденов сега се прави на изненадан и 

ударен с мокър парцал

Категорично отрича пред Нова ТВ да е имал съпричастност към ДС. „Няма такова нещо, не знам от къде идва псевдонимът, не вярвам и за Дарина, не сме говорили с нея по такива въпроси. Може да са говорили с нея и тя с усмивка да се е съгласила“, казва наивно бащата на убития бос.

Любопитна подробност от разкритите за Дарина Павлова документи е, че офицерът, който я вербувал за явочник, е Георги Петков. Той е близък приятел на Зъбчето, както е известен в борческите среди Илия Павлов и още по-любопитно е, че става негов съдружник в първата му фирма „Мултиарт“. Връзките на ДС с „Мултигруп“ са направо поразяващи, там всички са навързани като свински черва по десарска линия. Тъстът на Илия Павлов е небезизвестният ген. Чергеланов, дългогодишен шеф на Трето управление на ДС. Четиримата вицепрезиденти на групировката са също тясно свързани с репресивния комунистически апарат. Естествено най-впечатляващо е присъствието на Димитър Иванов, популярен като Гестапото. Именно той е последният шеф на Шести отдел на Шесто управление на ДС, а в „Мултигруп“ стига до първи вицепрезидент. Другите заместници на Павлов, агенти на ДС, са проф. Стоян Денчев, напусналия „Подкрепа“ синдикалист Радослав Ненов и Недялка Сандалска, която все още е съпричастна към остатъците от групировката. Във фирмите на Павлов присъстват още като съдружници 7 офицери от ДС, а публична тайна в бизнес средите е, че Зъбчето целенасочено взима на работа пенсионирани и напуснали хора от службите, с разностранни връзки и оперативен опит, контролиращи цели сектори в икономиката и обществения живот.

Агент на ДС е и най-близкият политически партньор на Илия Павлов – Сава – Ахмед Доган. Наскоро Павел Найденов в интервю пред столичен сайт твърди, че създателят на ВИС и СИК е легендарният ген. от ДС Любен Гоцев, но мълчи за обвързаностите на империята на сина му с ДС. Всъщност и в корпорацията ролята на Димитър Иванов, който сега е шеф на управителния съвет на Библиотекарския университет, е била да вербува, но за икономическите интереси на „Мултигурпуп“.

Бившият разузнавач и шеф на пресцентъра на правителството на Жан Виденов Красимир Райдовски е категоричен пред Faktor.bg, че на лична среднощна среща преди години, в присъствието на Димитър Иванов, Илия Павлов директно му е казал: „На Митко основната задача е 

да корумпира служители и политици

и затова Мулти има силни позиции във всички свери на държавата, а бизнесът ни се развива възходящо“.

Всъщност желязната връзка с ДС е обяснението как от нискоразряден служител на „Балкантурист“ бай Павел е израснал до голям бизнесмен, а никому неизвестната девойка от Казанлък Дарина - се превръща във важна светска дама. Изключително перверзен е и фактът, че Гестапото е знаел много добре какви са жената и бащата на шефа му, и какви поръчки са изпълнявали. Можел и примерно да им изчисти досиетата, а може и да ги е убеждавал, че го е направил, но сега лъсват други истини. Лицемерието и задкулисните игри в Мулти са просто поразяващи. Любопитно е дали самият Илия Павлов е знаел, че любимата му Дарина е явочник, но и дали съдружникът му Георги Петков и вицепрезидентът му Димитър Иванов са споделяли с боса си малките и мръсни десарски тайнички. Истината никога няма да бъде разбрана, а след разстрела на Илия Павлов, въпросителните остават. Едно обаче е ясно, че и Димитър Иванов, и Любен Гоцев, и Бригадир Аспарухов, и много други важни фактори в държавата, отговарящи за сигурността й, са знаели на какви хора се поверява частният бизнес и се превръщат в незаобиколими фактори.

„В България имаше престъпна групировка, която беше протекция на подобна структура в Русия - „Норбикс”. У нас тя се казваше „Мултигруп”, с представително лице Илия Павлов. Това доказва приемствеността при разграбването на държавната собственост и прехвърлянето на парите на държавата към фирми, които са близки до репресивната система по времето на БКП. Хората трябва да си припомнят кога започна възходът на „Мултигруп” – по времето на бившия премиер Любен Беров, който също е агент на Държавна сигурност, а правителството му бе с мандата на ДПС. Точно това правителство служебният премиер Ренета Инджова нарече  мафията и „Мултигруп“. Т.е., ние не може да говорим за редица от случайни събития, а за добре разработена схема, в която се вижда кои са 

основните кукловоди – Димитър Иванов и Стоян Денчев,

които в момента са отново силни на деня хора и управляват Университета по библиотекарство. Техният ръководител пък е Ахмед Доган”, подрежда пъзела пред Faktor.bg депутатът и бивш председател на Комисията по досиетата Методи Андреев.

Според него няма съмнение, че става въпрос за една система, която заграбва държавна собственост, за да я трансформира в частна чрез източване на предприятия.

„Мултигруп” стартира своята дейност именно по този начин. Илия Павлов е бил тотално обкръжен от хора от службите. Самият той може също да е бил агент на ДС, но това няма как да се докаже, тъй като комисията няма право да осветлява покойници. Но коментирайки тази тема трябва да си спомним за управлението на НДСВ и ДПС, което беше финансирано от „Мултигруп”, а Царят реално бе върнат в България от Илия Павлов“ подчерта Андреев.

Той припомни, че Илия Павлов лично присъства на клетвата на Симеон Сакскобургготски през 2001 г. като премиер в Народното събрание. По думите му това доказва, че управлението на НДСВ и ДПС е дошло с финансовата подкрепа и волята на фирма, свързана с Държавна сигурност. Българите не са забравили и че вечерта след разстрела на Илия Павлов лично премиерът Сакскобурготски чете съболезнование по БНТ, което се прави обикновено при смърт на държавници и видни политици, а не на мафиотски босове.

„Неслучайно Сакскобургготски има сантимент към хора от бившата ДС, като Бриго Аспарухов, Атанас Тилев, ген. Любен Гоцев и Стоян Денчев. Няма да забравя един свой разговор с Димитър Иванов, когато го попитах колко са агентите в правителството на НДСВ и ДПС. Аз тогава знаех за шестима. Той се усмихна и ми отговори, че ченгетата са били най-верните хора на Царя. Засега все още не е доказана пряка документална връзка на Симеон с ДС, но около него има много косвени податки. Самият Симеон е бил контролиран и е знаел за това от ДС и 

не трябва да се смята за жертва на системата, 

тъй като е бил пределно наясно, кои са хората от обкръжението му и с кога са били свързани. Той най-вероятно доброволно е приел да сътрудничи на нашите или съветските служби”, допуска бившият председател на Комисията по досиетата.

Дори и за медийното обслужване на Мулти и за пиара на боса, а по-късно и на семейството му се грижат журналисти зависими от ДС. Неофициално се знае, че във всички големи медии е имало екипи, които са на заплата и в корпорацията, и защитава интересите й. Именно Павлов развива идеята, че не му трябва лична медия и той, въпреки огромния ресурс, не направи такава, след като плащаше и имаше присъствие във всички медии. За това и днес бай Павел – баща му, е непрекъснат гост по телевизии и вестници. Изказва се „компетентно“ по всички въпроси и дава напоителни рецепти за работа, без да има и елементарни познания за това. Но човекът просто има пари, а в България това значи всичко, дори и повече, отколкото да имаш чисто минало – единственото, което ДС не успя да осигури на своите храненици.