АПИ сезира ДАНС заради фалшиви новини за тол системата

От АПИ са категорични, че офертите за обявената обществена поръчка все още се оценяват

Агенция "Пътна инфраструктура" сезира ДАНС заради разпространени фалшиви документи, че е избран изпълнител на обществената поръчка за тол системата.

След едногодишния саботаж на внедряването на новите пътни такси чрез обжалвания на процедурата, търгът стана обект и на фалшива новина или хакерска атака – все още не е ясно, пише КлубZ. Вчера до определени медии е разпратен документ с фалшив подпис и печат, в който се съобщава, че спечелилият кандидат е австрийската фирма „Капш Трафик Солюшънс“ - един от действителните участници в процедурата. 

От АПИ категорично опровергаха информацията и заявиха, че офертите още се оценяват. 

Освен нея документация за търга подадоха още три консорциума, а две фирми се явиха самостоятелно. Едната е чешката "Толлнет", която разработва продукти и решения в областта на пътните такси, както и за доставка на електроенергия и природен газ. Самостоятелен играч е и българската "Сиела Норма", която е собственост на Веселин Тодоров и се занимава с разработване на правно-информационни системи. 

"Телетол", който също заяви участие, обединява контролираната от Спас Русев БТК, софтуерната компания "Нованор" и фирмата за GPS услуги "Иком", чиито акции през март са прехвърлени на "Вайасат телематикс".

Във второто обединение "БГ път" влизат българската фирма "Контракс" и унгарската "Ай Сел глобъл солюшънс". 

Консорциумът "Тол България" е представен изцяло от български участници: "Телелинк" на Любомир Минчев, "Сирма груп" и "Сиенсис".

Австрийската група „Капш“, която е от големите имена в областта на технологичните решения за интелигентни транспортни системи, се явява като обединение "Капш Трафик солюшънс", в които влизат българското, полското, италианското и испанското подразделение на компанията.