Първият документален филм за "Щази" след промените гостува в София

Германската режисьорка Тамара Трампе представя свои филми в "Гьоте институт"

Първият документален филм за "Щази", направен след падането на Берлинската стена, една лична история от Втората световна война и ода за Берлин ще бъдат показани в минипанорама на германската режисьорка Тамара Трампе, която гостува тази седмица в "Гьоте институт".

Всяка вечер от 10 до 13 април зрителите ще могат да гледат по един неин филм и да го обсъдят с Трампе в дискусия, модерирана от българския журналист Диана Иванова. Входът за всички прожекции е свободен.

Трампе има интересна съдба. Родена е на фронта в Русия по време на Втората световна война, където майка й е медицинска сестра, а баща й - неизвестен руски войник. Отрасва там и при баба си в Украйна, а след войната се мести с майка си и новият й съпруг в ГДР. Семейството й дълбоко вярва в Йозеф Сталин.

Тези теми бележат и дълбоко личните й филми, които са събития сред немското кинообщество. Панорамата ще бъде открита тази вечер с последното произведение на Трампе, филмът "Майка ми, войната и аз" от 2014 г., в който документалистката се връща в Украйна да търси своите корени. Филмът ще бъде показан днес от 18 ч. и в петък от 20 ч. в института.

През 1990 г. Трампе и колегата й Йохан Файнт заснемат дълги разговори с Йохан Гирке - психолог и полковник от "Щази", който сам се идентифицира като човек от службите по време на едно четене на дисиденти след падането на стената и изявява желание да говори.

В "Черната кутия" Трампе и Файнт се опитват да изградят психопортрет на човека, който сам се признава за съучастник на режима. Това е и първият документален филм за немските тайни служби. Той ще бъде показан на 11 април (сряда) от 18 ч. и на 13 април, петък, от 18 ч. Трампе ще присъства на първите три вечери от прожекциите.

В четвъртък пък ще бъде единствената прожекция на поетичния й филм "Приспивни песни", в който режисьорката разпитва берлинчани за музиката на тяхното детство.