Първият български космонавт Георги Иванов е изваден от медикаментозна кома

Предстои да му бъде направен контролен нов скенер, за да се оцени каква ще бъде находката в главния мозък

Предстои да му бъде направен контролен нов скенер, за да се оцени каква ще бъде находката в главния мозък

Първият български космонавт Георги Иванов тази сутрин е бил изваден от медикаментозна кома. Това съобщи "Фокус", позовавайки се на информация от пресцентъра на ВМА. От там уточнили, че Иванов е контактен и е със стабилни показатели. 

Припомняме, че Георги Иванов бе настанен на 22 май, към 05.00 часа, във ВМА. Началникът на Клиника „Интензивно лечение” към болничното заведение доц. Евелина Одисеева обясни пред журналисти, че първият български космонавт има сърдечна патология, която е предпоставка за нарушения в кръвообращението на мозъка. По думите й първите образни изследвания не дават обикновено резултат при тази патология и затова образната диагностика ще бъде повторена. Тя уточни, че когато Иванов бъде изваден от медикаментозния сън, ще му бъде направен контролен нов скенер, за да се оцени каква ще бъде находката в главния мозък. Доц. Одисеева допълни, че първата им диагноза е исхемичен мозъчен инсулт с преходно нарушение на мозъчното кръвообращение, което е било най-вероятно причината и за неговата травма. 

Георги Иванов е първият български космонавт. Роден е в Ловеч на 2 юли 1940 година. На 1 март 1978 г. e избран за космонавт във втората група от програмата „Интеркосмос". На 10 април 1979 г., в 20.34 часа московско време е изстрелян в орбита около Земята космическият кораб „Союз-33“, с международен екипаж, с командир на полета Николай Рукавишников. В Космоса Георги Иванов прекарват 1 ден, 23 часа и 1 минути.