Парламентът даде на Дончев домашно - до март да е готов с доклад за електронно управление

Административната реформа се прави от политиците, не можем да искаме администрацията да реформира себе си, обясни Томислав Дончев

Томислав Дончев

Томислав Дончев

Депутатите приеха предложението на ГЕРБ до 31 март вицепремиерът Томислав Дончев да представи в парламента Доклад за текущото състояние на електронното управление, предаде Агенция „Фокус“. До тогава Дончев ще трябва да внесе и парламента Ежегоден отчет и Годишен план за развитието на информационните ресурси, след като бъдат приети от Министерски съвет. 

Предложението на ПГ на "БСП за България" да се създаде комисия, която да направи преглед нa средствата за електронното управление, беше отхвърлено. От левицата настояха за цялостен анализ на причините за масовото разхищение на средства. 

Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков заяви: „Един от най-големите проблеми на електронното управление са самите администрации“. „Ние като законодатели, за да облекчим гражданите, трябва да видим по какъв начин да накараме самите администрации да направят крачка напред“, обясни той. 

Народният представител от ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски коментира: „Не е проблемът дали от БСП не знаем какво е електронно управление, а че министрите не знаят. Искаме създаване на комисия, за да стане ясно колко пари са изхарчени за електронно управление“, заяви той.  

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че няма как да има електронно управление без виждане и дизайн за цялостната система. За да може всяка инвестиция да отива на мястото си, да изгражда цялата конструкция. 

Той коментира, че електронното управление не може да се сведе до купуването на компютри и принтери и изтъкна, че за първи път има ясна платформа за въвеждането му. 

„Електронното управление не може да се случи естествено и от само себе си. Административната реформа не може да бъде оставена на администрацията. Задачата е на политиците, администрацията не може да реформира сама себе си“, аргументира позицията си вицепремиерът Дончев.