Папа Франциск се ваксинира срещу коронавирус

Папа Франциск е бил ваксиниран срещу коронавирус с препарата, произведен от американската компания Pfizer и нейния германски партньор BioNTech. Това съобщи в сряда аржентинският вестник La Nacion, позовавайки се на източници от Светия престол, предава TACC, цитирана от "Фокус"

Както посочва изданието, папа Франциск е получил първата доза от медикмента, а втората, ще получи след три седмици. Според вестник Il Messaggero 93-годишният почетен папа Бенедикт XVI също възнамерява да се ваксинира.

Във Ватикана информацията за ваксинацията на папата все още не е официално потвърдена. В скорошно интервю 84-годишният понтифик обяви намерението си да бъде ваксиниран, тъй като „моралният дълг на всеки е да защитава здравето и живота на другите“.

По-рано в сряда ръководителят на пресслужбата на Светия престол Матео Бруни обяви, че във Ватикана е започнала кампания за ваксинация. Залата „ Павел VI“ е оборудвана за целта, посочи той.

Ватиканската дирекция по здраве и хигиена съобщи, че 10 000 дози ваксини са поръчани от Pfizer - BioNTech. По време на пандемията във Ватикана бяха установени десетки случаи на инфекция, включително сред швейцарската гвардия. Няколко кардинали също се заразиха.