​Падналата в асансьорна шахта жена остава с опасност за живота

Версията е, че дамата е била предупредена, че асансьорът се ремонтира и не бива да се ползва, но тя се е опитала да влезе

Падналата в асансьорна шахта жена е стабилизирана, но остава с опасност за живота, съобщи БНТ. Причината за инцидента още не е установена.

Най-вероятно ще се обвини без вина виновният, коментира главният секретар на Сдружението на производителите и вносителите на асансьори Илия Златанов. Според него всички асансьори над 30 години са потенциално опасни за живота и здравето на хората.

Версията на техника е, че дамата е била предупредена, че асансьорът е ремонтиран и не бива да се ползва, но тя се е опитала да влезе.

"Има фрапиращо нарушение при въпросния асансьор, няма стъкло на вратата, а ламарина с перфоратори. А общият облик на сградата е, че е без собственик, шахтата трябва да е осветена, ако няма асансьор, за да се види, няма кабинна врата също. Забранено е в цяла Европа да се ползват асансьори без кабинни врати. Ако се обвини техникът, това е грешка, понеже той не е виновен, трябва да се открие собственикът на сградата, а държавата отново не си е свършила работата", заяви Златанов.

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, както и собственикът на сградата - Софийският университет, отказаха да дадат мнение по въпроса.