Първан Симеонов: Президентът позволи на ГЕРБ да го изтласка от централната му роля към крилото

Поведението на Борисов излъчваше, че той е обединителят и че дефакто той е президентът, а не Румен Радев

 Изречението „Остава ви една седмица“ беше нещо, под което могат да се подпишат към онзи момент най-вероятно около 70% от българите. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ политологът Първан Симеонов за навършването на една година от встъпването в длъжност на президента Румен Радев.

„Това беше по-скоро, макар и признак на изпуснати нерви, печалба за президента Радев. Той току-що беше избран точно на тази вълна – вълната „да ги махаме“. Това не беше толкова голям проблем. Проблем за него дойде по-късно, когато се вплете в едно сражение с партията ГЕРБ. Като че ли позволи на партията ГЕРБ да го изтласка от централната му роля към крилото, освобождавайки по този начин центъра за самия Борисов, който в един момент с присъщия си благ тон да се опита да ги помири демонстративно, като по този начин поведението на Борисов излъчваше, че той е обединителят и че дефакто той е президентът, а не Румен Радев“, коментира политологът. Според него Радев е усетил това, че сражавайки се с ГЕРБ, той отваря място за самия Борисов и е решил да се сражава със самия Борисов.

„Да изведе него на тепиха. Радев заложи един момент на конкурентни отношения на променлив ток Борисов-Радев, защото Борисов прекрасно знае, че Радев е най-одобряваната политическа личност в страната. 60% ще кажат, че имат доверие в Радев, а 30%, че нямат. Това е най-високото, а обикновено е обратното. Борисов със сигурност има някаква ревност политическа, да не кажа и лична. Какво прави той с такива хора, от които се бои и от които ревнува? Той се опитва да ги приобщава“, обясни Симеонов. Той уточни, че именно това прави и сега. „Достатъчно е да погледнете част от медийната среда, която е сравнително близка до ПП ГЕРБ и ще видите, че там с едната ръка президентът лекичко се удря по партийна линия, а с другата по борисовска линия лекичко се приобщава. Това ще гледаме, то е игра като по учебник и е много интересна и любопитна за анализ, макар че това, което се съдържа във Вашия въпрос, е да не би това да се превърне от политическа игра на противоборство между самите институции. Това вече не би било добре за страната“, каза още Първан Симеонов.