Отнемат паспорта на каталунския шеф на полицията

Мосос Траперо не се притече на помощ на обградените от протестиращи служители на Националната гражданска гвардия

Мосос Траперо

Мосос Траперо

Испански съд реши, че ръководителят на каталунската полиция Мосос д'Ескуадра Жозеп Луис Траперо няма да бъде арестуван, въпреки искането на прокуратурата той да бъде задържан, докато тече разследването за подстрекателство към размирици, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.


Говорител на съда заяви, че паспортът на Траперо ще бъде отнет и той няма да може да напуска Испания, докато продължава разследването. Освен това ще трябва да се явява пред съдия на всеки две седмици. Каталунският полицейски шеф е заподозрян, но не са му повдигнати обвинения. Той беше разпитан в Мадрид заедно със свой заместник и с председателите на две сепаратистки организации.

Разпитът се отнася до събития, случили се по време на улични протести в Барселона на 20 и 21 септември.

Прокуратурата обвинява Траперо, че през септември не се е притекъл на помощ на служителите на националната Гражданска гвардия, които били обградени в сграда на каталунското правителство от протестиращи привърженици на независимостта.

Протестите в Барселона започнаха, след като на 20 и 21 септември испанската полиция (Гражданската гвардия) обискира офиси и жилища в Каталуния, за да попречи на организирането на референдума за независимост. Задържани бяха повече от 10 души.