Откриха последното липсващо парче на загадъчна картина от Рене Магри

За съществуването на "Омагьосаната поза" се е знаело само от една черно-бяла снимка

Рене Магрит рисува "Човешкото състояние" върху част от „Омагьосана поза“, след като тя му е върната от изложба
Последното липсващо парче от картина на Рене Магрит бе открито под друга творба на белгийския художник в музея му в Брюксел. Находката е била направена с рентгеново сканиране на произведението. 

Четвъртата част от „Омагьосаната поза“ от 1927 г, изобразяваща две жени, облегнали се на колони, била скрита под творбата „Бог не е светец“ от 1935-1936 г. Кралският музей на изящните изкуства в Белгия в сътрудничество с университета в Лиеж разкриха последното парче от „пъзела“, като използваха радиографски проучвания.

„Началото е поставено от Музея за модерно изкуство в Ню Йорк, които правят рентгенова радиография на една от картините на Магрит и откриват първата част от "Омагьосаната поза". После откриват второто и третото парче в Стокхолм и Норич. На нас се случи приятната изненада да открием тук в Брюксел последната част от картината“, споделя проф. Давид Стриве – преподавател по история на изкуството в университета в Лиеж.

„Омагьосаната поза“ е включена в каталога с творби на Магрит, но той я разрязал и използвал платното отново през 1932 г, вероятно за да спести пари.

Първата част от загадъчната картина на художника беше открита под творбата му „Портретът“ през 2013 г в Музея за модерно изкуство в Ню Йорк. Другите две парчета бяха намерени в Стокхолм и Норич. Сега цялата картина е виртуално възстановена в Музея на Магрит в Брюксел – дом на 40 картини на художника сюрреалист.