Отеклите очи

Торбичките под очите искат реакция – бърза, за да се махнат сега и веднага, още преди да потеглите към работа

Отеклите очи не са просто козметичен проблем. Те навеждат околните на нелицеприятни мисли за вас самите – че сте препили, че са ви били, че имате неприятности или просто не сте се прибирали цяла нощ.

С подпухнало лице не може да се явите на всяка работа, особено ако работите с високопоставени партньори и важни клиенти. В най-добрия случай ще решат, че сте си разклатили здравето, което пак не е приятно.

Торбичките под очите искат реакция – бърза, за да се махнат сега и веднага, още преди да потеглите към работа. И бавни, но системни мерки – да премахнете причината, която образува отоците.

И така, сутринта в огледалото виждате нелицеприятни торбички под очите, а имате важна среща? Как да се приведете в ред за няколко минути? 

Бързо премахване на торбички под очите

1. 15 приклякания

Още преди ободряващия душ и преди всичко останало направете 15 приклякания. Разбираемо е, ако не сте активна личност, не спортувате и дори не правите утринна гимнастика, тези 14 клека да ви затруднят. Но проявете упорство и ги направете точно 15.

Действие: Клековете ще активизират дренажната система и ще ускорят кръво- и лимфотока, които все още са в „спящ“ режим след нощния сън. Усилването на кръвообращението стимулира извеждането на излишните течности от тъканите, които всъщност са причина за торбичките.

Впрочем, клековете тонизират и мускулите на краката, но това е друга работа.


2. Контрастен душ

Ето го мястото на сутрешния душ, но този път той е по-особен – редуване на хладка с по-топла вода. Започнете с топлата. Желателно е душът да се прави под силен напор на водата, което допълнително ще раздвижи кръвта.

3. Още 15 приклякания

Повтарянето на серията клекове е задължително, не го пропускайте.

4. Миене на зъби с мимическа гимнастика

За да се отървете екстрено от утринния оток и да приведете външността си към обичайния изглед, преминете към чистенето на зъбите. Но нека този път то е по-дълго и да бъде съчетано с активни мимики на лицето. За по-лесно се мислете за маймуна: кривете се, хилете се, правете смешни муцуни или каквото се сетите.

Действие: Мимиките не са от значение, важното е да се задействат всички мускулчета по лицето и особено тези около очите. Непременно отваряйте широко и стискайте очи, въртете във всички страни, обръщайте нагоре или ги насочвайте в една точка на върха на носа.

Впрочем, мимиките подобряват настроението, но това е друга работа.

5. Обтриване с газирана вода или лед

След зъбите ще наплискате и лицето, вероятно. Но не. Този път обичайното безцелно мокрене няма да свърши работа. Необходимо е лицето добре да се разтърка и разтрие с длани и да се раздвижи по външен механичен път. Ако периодично получавате отоци под очите, винаги дръжте в хладилника бутилка газирана вода. За предпочитане е да бъде силно газирана, поради което ще свършат работа по-скоро изкуствено газираните марки. И я дръжте ледена, за да измиете лицето с нея.

Действие: Мехурчетата газ масажират кожата на микро ниво, минералите и солите от състава на водата я укрепват, студът – активира още един път кръвотоците и прибира подпухналите тъкани.

Ако досега не сте вземали бързи мерки срещу торбичките и нямате под ръка газирана вода, този път може да минете с кубчета лед. Ефикасността не е същата, но е по-добре от нищо.

6. Билкови ледчета

Ако често се борите с отоци под очите, може да обогатите процедурата с билкови кубчета – замразена отвара от билки с дренажна функция.

Рецепта: от вечерта сварете голяма лъжица лечебни растения. Може да е една билка или букет от няколко, няма значение. Подходящи за вашия проблем са лайка, мента, невен, градински чай, липов цвят и т.н. Водата е стандартна доза – 1 чаена чаша. Не варете, оставете под капак, докато сама изстине, и разлейте във формички. Еднократна занимавка, но ще осигури лед за много процедури напред.

Едно обтриване на лицето изисква едно кубче, но го изразходвайте докрай – докато се стопи под топлината, излъчвана от кожата.


Възможни причини за сенки под очите и подпухнали очи

Торбички наричаме оток или по-леко подпухване:

- което в еднаква степен е разпространено от двете страни на лицето;
- което не причинява болка.

Видът на отока помага да се идентифицира причината за него

- Торбичките са симетрични. Ако имате оток само под едното око, то вероятно е конюнктивит, ечемик, флегмон, ухапване от насекомо или попадане на чуждо тяло вътре в окото.

- Индикатор за разграничаване на събирането на течности от други причини за отичане се явява и болката. Торбичките под очите не болят за разлика от другите изброени причини за отоци, при които се наблюдава сърбеж, парене, дърпане или друг дискомфорт.

Подпухнали очи сутрин, след сън

Сутрешното подпухване насочва към:

- Хормонални колебания – увеличават съхраняването на течности под тънката кожа под очите;
- Задържане на течности из цялото тяло – поради болест, възпаление или умора, бременност;
- Обезводняване или продължително приемане на прекалено ограничено количество вода или махмурлук. Така или иначе единственото решение е пиенето на вода;
- Оток вследствие на прилагано медикаментозно лечение;
- Неподходяща вечеря от предната вечер: солена риба или друго солено ястие. То провокира задържане на течности, а те най-напред се отлагат под окото;
- Голямо количество бира или по-силен алкохол – нарушава обменните процеси, провокира повишена проницаемост на съдовите стени;
- Повишено артериално налягане – води до разширяване на малките съдове около очите и отичане на подкожните слоеве;
- Периодично подпухване сутрин се наблюдава при нарушени функции на бъбреците и сърцето. Ако не намерите други причини за образуване на торбички, посетете доктора и си направете изследвания;
- Излагане на стрес (бременността също е такава за тялото), при който се отделя адреналин;
- Алергия от домакински химически препарати, полени и др., която може да се съпроводи със сърбене, почервенява на окото и околната кожа;
- Лошо кръвоснабдяване и кислородно насищане водят до застой на кръвта в капилярите под очите и нейното прозиране. Недостигът на влага прави кожата още по-прозрачна и като следствие се появяват кръгове;
- Наследственост (наследствени торбички).

Кожата под окото е много тънка и се влияе от най-различни причини. Считайте този отрязък от кожното ви покритие като подобно на новородените.

Ако ви измъчват спорадично, огледайте какво и колко ядете и пиете, колко спите и т.н.

Ако се явяват перманентно или се задържат продължително време, отоците около очите следва да бъдат изследвани. Някои заболявания дълго време текат безсимптомно, като подпухването се явява първи или единствен знак за скрит патологичен процес.

Диагностиката се провежда по такава схема:

- Анамнеза – изяснява генетична предразположеност, нарушения в хранене и условията на живот.
- Лаб. изследвания – общ и биохим. анализ на кръвта, урината, ЕКГ, рентген и компютърна томография, УЗИ на малък таз и коремна зона. Изборът е според показанията на анамнезата и предположенията, направени на нейна основа. При необходимост се прави и диференциална диагностика за изключване на подобни заболявания.

Сенки под очите при дете

Торбичките под очите не са приоритет на възрастните. При децата причините също са множество и е трудно да се идентифицират.
Причините за торбички при дете могат да бъдат доста различни заради индивидуалните особености. Тук се отнасят сериозни вътрешни заболявания, но и просто нарушения в храненето и дневния режим. По мнение на лекарите, най-често отоци се явяват при:

- Продължително пребиваване във вода, къпане;
- Голямо количество течности, изпити по-рано;
- Проблеми с отделителна с-ма и бъбреци;
- Продължително пребиваване на слънце, силен загар;
- Повишено вътречерепно налягане;
- Ухапване/ ужилване от насекоми в частност въшки по миглите;
- Алергия;
- Хронично възпаление на края на клепачите;
- Неправилно или прекалено дълго носене на лещи;
- Истеричен, продължителен плач;
- Дълго използване на компютър, телевизор, телефон.

Ако родителите не могат да разберат причината за отоците, ако те не минават дълго или периодично се възобновяват, следва да се направи консултация.

Тревожни симптоми са:

- при кърмачета – подпухване, съпроводено с подуване на фонтанелата, силна тревожност и плач – вероятно повишаване на вътречерепното налягане;
- внезапно отичане + почервеняване + обилно сълзене, както и непонятни слузести секрети от носа при липса на хрема, съпроводени с неспокойно поведение на детето – вероятна алергична реакция;
- подпухване под очите + ярко изразено нарушение при уринирането (учестено), наличие на кръв в урината, болка в кръста, леко повишаване на темп., главоболие – вероятно заболяване на пикочните пътища или бъбреците;
- периодична поява на подпухване за над 3 дни – всички изброени обстоятелства изискват преценка на лекар. (zdrave.org)