Отбелязваме 13-тото издание на "Нощ на музеите"

Всички музеи и галерии ще бъдат с вход свободен за желаещите да се включат в културното събитие

Всички музеи и галерии ще бъдат с вход свободен за желаещите да се включат в културното събитие

Отбелязваме тринадесетото издание на Европейската „Нощ на музеите”. Отново десетки музеи и галерии в страната ще се включат в европейската инициатива с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви, посветени специално на Нощта. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата.

В инициативата участват национални музеи и галерии, регионални музеи и общински културни институти, а също така и частни галерии и изложбени пространства, които проявяват интерес към събитието. И през тази година към европейската инициатива се присъединяват много български читалища, които подготвиха различни арт изяви и за миналогодишното издание на „Нощта на музеите”.

Европейската „Нощ на музеите” е организирана за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и само за няколко години тя се разпространява успешно из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват в инициативата още в първото й издание. И през тази година, когато е 13-тото издание на „Нощта на музеите”, Министерството на културата на Рeпублика България и Френският институт в София са партньори на Министерството на културата и комуникациите на Република Франция в организирането и отбелязването на инициативата.

По своя формат Европейската „Нощ на музеите” е широко отворена програма, при това - към възможно най-широк кръг от хора, които имат възможност не само да се докоснат до експонатите и творбите, които музеите и галериите показват, но и до техните послания. С увеличаването на броя на участващите музеи, галерии и изложбени пространства в „Нощта на музеите” се увеличава и възможността културното послание на тази чудесна европейска инициатива да достигне до много по-голям кръг от хора, и най-вече – до младата аудитория.

Всяка година в Европейската „Нощ на музеите” се провеждат оригинални и вълнуващи прояви: концерти, театрални представления, организирани обиколки, игри, творчески работилници, демонстрации на умения, танци, ревюта и дегустации на специалитети от минали епохи, така че всеки един посетител да успее да намери проява по негов вкус през тази вълшебна нощ.