Кимон Георгиев

Кимон Георгиев

На 19 май 1934 г. в България е извършен държавен преврат от Политическия кръг "Звено" и Военния съюз с помощта на армията.

През този период страната се управлява от коалицията Народен блок, в който влизат различни по състав и интереси политически партии. Борбата против блоковото управление се подема от Военния съюз, Политическия кръг "Звено" и Народното социално движение на проф. Александър Цанков.

Така на 18 срещу 19 май с. г. Военният съюз извършва държавен преврат. Според Петър Хаджииванов, непосредствен участник в преврата, първоначалният план за провеждането му е предвиждал цар Борис III и семейството му да бъдат избити. За тази цел е подготвена група от протогеровисткия клон на Вътрешната македонска революционна организация, която трябвало да бъде пропусната в Двореца от офицерите от Военния съюз, охраняващи входовете към него, под ръководството на подполковник Тодор Кръстев. В последния момент решението е отменено, като самият Хаджииванов е изпратен да предаде на Кръстев заповед да не допуска никого в двореца.

Според други изследователи превратът е югославски проект за ликвидирането на България. Хората, с които сръбското разузнаване е най-тясно свързано, са някои земеделски водачи около Г. М. Димитров и Коста Тодоров, кръгът на Кимон Георгиев и Дамян Велчев, протогеровистите Лев Главинчев и Перо Шанданов, социалистът Димо Казасов. В нощта на преврата на западната граница е струпана сръбска войска. Да се справят с царя, ако откаже да подпише указа за новото правителство, са натоварени Лев Главинчев и Перо Шанда¬нов. Царят подписва.

Новият кабинет е сформиран от Кимон Георгиев - лидера на Политическия кръг "Звено". Той има разнороден политически състав - освен представители на "Звено" в него влизат десни земеделци и дейци на Цанковото Народно социално движение. Превратът е посрещнат враждебно от всички политически сили, но поради настъпилия процес на разложение в повечето от тях те не са в състояние да му се противопоставят. Една от първите задачи на новата власт е поставянето на ВМРО извън закона и издаването на задочна смъртна присъда над Иван Михайлов. Отменена е Търновската конституция, разпуснато е Народното събрание, забранени са политическите партии, революционните организации и профсъюзите. Въвежда нова система в държавното управление: назначаване на кметовете от централната власт, създаване на държавни професионални организации. Забранени са траурните шествия по случай годишнината от Ньойския до¬говор. Навсякъде в страната се провеждат лекции и сказки, в които се пропагандира Балканска федерация от връх Триглав (Словения) до Черно море и от Бяло море до Дунав със сто¬лица Белград и Интегрална Югославия под династията на Караджорджевич.

Във външната политика най-значителният акт е установяването на дипломатически отношения със СССР (23 юли 1934), договор за сътрудничество с Югославия и частичното ориентиране на страната към Франция.

Действията на превратаджиите не са посрещнати добре от цар Борис III. След убийството на Караджорджевич кризата в правителството на Кимон Георгиев става очевидна. С помощта на верни офицери от Военния съюз през януари 1935 г. Борис III налага оставката на правителството на Кимон Георгиев и назначава на негово място нов кабинет начело с ген. Пенчо Златев. От този момент царят става пълен разпоредител със съдбините на страната - положение, което запазва до края на своето царуване (1943).

5 Коментар(и)

 • хибридна факторолъжа

  хибридна факторолъжа(20 May 2017 - 08:05)

  Отговор

  Отново хибридни внушения от "Фактор". Това, всъщност, е третият опит на Коминтерна да вземе властта в България, след неуспешните през 23 и 25 година. Това е опит, този път да бъде взета "отгоре". Той е съпроводен с опита да бъде създадена Балканска комунистическа федерация, нещо като малък СССР. Т.е., част от Световната революция и завладяване на Европа. Естествено не успяват и то, не само в България, но и в бивша Югославия. Но, това е моментът, в който показват на Борис, че всъщност могат да диктуват в голяма степен политиката в България. Комунистическо-руска глупост и измишльотина е, че Борис е установил еднолична власт, след свалянето на деветнайсетомайците. От този момент той приема диктата на Сталин. Единствената причина, поради която още тогава окончателно не сме попаднаднали в съветските лапи е страхът, че това ще е краят на династията. Дори влизането ни в Тристранния пакт, е под диктовката на Сталин. Изобщо, страхливата политика на Борис III, пред Сталин, последователно ни е довела до по-нататъшното падение. Учудващо е, че остатъците на тази династия, продължават да ни хвърлят в лапите на неоимперска Русия.

  • Хикса

   Хикса(20 May 2017 - 17:05)

   хибридна факторолъжа(20 May 2017 - 08:05) - Абе човек, що не идеш на лекар да се прегледаш. Не вървиш никак добре със здравето.

 • И кој всаштност е Кимон Георгиев?

  И кој всаштност е Кимон Георгиев?(19 May 2017 - 14:05)

  Отговор

  Опортјунист и конформист отвсекаде,отгдето го погледнеш.Демек,все си е с наште.

 • Кимон Георгиев

  Кимон Георгиев(19 May 2017 - 12:05)

  Отговор

  Кимон Георгиев е агент на руснаците, след окупацията на България през 44 Кимон Георгиев е назначен от Сталин за министър-председател на окупираната от руснаците България и така се слага началото на унищожаването на цвета на нацията.

  • Тогава оште не,а и по-касно пак не.

   Тогава оште не,а и по-касно пак не. (19 May 2017 - 14:05)

   Тогава кат Мин.Председател признава СССР.И кво лошо в тва?Пак нјакава фаидица от тарговски вразки.Виж за срабски агент,не знам,но авера му Дамјан Велчев,него го разкрива лично тоја дет му плаштал по стојана(долари) месечно-една голјама за времето сума,когато чиновник,или учител земат на месец по 15-20 долара.Значи снасјали са на Дражо Михаилович,полковник и военно аташе.Тоја Дражо Михаилович,и тои се е правел на нјакој,но там(Белград) тогава Нјакој е Тито.И Тито наредил са садебниа састав,когато го садел Југославскија Народен сад на тоја шпионин,дет купувал бугараши-шпиони на по стојанка,по-подробно да разкие себе си и тва всичко излиза по вестниците в БГ-Военен министер Велчев,шпион на Белград.СЕИР,А! А,че Кимон Георгиев си е нагаждач,тва вече отделна работа-дали англијски,или руски војски,все едно.Нјакој трјабва да клекне там.Че е вкарал комунистите в час по високите етажи на тогавашното обштество и ги е сффетнал кој кој е по етажите на властта,това отделна работа.Така,или иначе без Народен сад едва ли би се минало(тва си е нареждане от Москва.Без Народен сад би се минало,ако истинските военни,като Луков,Пантев и т.н. беха поели армијата в точниа момент и противопоставили на пресичаштата Дунава неканена руска армија,).А Дамјан Велчев,като разконспириран,дискредитирал се,самоизложил се,трјабва да подава оставка.Умрјал нјакаде по крастовиштата кат куче,сгазено от автомобил и наистина е бил сгазен от автомобил.

Оставете коментарОбнови