Led Zeppelin покорява Америка с първия си едноименен албум

На днешния ден преди 49 години легендарната рок група Led Zeppelin издава своя първи едноименен албум, с който за кратко време покоряват Америка.

Специалистите го определят като един от най-важните записи в историята на хард рока и образец за множество бъдещи групи. За пръв път дистерните електрически китари са на преден план и служат за основа на структурата на песните. Това слага началото на един непознат дотогава стил, в който блусът и рокендролът намират ново звучене, интерпретирани по един много по-различен начин.

Повече от парчетата в този албум са написани от китариста Джими Пейдж, не без участието на останалите музиканти в бандата. В някои от тях обаче се прокрадват мотиви от композиции на съществуващи по това време групи и изпълнители - признава по-късно Пейдж, въпреки, че на обложката не е изрично указано.

Парчето "You Shook Me", например, представлява свободна интерпретация по едноименната песен на блус изпълнителите Уили Диксън и Дж. Б. Леноар. Уили Диксън е и оригиналният изпълнител на песента "I Can't Quit You Baby", също намерила място в албума.

С този свой първи албум Led Zeppelin отбелязва огромен комерсиален успех за времето си, най-вече в САЩ, където единствено албумите на The Beatles се радват на по-голяма популярност и се продават по-добре.