28 години от първата измама на демокрацията - Националната кръгла маса

3-ти януари е знакова дата за новата демокрация на България. През 1990 г. на този ден стартират първите заседания на Националната кръгла маса, която в съзнанието на българина остана повече като първата измама на демокрацията. Целта й бе по мирен път да се постигне споразумение между БКП и опозицията, в лицето на СДС, за осъществяване на преход към демокрация.

Въпреки обществените надежди, Кръглата маса не успя да реши основните проблеми, а и до днес витаят тежки съмнение за задкулисни договорките между тогавашния водач на опозицията д-р Желев и реформатора комунист Андрей Луканов. Според изследователи на прехода Кръглата маса е забавила развитието на България с няколко години и е може би  основната причина страната да мине направо от тоталитаризъм към олигархична държава.

Едно от безспорните постижения на Кръглата маса обаче е постигнатото решение за разпускане на партийните организации по месторабота на БКП.

Седем години по-късно на същата дата през януари 1997 г. започват първите демонстрации на Съюза на демократичните сили за оставка на провалилото се правителство на БСП и Жан Виденов.