Осветиха тайна частна руска армия в Сирия

От разследване на Ройтерс става ясно, че тя е ползвала руска военна база в Югозападна Русия

Тайната частна армия на Русия в Сирия е разкрита. Армията, подпомагаща сирийските правителствени сили на Башар Асад, използва военна база в Русия, съобщава "Ройтерс".

Кремъл обяви, че нямат нищо общо с руските граждански полети в Сирия, но при три случая групи мъже бяха прехвърлени от Дамаск във военна база в Молкино, Краснодар. Молкино е в Югозападна Русия, където е базирана Десета руска бригада "Специални сили", според информация на сайта на Кремъл.

Информацията за базата и полетите е рядко доказателство за тайна руска мисия в Сирия, която е извън обхвата на въздушните удари, обучаването на сирийски сили и малък контингент спецчасти, което се признава от Москва.

На 14 февруари говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че в Сирия може и да има руснаци, но "те не са част от въоръжените сили на Руската федерация". Той призова "Ройтерс" да се обърнат към военното министерство, когато беше запитан защо граждански полети в Сирия са с дестинация до военна база. Министерството не е коментирало информацията.

Военнослужещ от бригадата беше запитан защо невоенен персонал влиза във военната база и той отговори: "Никой не влиза, доколкото ми е известно...Виждали сте ги, добре. Но вие не трябва да вярвате на всичко...Може би. Но как може да коментираме това, което други организации правят".

Повече от 2000 руски наемници се бият в редиците на сирийските сили, според източници, включително и един наемник.

Източниците поясниха, че наемниците са превозвани със сирийския авиопревозвач Cham Wings.

Репортери на "Ройтерс" са засекли чартърен полет от Дамаск да каца на гражданско летище в Ростов на Дон на 17 април. Те са забелязали мъже да напускат терминала през изход, който е различен от използвания от обикновените пътници. Те са се качили на три автобуса на място, което предимно се използва от летищния персонал. Мъжете, облечени с цивилни дрехи, са били с голям багаж.

Трите автобуса напуснали летището и се насочили на юг към село Молкино.

Според репортер на "Ройтерс" автобусите са закарали мъже от летището до селото на 25 март и 6 април.

Няколко роднини, приятели и лица, наемащи бойци, заявиха пред "Ройтерс", че руските наемници използват тренировъчен лагер в Молкино, откакто започна войната в Източна Украйна.