Оставиха за постоянно в ареста шефа на полицията в Раковски

Георги Илиев бе арестуван по обвинение за искан подкуп в размер на 20 бона

Окръжният съд в Пловдив определи най-тежката мярка задържане под стража за 38-годишния шеф на полицията в Раковски Георги Илиев, съобщава "24 часа".

Той бе арестуван миналата седмица, като срещу него е предявено обвинение за искане и получаване на подкуп от 20 000 лева от контрабандист на цигари от Пловдив. Според съда няма реална опасност Илиев да се укрие, но съществува такава той да извърши ново престъпление. 

Това беше и едно от основанията за най-тежката мярка. Другото е, че по делото има доказателства за авторството на престъплението.

"Илиев се характеризира като лице с висока степен на обществена опасност въпреки чистото си съдебно минало. Отговорният му пост предполага разкриване на престъпления, а не толерирането им", подчерта прокурор Анна Викова.

Самият Илиев помоли единствено съда за по-лека мярка. В залата стана ясно, че има дете ученик и се грижи за двама тежко болни родители. Майка му била с рак на белия дроб, а баща му - трудно подвижен. Илиев отказа  коментар пред журналисти.

Определението на съда може да обжалва на 3 май пред по-горната инстанция.

Илиев и трима негови подчинени бяха задържаните на 19 април при спецакцията в районното управление. Според обвинението те са поискали сумата от 20 хил. лв. от търговец на нелегални цигари през март миналата година. Задържаните полицаи от Раковски били в комбина с други двама полицаи от Пловдив – Стефан Модев и Петър Атанасов. Модев и Атанасов бяха арестувани преди година заради въоръжен грабеж на бус, натоварен с контрабандни цигари.