Омбудсманът свиква форум за промени при избора на местни обществени посредници

Събитието ще се проведе на 23 април 2018 г. (понеделник) в Народното събрание

Мая Манолова

Мая Манолова

Омбудсманът Мая Манолова и Националното сдружение на местните обществени посредници в Република България организират обществена дискусия за промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), регламентиращи избора и правомощията на обществените посредници в българските общини. Това съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана на Република България. 

Събитието ще се проведе на 23 април 2018 г. (понеделник) от 11.00 часа в зала „Изток“ на Народното събрание (пл. „Народно събрание“ № 2). Петнадесет години след въвеждане на правната възможност в Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) за избор на обществен посредник, мрежата от местни омбудсмани не се увеличава, а напротив – от 22 към 2011 г. понастоящем те са само 13. Причината е, че в сега действащият закон при избора им се изисква 2/3 мнозинство на общинските съветници. Това води до съществена разлика в гарантирането и защитата на правата и законните интереси на гражданите и юридическите лица при взаимодействието им с местната власт. 

Сред промените, които омбудсманът Мая Манолова ще предложи на обсъждане, е и въвеждането на изричен текст в закона, че всяка община, която си избере местен обществен посредник, получава целево финансиране за обезпечаване на неговата работа. Така ще се гарантира и неговата независимост. Във форума ще участват депутати, председатели на общински съвети, кметове на общини и на кметства, представители на държавните институции, на Асоциацията за развитие на българското село, на Сдружението на кметове на кметства, изпълнителните директори на Националното сдружение на общините в Република България и Националната асоциация на председателите на общински съвети и др.